Razvoj in vrste venskih obolenj

 

Kronično vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje se pojavi, ko vene niso več kos svoji nalogi, in sicer prenašanju krvi nazaj v srce.

Glavni razlog so okvarjene zaklopke v venah, do katerih pride po venski okluziji ali zaradi oslabljenega vezivnega tkiva, ki obkroža vene na nogah. Vene se zato razširijo in njihove zaklopke se ne morejo več pravilno zapreti.

Kri se ne more več v celoti prečrpati nazaj v srce, zato se je nekaj vrne nazaj v vene, kar povzroči, da se trajno razširjene vene razvijejo v  krčne žile, zaradi zadrževanja vode pa se lahko pojavijo tudi otekline. Koža in tkiva se odebelijo, pojavi se boleče vnetje, tkivo odmre in na nogi se lahko pojavijo celo razjede.

Prvi znaki kroničnega venskega popuščanja so tako imenovane »svarilne vene«, površina, v obliki kroga, povečanih ven okrog predela gležnjev. Sledijo občutek težkih nog, srbečica, mravljinci in nočni krči v nogah. Koža se obarva rjavkasto, pojavijo se rdeče lise, ki spominjajo na šen, ter majhni beli madeži – vse to so znaki, da je bolezen že v zelo napredovanem stadiju.

Pri prvih znakih venskega obolenja obiščite specialista (flebologa, angiologa, kirurga za žilne bolezni, dermatologa), da vam temeljito pregleda noge. Odločil se bo za učinkovite ukrepe, ki bodo preprečili, da bi se bolezen še poslabšala.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja2-200x300

Okvare na venskih zaklopkah

Venske zaklopke so tako imenovani »nepovratni ventil« v venah. Preprečujejo, da bi se kri zbirala v nogah.

Če so venske zaklopke poškodovane ali če so stene ven mehke in raztegnjene, zaklopke niso več zmožne opravljati svoje funkcije. Nekaj krvi se ustavi v venah in lahko se razvijejo krčne žile ali pa pride do kroničnega venskega popuščanja.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja3-200x300

Mrežasto razpredene vene

Mrežasto razpredene vene so drobne kapilare, rdeče ali modrikaste barve, ki ležijo tik pod kožo. Navadno so dolge nekaj milimetrov in kot zemljevid pokrivajo stegna in spodnji del nog.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so mrežasto razpredene vene prisotne pri skoraj polovici populacije. V večini primerov gre za bolj lepotno kot pa zdravstveno težavo. Kljub vsemu pa le pojdite k svojemu osebnemu zdravniku, saj so lahko mrežasto razpredene vene znak za krčne žile ali za začetek venskega obolenja. Vaš zdravnik se bo po pregledu odločil za ustrezno zdravljenje.

Skupine mrežasto razpredenih ven na zunanji strani stegen so lahko znak za lipedem. Če imate tudi predebela stegna, ki se kljub dieti nočejo zmanjšati, se morate o tem pogovoriti s svojim zdravnikom.

Kaj pa, če se izkaže, da so mrežasto razpredene vene le povsem nedolžna sprememba vaših ven? Z njimi se vam absolutno ni treba kar sprijazniti, saj jih je mogoče uspešno odstraniti s skleroterapijo ali laserjem.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja4-200x300

Krčne žile (varice)

Krčne žile so razpredene, zavite vene v nogah, ki silijo proti površju kože kot nabrekli vozli.

Danes, v primerjavi  z mišljenjem iz preteklosti, ko so bile krčne žile le estetska težava ali neizbežen znak staranja, medicinska stroka to težavo obravnava sila resno. Če ne zdravimo že majhnih krčnih žil, lahko te postanejo močno nabrekle in kot prst debele krčne žile. Slednje ne povzročajo le resnih simptomov, temveč lahko zelo ogrozijo naše zdravje. Če krčnih žil ne zdravimo, se lahko te razvijejo v kronično vensko obolenje, nastanejo pa lahko celo boleče razjede na nogah.

Krčne žile je mogoče odstraniti s posebnimi injekcijami ali z operacijo. Vzrok za njihov nastanek so okvarjene zaklopke, ki se ne morejo več dobro zapreti. To pomeni, da se kri zbira v venah. Sčasoma povečan volumen krvi povzroči, da se stene žil raztegnejo in povesijo – tako nastanejo krčne žile. Navadno zdravnik predpiše nošenje kompresijskih nogavic, saj te pomagajo sistemu venskih zaklopk.

Če opazite, da so se vam pojavile krčne žile, se takoj posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu (flebologu, dermatologu).Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja5-200x300

Vnetje ven (flebitis)

Flebitis je boleče vnetje sten ven in okolnega tkiva.

Ko pride do vnetja vene, je koža, ki jo obdaja, rdeča in vroča, vena postane kot vrv, zaradi kopičenja tekočine v tkivu pa lahko celo oteče (nastane edem). Posledično se delčki krvi začno zbirati na stenah vene in tvorijo krvne strdke, ki za človeka predstavljajo veliko grožnjo.

Flebitis navadno povzročijo krčne žile, lahko pa ga sprožijo tudi poškodbe (udarci, vbodi v kožo), alergije in žarišča vnetij v telesu, na primer hudo vnetje mandljev.

Flebitis se lahko pojavi na nogah, rokah, zelo redko pa tudi na drugih delih telesa (prsih, vratu, penisu).

V takem primeru morate nemudoma obiskati ustreznega specialista (flebologa, angiologa, kirurga za venska obolenja, dermatologa), saj se flebitis površinskih ven lahko razširi globlje v venski sistem in nato povzroči nevarno obliko okluzije ali globoko vensko trombozo.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja6-200x300

Golenske razjede (ulkus)

Ko se rana noče zaceliti

Krvožilni sistem je zares izdelan do popolnosti: srce potisne kri skozi arterije – vse do prstov na nogah. Mišice v nogah (ali mečne mišice črpalke) kri stisnejo v vene in jo vrnejo nazaj v srce. Venske zaklopke omogočajo, da kri spet ne odteče navzdol in se nabira v venah nog. Če pa venske zaklopke ne delujejo kot bi morale, se kri zadržuje v venah, posledica pa so krčne žile. Zaradi povečanega pritiska v krčnih žilah, ki ga povzroča zamašena žila, tekočina in ostale sestavine krvi pobegnejo iz žile v tkivo. Posledično prizadeto tkivo ne dobi dovolj kisika in hranil. Koža spremeni barvo, stopala in noge otečejo. Že majhna poškodba lahko povzroči nastanek razjede, slednjo pa je zelo težko zdraviti. To je golenska razjeda na nogah.

Na primer v Nemčiji gre iz državne zdravstvene blagajne za zdravljenje golenskih razjed kar milijarda evrov .

Odprta rana zelo boli, poleg tega pa mikrobi, ki se v njej in okoli naselijo in množijo, povzročajo neprijeten vonj. Zato ljudje, ki jih doleti ta neprijetnost, neradi zahajajo v družbo. Zaradi bolečine morajo z nogo mirovati, zelo težko pa jo tudi premikajo. Posledično to pomeni, da je »mehanizem«, ki premika kri proti srcu, izklopljen. Bolnik se znajde v začaranem krogu.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja7-200x300

New
84,50 89,00 
42,90 45,90 
New
75,50 79,90 
New
75,50 79,90