Načini zdravljenja in preprečevanja napredovanja venskih obolenj

 

Kompresijska terapija

Ponudba kompresijskih oblačil

Glavni namen zdravljenja s kompresijskimi nogavicami je okrepiti vene, zmanjšati pritisk v njih, normalizirati delovanje žilnih sten in spodbuditi presnovno izmenjavo v tkivih.

Kompresijske nogavice ožijo obseg vaših ven v nogah. Z njihovo pomočjo venske zaklopke spet pravilno delujejo in kri ne zastaja v nogah. Z nošenjem kompresijskih nogavic postanejo strije, pajkaste vene in krčne žile manj vidne ter preprečujejo njihov nastanek. Točno določena razlika med tlakom (tlak se zmanjšuje od stopala proti stegnu) pospeši, da se kri po venah vrne nazaj v srce, kar tudi zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov in embolij. Tudi dobro delujoča presnova pomaga preprečiti nastanek golenskih razjed, obenem pa kot posledica zunanjega pritiska odteče tudi manj tkiva. Kompresijska nogavica zato tudi preprečuje nastanek edemov.

strumpfschnecke_10x15_300-199x300

Obstajajo štirje kompresijski razredi, ki jih uporabljamo glede na to, za kako težko obliko obolenja gre. Glavne razlike so v moči tkanine oziroma v stopnji pritiska, ki se izvaja na vene. Vaš zdravnik se bo odločil, kateri kompresijski razred je primeren za vaše zdravljenje.

Kompresijskih nogavic nikoli ne nosite kar na lastno pest, saj pri kompresijski terapiji obstajajo tudi kontraindikacije. Te so: napredovana arterijska okluzivna bolezen, hujše oblike srčnih obolenj, izjemno močno potenje, hujše oblike živčnih obolenj v rokah in nogah. Celo pri primarnem kroničnem revmatskem artritisu se mora o možnostih  za zdravljenje odločiti zdravnik.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

mediven-trendfarben-friedensengel-stehend-300dpi-199x300

Kompresijski razred I

Šibka kompresija za majhen pritisk v gležnjih. Primerna je za utrujene in težke noge, lažjo obliko krčnih žil ali za začetno obliko krčnih žil in lažje oblike otekanja. Kompresijski razred I je primeren za preprečevanje nastanka krčnih žil, na primer v času nosečnosti ali pri poklicih, kjer narava dela zahteva veliko sedenja ali stanja na mestu.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred II

Zmerna kompresija za zmeren pritisk v gležnjih. Uporablja se pri težjih oblikah krčnih žil, pri pogostem otekanju nog, otekanju, ki mu sledi tromboza (venska okluzija), po zdravljenju manjših razjed, pri težjih vnetnih stanjih med nosečnostjo, po skleroterapiji ali operaciji, po zdravljenju površinskega flebitisa.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred III

Močna kompresija se uporablja pri kroničnem venskem popuščanju, po trombozi (venski okluziji), kjer so prisotne spremembe na koži in po končanem zdravljenju venskih razjed. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Kompresijski razred IV

Ta kompresijski razred se uporablja pri hujših sindromih, za katere kompresijski razred III ne zadostuje več, ter pri pojavu limfedema in lipedema. Pri limfedemu se večinoma uporabljajo nogavice s šivi (imenujemo jih tudi plosko pletene nogavice).Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Uporaba zdravil pri zdravljenju venskih obolenj

Izdelki za nego in pripomočki so vam na voljo v salonu mitral celovška cesta 87, 1000 Ljubljana.

 

medi-day-in-night-kozmetika-199x300

Ti preparati vsebujejo predvsem aktivne zeliščne substance iz rastlin, kot sta na primer divji kostanj ali medena detelja.

Dejstvo pa je, da s temi izdelki ne moremo pozdraviti ne krčnih žil ne poškodovanih venskih zaklopk.
V kombinaciji s kompresijskimi nogavicami blagodejno učinkujejo predvsem pri otekanju. Kljub temu da so ti pripravki navadno na voljo brez recepta, pa se pred njihovo uporabo vseeno posvetujte s svojim zdravnikom.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Medicinski posegi pri zdravljenju krčnih žil

Po večini medicinskih posegov je uporaba kompresijskih nogavic obvezna.

V Nemčiji, na primer, vsako leto opravijo več kot 320.000 operacij krčnih žil. Če krčnih žil ne zdravimo, lahko pride do tromboze ali golenske razjede. Če vam zdravnik potrdi diagnozo, imate na voljo veliko različnih kirurških postopkov.

venska-obolenja91-200x300

1. »Stripping« – najbolj razširjena operacija ven
Kirurg v obolelo veno v stegnu vstavi sondo in jo porine do stopala. Nato odstrani krčno žilo.

2. Metoda CHIVA
Kirurg zapre povečano veno, kri pa lahko teče po zdravih vejah te žile. Glavne vene (safena) ne odstranimo.

3. Laserska terapija
Laserska sonda od znotraj zapre stene obolele vene. Vena ostane trajno zaprta, sčasoma pa jo telo razgradi.

4. Zdravljenje z elektromagnetnimi valovi
Postopek je podoben laserski terapiji: kirurg v obolelo veno vstavi majhno sondo, vena zaradi vročine zatrdi in se kasneje razgradi.

5. Skleroterapija
Pri skleroterapiji v veno vbrizgamo zdravilo, zaradi katerega se njene stene zlepijo skupaj, telo pa potem samo razgradi zraščeno veno. Poleg klasične metode, pri kateri uporabljamo raztopino, pa obstaja tudi skleroterapija s peno, kjer, kot pove že ime, veno omrtvimo z vbrizganjem pene.

Takoj po kirurškem posegu uporabimo začasno kompresijsko bandažo (na primer mediven struva). Pozneje pa mora bolnik nositi ustrezne kompresijske nogavice (na primer mediven elegance), ki jih lahko predpiše zdravnik, zdravstvena zavarovalnica pa krije del stroškov. Dobavitelj vam bo priskrbel nogavice, ki dihajo in so na voljo v široki paleti barvnih odtenkov in vam zares omogočil možnost izbire, s katero boste vašim nogam vrnili novo energijo.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

New
84,50 89,00 

mediven thrombexin18

mediven trombexin 18

23,11 

Kompresijska oblačila za lip/limfedem

Kompresijski rokav mediven harmony caramel s top bandom

53,90 

Ortopedski nedrčki in prsne proteze

Nedrček Anita Nastasja 5362X

36,95