TROMBOZA

Če strdek zamaši krvno žilo, lahko tromb potuje v pljuča in tam povzroči  pljučno embolijo. 55-60% primerov venske tromboze se zgodi med bivanjem v bolnišnici ali po njem. Tromboza, ki se konča s pljučno embolijo se v velikih primerih (na žalost) zaključi s smrtnim izidom. Pravočasno prepoznajte simptome, pri katerih bi morali pomisliti tudi na trombozo.

Kaj je tromboza?

Pomanjkanje gibanja, na primer po daljšem obdobju v postelji doma ali v bolnišnici, lahko povzroči, da kri zastaja v venah, posledica pa je lahko nastanek krvnega strdka.

Krvi strdek preprečuje, da bi se kri vrnila nazaj v srce. Kri tako dobesedno obtiči v venah – noga oteče in v njej čutimo napetost in bolečino.

Globoka venska tromboza, kjer je krvni strdek nastal v veni, ki leži globoko v mišici ali v medenični veni, je še posebej resno bolezensko stanje. 

Če se krvi strdek odtrga od venske stene, potuje po krvnem obtoku do pljučnih arterij, ki jih lahko zamaši. To imenujemo pljučna embolija, ki je resno bolezensko stanje, včasih tudi s smrtnim izidom.

Vzroki

Različni dejavniki tveganja še dodatno spodbujajo možnosti za nastanek tromboze. Dejavnike tveganja je berlinski patolog Rudolf Virchow leta 1852 razdelil v tri glavne razrede. Po njem jih danes imenujemo Virchowova triada:

  • Upočasnjen pretok krvi, ko na primer dalj časa preživimo v postelji, ko se ne moremo gibati zaradi mavca ali opornice na nogi. Krvni pretok se lahko upočasni tudi zaradi dehidracije ali zametkov venskega obolenja (kroničnega venskega popuščanja).
  • Poškodba žilne stene, na primer med operacijo, zaradi poškodbe ali vnetja, pa tudi zaradi sprememb ven, ki so posledica staranja (krčne žile).
  • Večja nagnjenost k strjevanju krvi; če so povečani dejavniki za strjevanje krvi ali če je porušeno ravnovesje med procesoma strjevanja in redčenja krvi.

Na splošno velja, da se tveganje za trombozo povečuje zaradi starosti, prekomerne telesne teže, nosečnosti, po porodu, pa tudi zaradi kajenja.

Kaj se zgodi, če tromboze ne zdravimo:

Venski sistem v nogi sestavljajo površinske vene v vezivnem tkivu takoj pod kožo ter globoke vene, ki se nahajajo v mišicah. Če se krvni strdek naredi v globoki veni, je pretok krvi bolj resno oviran, kot če se strdek nahaja v površinski veni. Kri ostane ujeta v nogi in vena se vname. To občutite kot topo bolečino, podobno tisti po športni aktivnosti. Navadno bolečina popusti, če noge dvignete v zrak in oteklina splahni. Ostali znaki so tudi izjemno občutljiva in vroča koža, ki se včasih obarva rožnato.

Poleg bolečine, do katere pride zaradi vnetja vene, pa se je pri globoki venski trombozi najbolj bati možnih zapletov: če se krvni strdek odtrga, lahko pride do embolije pljuč, to pa je za bolnika lahko tudi usodno. Največja možnost za nastanek embolije je prvih treh do petih dneh po nastanku tromboze.

Posttrombotski sindrom je običajni zaplet v kasnejši fazi venske okluzije. Do sindroma pride zaradi poškodovanih venskih zaklopk, kar lahko vodi do trajne poškodbe vene z vsemi spremljajočimi posledicami, med katerimi so tudi golenje razjede na nogah.  

Preprečevanje tromboze z bolnišničnimi kompresijskimi nogavicami

V času, ki ste ga preležali v postelji ali pa ste bili nemobilni, so bili vsi mehanizmi, ki skrbijo za to, da se kri po venah nemoteno vrača do srca, izklopljeni. Tu še posebej izpostavljamo mišično neaktivnost. 

Medicinske nogavice za preprečevanje tromboze na vene pritiskajo od zunaj. Pritisk zoži vene in kri se do srca zopet vrača hitreje.

Ortopedske kopalke Anita

Kopalke Carini 6263

101,90 

Ortopedske kopalke Anita

Kopalke Togo 6244

101,90 
NOVO

Kompresijska oblačila za lip/limfedem

mediven forte dokolenke SAND

56,20 
NOVO

Ali moram tudi ponoči nositi nogavice za preprečevanje tromboze?

