Sklepi so gibljive povezave, ki omogočajo, da se kosti lahko gibljejo.

Gibljivost ni odvisna le od oblike sklepa, ampak tudi od struktur, ki ga obdajajo (mišic, vezi, ovojnice).

Sklepni hrustanec prekriva konce kosti in lahko zakrije morebitne nepravilnosti na površini sklepa. Hrustanec zaradi svoje gibljivosti pomaga ublažiti udarce, neprestano menjavanje obremenitve in razbremenitve pa ga hrani in vzdržuje.

Bolečina v sklepu

Vztrajna in močna bolečina v sklepu je lahko prvi znak za osteoartritis (naravno obrabo sklepa). Bolečina v hladnem in vlažnem vremenu ter ob naporih postane še hujša.

Posebej boleče je, če na sklep pritisnemo z veliko silo. Pogosto se bolečina v sklepu pojavi, ko se začnemo gibati. Pri bolečih kolenih se pojavi, ko izstopamo iz avtomobila, ko smo dalj časa sedeli, itd. Z gibanjem se bolečina najprej zmanjša, nato pa se po daljšem času telesne aktivnosti spet vrne.

Bolečina, ki se pojavi po padcu, udarcu ali drugi nesreči, je lahko znak za izvin, izpah, poškodbo vezi ali zlom. Laikom je pogosto težko razložiti razliko med temi vrstami poškodb. Nekatere vrste zlomov ali poškodb vezi ne povzročajo skoraj nobenih simptomov, medtem ko so lahko “nedolžni” izvini zelo boleči. Nikar torej ne čakajte, da bo bolečina minila sama od sebe, ampak odidite k zdravniku. Zdravnik je edina oseba, ki se lahko odloči, če bo potrebno zdravljenje.

Več…

Iz naše ponudbe