TEŽAVE Z OŽILJEM

Bolezni ven so zelo razširjena bolezen. Odvisno od resnosti lahko segajo od kozmetičnih ”madežev” (npr. pajkaste vene) do hude tromboze ali odprtih ran. Ugotovite, kaj lahko storite in kakšne možnosti zdravljenja so na voljo.

KAJ SO VENSKE MOTNJE?

Pri oslabljenem venskem sistemu je transport krvi nazaj v srce nezadosten. Bolezen ven je sprva opazna vizualno, na primer kot pajkaste žilice ali kot začasna oteklina na gležnju. V naprednejših oblikah se lahko pojavijo krčne žile, kronično vensko popuščanje (CVI), vključno z razjedo na nogi (ulcus cruris venosum). Te lahko spodbudijo nastanek akutne venske bolezni – na primer globoke venske tromboze.

KAKO PREPOZNAMO BOLEZNI VEN?

Znaki  bolezni ven so npr. spremembe na nogah , ki so sprva opazne le kozmetično, kot so pajkaste vene. Druge možne spremembe: otekle in/ali boleče noge, občutek napetosti ali na primer rdečkasta ali modrikasta obarvanost kože.  
Če se prvi simptomi težav z venami ne zdravijo, lahko povzročijo resne zaplete. Debele vijugaste vene postanejo vidne na nogah in stopalih, kar imenujemo krčne žile (razširjene površinske vene).

KATERE VENSKE BOLEZNI OBSTAJAJO?

Strokovnjaki razlikujejo kronične in akutne venske bolezni:

akutne venske bolezni

kronične venske bolezni

VZROK JE LAHKO DEDNOST…

Poleg dednosti pa na težave z venami vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer stoječe delo, debelost ter oslabitev vezivnega tkiva. Razvoj težav z venami dodatno spodbudijo še alkohol, ki širi žile, hormonske spremembe med nosečnostjo in tiste, ki jih povzročijo različna zdravila, prav tako pa tudi nenehne težave z zaprtjem. Tovrstna obolenja pogosteje doletijo ženske. Če niste prepričani glede zdravja vaših ven, se po nasvet obrnite na vašega zdravnika oziroma drugega strokovnjaka.

Za ublažitev nekaterih težav z venami je dovolj že, če začnete takrat, ko je stanje slabše, nositi kompresijske nogavice in tako poskrbite za zdravje vaših nog. Na začetku bolezni so nevšečnosti minimalne, saj majhne spremembe v venah ne povzročajo bolečin. Če pa teh težav ne začnemo zdraviti, lahko bolezni ven postanejo kronične. Posledica so zapleti, ki jih je sicer mogoče odpraviti, a kar nekaj stanejo, in sicer od krčnih žil do razjed na nogah. V takih primerih postane zdravljenje dolgotrajno in drago.

SO VAŠE NOGE TEŽKE IN UTRUJENE?

Občutek težkih, otrplih nog, otečeni gležnji ter občutek mravljinčavosti in zbadanje v nogah so lahko prvi znaki za začetek težav z venami …

…celo preden se pojavijo vidni znaki. Ker se kri po obolelih venah ne more več nemoteno pretakati nazaj v srce, voda iz ven preide v tkivo, ki žile obdaja. Pojavi se otekanje, posebej v gležnjih. Če tako otekanje opazite vsak večer, ne glede na to, kako ste preživeli dan, so vaše vene verjetno že poškodovane. Če so vene tudi že na pogled odebeljene, potem gre pri vas verjetno za površinsko obliko krčnih žil.

Tovrstno bolezensko stanje se ne izboljša samo od sebe. Če opazite zgoraj naštete znake, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo morda napotil k specialistu flebologu ali k dermatologu za ustrezno obravnavo.

OTEKLE NOGE

Otekle noge so lahko prvi znak za vensko obolenje, celo preden krčne žile ali ostali vidni znaki postanejo zares očitni. Znaki, kot so: ščemenje, občutek mravljinčavosti in zbadanje v nogah, lahko kažejo na začetek venskega obolenja ali na že obstoječe oslabljene vene.

Če vsak večer opazite, da so vaše noge otekle, ne glede na to, kako ste preživeli dan ali če imate po daljši poti otečene gležnje, se je pri vas verjetno že razvilo vensko obolenje. Če so vene vidno odebeljene, gre verjetno za površinsko obliko krčnih žil.

Otekanje in občutek napetosti, topa bolečina, podobna bolečini v mišicah po športni dejavnosti, zelo občutljiva vroča koža, ki je po vsej verjetnosti tudi modro obarvana, so lahko znaki venske okluzije (tromboze). Če te znake opazite po daljšem letu, potovanju ali ležanju v postelji, morate nemudoma obiskati svojega zdravnika. Nevarnost, da bi se strdek odtrgal in zamašil žilo, to pa je lahko včasih celo usodno, je največja v prvih treh do petih dneh! Za ogled izdelkov kliknite tukaj

OKVARE NA VENSKIH ZAKLOPKAH

Venske zaklopke so tako imenovani »nepovratni ventil« v venah. Preprečujejo, da bi se kri zbirala v nogah.

