OSTEOPOROZA

Osteoporoza je stanje zmanjšane kostne mase, kar povzroča večjo možnost zlomov tudi pri manjših obremenitvah. Gre za presnovno bolezen okostja, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna.

Večina ljudi misli, da je kost trda, čvrsta struktura, ki se le stežka spremeni. V resnici pa v zdravem telesu ves čas prihaja do nenehnega iskanja ravnovesja med razpadanjem in tvorbo kostnine. Če pride do razpada več kostnine kot se je uspe tvoriti, pride do njene izgube. Kost izgubi svojo moč in se lažje zlomi.

Veliko težav (osteoporoza) povzroča, kadar pride do zlomov vretenc. V večini primerov nastane grba prsne hrbtenice, ki jo imenujemo kifoza. Spremlja jo lahko bolečina in težave z dihanjem, zaradi ne pokončne drže.

Zmanjšana kostna gostota povzroči, da vretenca postanejo bolj krhka in lomljiva, čez čas pa se sesedejo. Zlomi kosti, ki nastanejo brez kakega posebnega vzroka ali pa med povsem vsakdanjimi aktivnostmi, kifoza in nenehna bolečina v ledvenem ali prsnem (torakalnem) predelu, so možni znaki za osteoporozo. Zlomi stegneničnega vratu (kolka) pri lažjih padcih in zlomi zapestij, do katerih pride, ko se želimo obvarovati pred padcem, so zelo pogosti. Prihaja lahko tudi do zlomov reber pri kašljanju.

VZROKI ZA NASTANEK OSTEOPOROZE

Ženske so bolj dovzetne za pojav osteoporoze. K temu pospešeno pomaga tudi menopavza zaradi manjšega nastajanja ženskih spolnih hormonov – estrogenov. Na nekatere dejavnike kot so: starost, spol in dednost ne morete vplivati. Spodbudna novica je, da obstajajo še drugi dejavniki, na katere pa lahko vplivate in tako osteoporozo preprečite ali vsaj omilite težave, ki zaradi te bolezni nastanejo. Za začetek je pomembno, da prenehate kaditi, prekomerno uživati alkohol in pravo kavo. Priporoča se čim več gibanja, saj z aktivnostjo mišic, ki se pripenjajo na kost, spodbujate nastajanje kostne gostote.

V približno 95 odstotkih primerov gre za primarno osteoporozo (tip 1). Ta prizadene predvsem ženske v obdobju po menopavzi. Prvi zlomi kosti se pojavijo približno 8 do 10 let po zadnji menstruaciji. Najbolj prizadeta so ledvena vretenca. Pri sekundarni osteoporozi (tip 2) se prvi zlomi ne pojavijo pred 70. letom starosti. Tudi tu prevladujejo ženske. Poleg hrbtenice so prizadeti tudi kolki in roke.

Sekundarna osteoporoza se pojavi kot posledica določene bolezni ali kot neželen stranski učinek katerega zdravila. Dejavniki tveganja za nastanek sekundarne osteoporoze so uživanje protivnetnih zdravil za zdravljenje astme ali revmatizma (kortizon), posebej veliki odmerki ščitničnih hormonov, sredstva proti strjevanju krvi iz derivatov kumarina, kronične presnovne motnje kot so povečano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen ali tumorji. 

Dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoporoze ležijo v družinski zgodovini, hormonskem stanju (pozna prva menstruacija in zgodnja zadnja menstruacija) ter  načinu življenja (malo telesne aktivnosti, daljše obdobje negibnosti, nizka telesna teža, nezdrave razvade, kot so: uživanje alkohola, kave, cigaret in prehrana, ki vsebuje malo kalcija ali veliko fosfatov – npr. pogosto uživanje hitre prehrane, gaziranih pijač, suhomesnatih izdelkov itd.).

Zmanjšanje telesne višine: izguba približno 4 centimetrov ali več telesne višine lahko kaže na zmanjšano kostno maso ter posledično na osteoporozo.

KAKO SE SPOPRIJETI S TEŽAVAMI OSTEOPOROZE, KI PESTI STAROSTNIKE IN VEDNO VEČ MLAJŠIH OSEB?

Kar eden od petih bolnikov v obdobju enega leta poleg prvega zloma doživi še kakšnega, zato je hitro ukrepanje ključnega pomena. Zdravljenje je lahko različno. Poleg zdravljenje z zdravili se priporoča opornica Spinomed, ki je (dokazana in podprta s študijami) primerna za reševanje in lajšanje težav pri osteoporozi. Specialist se lahko odloči za takšno vrsto (dodatnega) zdravljenja in/ali preventive za pojav nadaljnjih zlomov. Samo on (specialist) vam lahko izda naročilnico za medicinsko tehnični pripomoček, ki vam ga zdravstvo pokrije v celoti.

Primer korekcije s pomočjo opornice Spinomed, ki spada med medicinsko tennične pripomočke. Ima 3 točkovno delovanje, kar pomeni, da na telo deluje s 3 silami in ga ”sili” v drugačno držo (ga ravna in nudi oporo), kar seveda razbremeni in posledično zmanjša bolečino. Zaradi boljše drže telesa je tudi dihalna pot bolj odprta. Vedno se opornica Spinomed prilagaja in oblikuje po potrebi posameznika. Ne gre za klasično opornico, ki se jo samo izda, ampak so potrebne prilagoditve, da dosežemo optimalni rezultat.

 

Opornica Spinomed je na voljo v več različnih variacijah. Standardna opornica Spinomed gre v celoti na naročilnico, kar pomeni, da stroške krije ZZZS. Ostale različice Spinomeda so možne z doplačilom. Več o opornici Spinomed in njenem delovanju si lahko preberete tukaj.