Seveda. Ker ponoči pretežno mirujete, se posledično pretok krvi upočasni, zelo pa se poveča tveganje za nastanek krvnega strdka. Mediven thrombexin 18 vam posebej ponoči nudi ustrezno zaščito.

KORISTNI NAMIGI

Kako še lahko pomagate preprečiti nastanek tromboze? 

Pazite na to, da boste med hospitalizacijo popili dovolj tekočine. Zadosten vnos tekočine ravno tako zelo vpliva na sestavo krvi in pomaga izboljšati njej pretok.Se lahko tromboza pojavi tudi po tem, ko že zapustim  bolnišnico?

Tromboza se lahko pojavi, če je prisoten vsaj eden od že naštetih vzrokov, zato to velja tudi za čas, ko ne boste več v bolnišnici. Spodaj je nekaj koristnih namigov za vsak dan:

POTOVALNA TROMBOZA

Da boste na mesto vašega oddiha prišli spočiti

Prepričani smo, da so počitnice in vsa priprava nanje tudi za vas ena bolj prijetnih reči v življenju: najprej pregledujete kataloge potovalnih agencij, iščete informacije o oddaljenih državah in kulturah, pri tem pa ležerno dvignete vaše noge v zrak, ste sproščeni in preprosto pozabite na vsakodnevni stres.

Tisti, ki ste po urah ali celo dneh vožnje z avtom, vlakom, avtobusom ali letalom na kraj vašega zasluženega počitka prispeli s težkimi in zateklimi nogami, lahko to neprijetnost preprečite z uporabo potovalnih nogavic medi travel.

Tveganje za nastanek potovalne tromboze in edemov

Tveganje za potovalno trombozo ter otekle noge in stopala se med daljšimi potovanji še poveča, saj je pretok krvi skozi vene nazaj v srce zaradi sedečega položaja in skrčenih nog v kolenskem predelu in dimljah upočasnjen. Nizek zračni pritisk in malo vlage v zraku na letalu ter pomanjkanje gibanja so še ostali dejavniki, ki spodbudijo nastanek krvnih strdkov v venah. Če se krvni strdek odtrga, obstaja resna nevarnost za nastanek tromboze. Nekateri možni opozorilni znaki so na primer bolečine v mečih, otečen gleženj ali spodnji del noge, modrikasta koža ali mrzel občutek v nogah. 

 

Medi travel z najnaprednejšo tehnologijo kompresije zmanjša tveganje za nastanek tromboze

Medi travel je prva in edina klinično preizkušena potovalna nogavica (The Lancet, 2001). Zmanjšuje tveganje za nastanek tromboze in učinkovito pomaga pri preprečevanju edemov. Kompresijska aktivna potovalna nogavica, ki jo odlikuje najnaprednejša kompresijska tehnologija, z najmočnejšo silo deluje na predel gležnja, pritisk pa se proti kolenu zmanjšuje. Razširjene vene se stisnejo, notranje venozne zaklopke se zopet zaprejo in tako spodbudijo pretok krvi proti srcu. Z nogavicami medi travel boste na kraj vašega oddiha prispeli s spočitimi in neoteklimi nogami, počutili se boste dobro in tako boste kar takoj lahko začeli uživati v vašem dopustu.

Kdo je bolj izpostavljen dejavnikom tveganja?

Za  kadilce, nosečnice, diabetike in pretežke ljudi obstaja kar nekaj dodatnih namigov kako zmanjšati tveganje za nastanek potovalne tromboze:

Potovalna nogavica medi travel je na voljo brez recepta in je namenjena ljudem, ki nimajo težav z venami. Bolniki z venskimi obolenji naj med potjo vedno nosijo predpisane medicinske kompresijske nogavice. 

Potovalna nogavica medi travel je pri specializiranih dobaviteljih na voljo v petih velikostih (S – XXL) in v dveh dolžinah (normalna in kratka). Izbirate lahko v črni, sivi ali karamelni barvi. 

Obseg gležnja (in ne številka vaše obutve) je ključen za izbiro ustrezne velikosti nogavice, saj je tu kompresija najmočnejša, proti kolenu pa se sorazmerno zmanjšuje (najnaprednejša kompresijska tehnologija). 

Patentiran sistem Clima Fresh vašim stopalom zagotavlja antibakterijsko svežino, tehnologija Clima Comfort pa z odvajanjem vlage iz tkanine skrbi, da je vaša koža prijetno suha.

Kompresijske nogavice