Če so venske zaklopke poškodovane ali če so stene ven mehke in raztegnjene, zaklopke niso več zmožne opravljati svoje funkcije. Nekaj krvi se ustavi v venah in lahko se razvijejo krčne žile ali pa pride do kroničnega venskega popuščanja.

NAČINI ZDRAVLJENJA IN PREPREČEVANJA NAPREDOVANJA VENSKIH OBOLENJ

KOMPRESIJSKA TERAPIJA

Glavni namen zdravljenja s kompresijskimi nogavicami je okrepiti vene, zmanjšati pritisk v njih, normalizirati delovanje žilnih sten in spodbuditi presnovno izmenjavo v tkivih.

Kompresijske nogavice ožijo obseg vaših ven v nogah. Z njihovo pomočjo venske zaklopke spet pravilno delujejo in kri ne zastaja v nogah. Z nošenjem kompresijskih nogavic postanejo strije, pajkaste vene in krčne žile manj vidne ter preprečujejo njihov nastanek – kompresijski učinek pospeši, da se kri po venah vrne nazaj v srce, kar tudi zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov in embolij. Kompresijska nogavica zato tudi preprečuje nastanek edemov.

Obstajajo štirje kompresijski razredi (I., II., III. In IV.), ki jih uporabljamo glede na to, za katero obliko obolenja gre. Specialist pri katerem ste obravnavani vam določi, kateri kompresijski razred je primeren za vaše zdravljenje.

Kompresijskih nogavic nikoli ne nosite kar na lastno pest, saj pri kompresijski terapiji obstajajo tudi kontraindikacije, to so:

  • napredovana arterijska okluzivna bolezen,
  • hujše oblike srčnih obolenj,
  • hujše oblike živčnih obolenj v rokah in nogah,
  • pri primarnem kroničnem revmatičnem artritisu se mora o možnostih  za zdravljenje odločiti zdravnik.

Kompresijski razred I.

(18-21 mmHg)

Šibka kompresija za majhen pritisk v gležnjih. Primerna je za utrujene in težke noge, lažjo obliko krčnih žil ali za začetno obliko krčnih žil in lažje oblike otekanja. Primeren je za preprečevanje nastanka krčnih žil, npr. v času nosečnosti ali pri poklicih, kjer narava dela zahteva veliko sedenja ali stanja na mestu.

Kompresijski razred II.

(23-32 mmHg)

Zmerna kompresija za zmeren pritisk v gležnjih. Uporablja se pri težjih oblikah krčnih žil, pri pogostem otekanju nog, otekanju, ki mu sledi tromboza (venska okluzija), po zdravljenju manjših razjed, pri težjih vnetnih stanjih med nosečnostjo, po skleroterapiji ali operaciji, po zdravljenju površinskega flebitisa.

Kompresijski razred III.

(34-46 mmHg)

očna kompresija se uporablja pri kroničnem venskem popuščanju, po trombozi (venski okluziji), kjer so prisotne spremembe na koži in po končanem zdravljenju venskih razjed.

Kompresijski razred IV.

(> 49 mmHg)

Ta kompresijski razred se uporablja pri hujših sindromih, za katere kompresijski razred III ne zadostuje več, ter pri pojavu limfedema in lipedema. Pri limfedemu se večinoma uporabljajo nogavice s šivi (imenujemo jih tudi plosko pletene nogavice).

IZDELKI ZA NEGO PRI UPORABI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC

Negovalni proizvodi so narejeni iz najkvalitetnejših sestavin, ki nudijo idealno nego za vašo občutljivo kožo z venskimi težavami. Medi negovalne proizvode lahko uporabljate vsak dan za odlično počutje in udobje utrujenih nog. Vsi izdelki so narejeni tako, da ne poškodujejo kompresijskih nogavic. Vaš zaveznik pri obnovi utrujene in suhe kože saj ščiti in pomirja površinsko plast kože ter pomaga pri uravnavanju vlažnosti kože. Prav tako pospešujejo regeneracijo in nahranijo vaši suho kožo. Se hitro vpijejo v kožo in ne puščajo mastnih madežev.

KOMPRESIJSKE NOGAVICE MEDI

Zahvaljujoč zračnemu in elastičnemu materialu nudijo medicinske kompresijske nogavice visoko stopnjo udobja za ženske in moške – prilagojene individualnim potrebam pacienta. Izkoristite sodobno, tehnološko dovršeno in preizkušeno zdravljenje ven s sodobnimi medicinskimi kompresijskimi nogavicami. Vizualno se ne razlikujejo od klasičnih finih nogavic ali moških dokolenk, imajo pa dodatno funkcijo podpiranja žil.