Osteoporoza

Osteoporoza (izguba kostne mase) je presnovna bolezen okostja, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna.

Večina ljudi misli, da je kost trda, čvrsta struktura, ki se le stežka spremeni. V resnici pa v zdravem telesu ves čas prihaja do nenehnega iskanja ravnovesja med razpadanjem in tvorbo kostnine. Če pride do razpada več kostnine kot se je uspe tvoriti, pride do njene izgube. Ta proces kaže na nastanek osteoporoze. Kosti izgubijo svojo moč in se lažje zlomijo. Poleg kosti podlakti in zgornjega dela nog  je še posebej ogrožena tudi hrbtenica. Poškodovano vretence se sesede in razvije se trajna deformacija, imenovana kot kifoza oziroma grba prsne hrbtenice. Gre za ukrivljen hrbet, kar pripisujemo nastanku osteoporoze. Znaki za preplah pri nenormalni izgubi kostne mase so velika bolečina v hrbtenici ali v prsnici. Tovrstna bolečina nakazuje, da se je sesedlo eno ali več vretenc. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

medi-spinomed-orthese-paar-druck-199x300

Osteoporoza je zelo razširjena bolezen. V Nemčiji naj bi za to boleznijo trpelo približno 8 milijonov ljudi, od tega je kar 80 odstotkov žensk. V Sloveniji naj bi bilo bolnikov z osteoporozo približno 140.000.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Svetovna zdravstvena organizacija je osteoporozo uvrstila na seznam desetih najpomembnejših bolezni na svetu. To odločitev so sprejeli zaradi posledic, ki jih ta bolezen povzroči ter zaradi visokih stroškov zdravljenja.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Vzroki za nastanek osteoporoze

Primarna osteoporoza

V približno 95 odstotkih primerov gre za primarno osteoporozo(tip 1). Ta prizadene predvsem ženske v obdobju po menopavzi. Prvi zlomi kosti se pojavijo približno 8 do 10 let po zadnji menstruaciji. Najbolj prizadeta so ledvena vretenca.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Pri osteoporozi tipa 2 pa se prvi zlomi ne pojavijo pred 70. letom starosti. Tudi tu med bolniki prevladujejo ženske (dve tretjini vseh bolnikov). Pri tem tipu osteoporoze so poleg hrbtenice prizadeti tudi kolki in roke.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoporoze ležijo v družinski zgodovini, hormonskem stanju (pozna prva menstruacija in zgodnja zadnja menstruacija) ter  načinu življenja (malo telesne aktivnosti, daljše obdobje negibnosti, prehrana, ki vsebuje malo kalcija ali veliko fosfatov, na primer veliko hitre prehrane, gaziranih pijač, suhomesnatih izdelkov; nezdrave razvade, kot je uživanje alkohola, kave in cigaret, nizka telesna teža).Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

spinomed_image_2-199x300

Sekundarna osteoporoza

Sekundarna osteoporoza se pojavi kot posledica določene bolezni ali kot neželen stranski učinek katerega zdravila.

Dejavniki tveganja za nastanek sekundarne osteoporoze so uživanje protivnetnih zdravil za zdravljenje astme ali revmatizma (kortizon), posebej veliki odmerki ščitničnih hormonov, sredstva proti strjevanju krvi iz derivatov kumarina, kronične presnovne motnje kot so povečano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen ali tumorji.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

spinomed_active_ansicht-199x300

 

Grba prsne hrbtenice (kifoza)

Pri kifozi gre za ukrivljenost hrbtenice, ki jo povzročijo majhni zlomi vretenčnih teles vzdolž hrbtenice.

Vzrok za nastanek te grbe je navadno zmanjšana kostna masa ali osteoporoza, ki prizadene predvsem ženske v obdobju po menopavzi. Tako ukrivljen hrbet, ki se pojavi pri tej bolezni, navadno poimenujemo grba prsne hrbtenice. Boleče spremembe v drži ne smemo nikoli prezreti oziroma jo obravnavati kot znak staranja, saj gre v resnici lahko za že zelo napredovano obliko osteoporoze: posamezna vretenčna telesa so izgubila svojo moč zaradi zmanjšanja kostne mase in se zato sesedla.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Zlomi ostalih kosti brez kakega posebnega razloga ali tisti zlomi, ki nastanejo med povsem vsakdanjimi opravili ali vadbo, so lahko znak za osteoporozo. Zlomi kolka že pri manjših padcih ter zlomljena zapestja, ko oseba želi preprečiti padec, so zelo pogosti. Do zloma reber pogosto pride tudi že med kašljanjem.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 m_spinomed_active_men_hinten_10122_10x15_300-199x300

Zlomi vretenc

Obstaja več različnih oblik zlomov vretenc: zlom glavnine ali vretenčnega telesa, zlom vretenčnega loka ali zlom vretenčnih odrastkov.

Pri zlomih vretenčnega telesa gre lahko za kompresijske zlome (vretenčno telo je stisnjeno), kominutivne zlome (vretenčno telo se zdrobi) ali klinaste zlome (na sprednjem ali zadnjem robu). Skoraj polovica vseh primerov vretenčnih zlomov prizadene spodnji prsni in zgornji ledveni del hrbtenice.
Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Za zlom vretenc je potrebna velika moč, razen če poškodba ni posledica “zredčene” kostnine (glejte poglavje Osteoporoza / Izguba kostne mase) ali bolezni (rak s sekundarnim tumorjem v hrbtenici).
Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Občasno pri zlomih vretenc ne opazimo nobenih simptomov, navadno pa prizadeti del boli, če nanj pritisnemo, po njem udarimo ali ga stisnemo. Redko pa začutimo kostno izboklino ali otipamo razpoko v vretencih vzdolž hrbtenice. Gibljivost hrbtenice je zaradi bolečine pogosto otežena, bolnik zavzame držo, ki je zanj najmanj boleča, posledično pa se pojavi napetost v mišicah. Če je prizadeta tudi hrbtenjača, se motnje pojavijo pod prizadetim mestom. Lahko se pojavijo  paraliza, čutilne motnje ali nenaravni refleksni gibi. Odvisno od stopnje vretenčnega zloma in tega, kako hudo je poškodovana hrbtenjača, lahko pri hudih primerih pride celo do popolne paralize.
Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

zlom-vretenc-200x300

Zmanjšanje telesne višine

Izguba približno 4 centimetrov ali več telesne višine lahko kaže na zmanjšano kostno maso, in posledično na osteoporozo.

Zmanjšana kostna gostota povzroči, da vretenca postanejo bolj krhka in lomljiva, sčasoma pa se sesedejo.

Zlomi kosti, ki nastanejo brez kakega posebnega vzroka ali pa med povsem vsakdanjimi aktivnostmi, ukrivljen hrbet (kifoza) in nenehna bolečina v ledvenem ali prsnem (torakalnem) predelu, so možni znaki za osteoporozo. Zlomi stegneničnega vratu (kolka) pri lažjih padcih in zlomi zapestij, do katerih pride, ko se želimo obvarovati pred padcem, so zelo pogosti. Prihaja lahko tudi do zlomov reber pri kašljanju.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.


Iz naše ponudbe