BOLEČINA V SIMFIZI = sramna kost

Če se simfiza kot sprednja povezava med obema medeničnima polovicama zrahlja, lahko to povzroči bolečino (razširitev simfize ali zrahljanje simfize). V redkih primerih se lahko simfiza celo natrga (ruptura simfize, ruptura simfize).

KAJ JE SIMFIZA?

Simfiza je povezava med dvema kostema s fibrohrustancem. Najbolj znani simfizi pri človeku sta medvretenčni disk in sramna simfiza. Slednja – tudi symphysis pubica – je poleg obeh sakroiliakalnih sklepov ena od treh povezav medeničnega obroča. Omogočajo določeno gibljivost medenice, brez katere hoja, stanje, sedenje ali ležanje ne bi bili mogoči.

KAJ JE BOLEČINA V SIMFIZI IN KAKO SE RAZVIJE?

Če se simfiza kot sprednja povezava med obema medeničnima polovicama zrahlja, lahko to povzroči bolečino (razširitev simfize). V redkih primerih se lahko simfiza tudi natrga.

SPROSTITEV SIMFIZE MED NOSEČNOSTJO IN PO PORODU

Najpogosteje se med nosečnostjo pri ženskah pojavljajo medenične nestabilnosti s težavami s simfizo: spreminja se teža – prav tako težišče. Poleg tega postanejo kite, vezi in hrustanec v medenici zaradi nosečniških hormonov bolj prožni.

Med nosečnostjo lahko pride do vlečenja sramne kosti, kar je običajno posledica zrahljanja simfize: v pripravi na porod se sramna simfiza razširi za tri do štiri milimetre. To lahko povzroči bolečino v simfizi, ki močno omejuje vsakdanje življenje nosečnice. Po nosečnosti simptomi običajno izzvenijo sami od sebe, če pa bolečina v sramni kosti po porodu ne preneha, lahko simfizo omilimo z različnimi terapevtskimi možnostmi.

SIMPTOMI: omejena gibljivost zaradi bolečine v simfizi

Ne glede na to, ali je povezana z nosečnostjo ali ne, je bolečina v sramni kosti povezana z znatno omejeno gibljivostjo. Pri gibanju nastanejo natezne sile na zelo občutljivo pokostnico. Bolečina v simfizi je še posebej opazna pri vzpenjanju po stopnicah in pri sklanjanju. Lahko sevajo v boke in noge.

DIAGNOZA IN ZDRAVLJENJE OHLAPNOSTI IN BOLEČINE V SIMFIZI

Prvi korak je natančen pregled pri zdravniku ali, v primeru nosečnice, pri ginekologu. Za postavitev diagnoze se po potrebi uporablja tudi rentgenska diagnostika, ultrazvok ali magnetna resonanca.

Obstajajo različne možnosti zdravljenja bolečine v simfizi, zlasti kadar je simfiza ohlapna. O potrebni terapiji se zdravnik odloči glede na simptome in izvide.

Metode usposabljanja in zdravljenja bolečine v simfizi

Najpomembnejši korak je stabilizacija medeničnega obroča. Stabilizacijo lahko enostavno dosežemo z opornico, ki ne ovira pri vsakodnevnih opravilih – Lumbamed sacro. V vsakem primeru morajo bolniki s težavami s simfizo bolj mirovati. Nežna vadba hrbta in vaje za medenično dno so lahko koristne po posvetu z zdravnikom.

Fizični ukrepi za bolečino v simfizi so na primer:

  • Posebna toplotna terapija
  • Zdravljenje z dolgimi valovi
  • vaje medeničnega dna za stabilizacijo mišic

Osebe, ki imajo omenjene težave naj se ne premikajo sunkovito, ne skačejo, ne širijo in ne dvigujejo iztegnjene noge. Ponoči si lahko stabilizirate medenico z blazino oz. vzglavnikom, katerega položite med koleni – s tem zagotovite, da je medenica postavljena v nevtralni položaj.

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed sacro

132,50