BOLEČINE V STOPALU

Noge nas nosijo skozi vsak dan. Bolečine v stopalih imajo lahko velik vpliv na gibanje, ravnotežje ali šport. Marsikaj je težje ali postane nemogoče. Bolečine v stopalih so lahko med drugim posledica poškodb ali nepravilnega položaja stopala. Možnosti za olajšanje in zdravljenje so tako raznolike kot vzroki.

Stopala so zelo obremenjen del človeškega telesa, še posebno pri tistih, ki veliko stojite. Za preprečevanje in lajšanje bolečin, otiščancev in trnov v peti ali pa samo za bolj spočite noge se predlaga, da opravite analizo stopal. Na podlagi le te se odločamo kako bomo pristopili k reševanju problema.

IMATE TEŽAVE S KOLENI, KOLKI, HRBTOM ALI VRATOM? 

Ste kdaj pomislili, da bi za tem lahko bila tudi deformacija stopala? Naša stopala vplivajo na celotno statiko telesa. Nepravilni položaji stopal se pojavijo pri otrocih in odraslih in so včasih vidni, na primer ko se stopalo opazno upogne navzven ali navznoter. Če jih ne zdravimo, lahko povzročijo kronične simptome. Izvedite več o najpogostejših napačnih položajih stopal, kako jih prepoznati in utrditi, stabilizirati in razbremeniti stopala z vložki in vajami.

PREVENTIVA: izogibajte se napačnim položajem stopal

Bolje kot kakršna koli korekcija je:  preprečevanje napačnih položajev stopal v otroštvu . Najboljši ukrep je bosa hoja. Dobra obutev ima velik vpliv tudi na razvoj zdravih stopal. Na primer, nošenje premajhnih čevljev lahko povzroči napačne položaje s posledicami za vse življenje. Idealen je torej lahek čevelj s prožnim podplatom za dinamično kotaljenje. Pomembna  je tudi zadostna razdalja med čevljem in prsti