Venska obolenja

Vzrok je lahko dednost…

Poleg dednosti pa na težave z venami vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer stoječe delo, debelost ter oslabitev vezivnega tkiva. Razvoj težav z venami dodatno spodbudijo še alkohol, ki širi žile, hormonske spremembe med nosečnostjo in tiste, ki jih povzročijo različna zdravila, prav tako pa tudi nenehne težave z zaprtjem. Tovrstna obolenja pogosteje doletijo ženske. Če niste prepričani glede zdravja vaših ven, se po nasvet obrnite na vašega zdravnika oziroma drugega strokovnjaka.

Za ublažitev nekaterih težav z venami je dovolj že, če začnete takrat, ko je stanje slabše, nositi kompresijske nogavice in tako poskrbite za zdravje vaših nog.

 

Na začetku bolezni so nevšečnosti minimalne, saj majhne spremembe v venah ne povzročajo bolečin. Če pa teh težav ne začnemo zdraviti, lahko bolezni ven postanejo kronične. Posledica so zapleti, ki jih je sicer mogoče odpraviti, a kar nekaj stanejo, in sicer od krčnih žil do razjed na nogah. V takih primerih postane zdravljenje dolgotrajno in drago. Za ogled izdelkov kliknite tukaj

 

So vaše noge težke?

Občutek težkih, otrplih nog, otečeni gležnji ter občutek mravljinčavosti in zbadanje v nogah so lahko prvi znaki za začetek težav z venami …

…celo preden se pojavijo vidni znaki. Ker se kri po obolelih venah ne more več nemoteno pretakati nazaj v srce, voda iz ven preide v tkivo, ki žile obdaja. Pojavi se otekanje, posebej v gležnjih. Če tako otekanje opazite vsak večer, ne glede na to, kako ste preživeli dan, so vaše vene verjetno že poškodovane. Če so vene tudi že na pogled odebeljene, potem gre pri vas verjetno za površinsko obliko krčnih žil.

venska-obolenja-200x300

Tovrstno bolezensko stanje se ne izboljša samo od sebe. Če opazite zgoraj naštete znake, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo morda napotil k specialistu flebologu ali k dermatologu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj

 

So vaše noge utrujene?

Utrujene noge, otečeni gležnji, občutek mravljinčavosti ali zbadanje v nogah so lahko prvi znaki za začetek venskega obolenja.

…celo preden se pojavijo vidni znaki. Ker se kri po obolelih venah ne more več nemoteno pretakati nazaj v srce, voda iz ven preide v tkivo, ki žile obdaja. Pojavi se oteklina, posebej v predelu gležnjev. Če tako otekanje opazite vsak večer, ne glede na to, kako ste preživeli dan, je pri vas obolenje ven že prisotno. Če so vene tudi že na pogled odebeljene, potem gre verjetno za površinsko obliko krčnih žil.

Tovrstno bolezensko stanje se ne izboljša samo od sebe. Če opazite zgoraj naštete znake, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo morda napotil k specialistu flebologu ali k dermatologu.

venska-obolenja1

Včasih pomaga že, če pravočasno začnete nositi kompresijske nogavice, na primer model mediven elegance, in tako vzdržujete zdravje in lepoto svojih nog. Za ogled izdelkov kliknite tukaj

 

Otekle noge

Znaki za vensko obolenje

Otekle noge so lahko prvi znak za vensko obolenje, celo preden krčne žile ali ostali vidni znaki postanejo zares očitni. Znaki, kot so ščemenje, občutek mravljinčavosti in zbadanje v nogah, lahko kažejo na začetek venskega obolenja ali na že obstoječe oslabljene vene.

Če vsak večer opazite, da so vaše noge otekle, ne glede na to, kako ste preživeli dan ali če imate po daljši poti otečene gležnje, se je pri vas verjetno že razvilo vensko obolenje. Če so vene vidno odebeljene, gre verjetno za površinsko obliko krčnih žil.

Otekanje in občutek napetosti, topa bolečina, podobna bolečini v mišicah po športni dejavnosti, zelo občutljiva vroča koža, ki je po vsej verjetnosti tudi modro obarvana, so lahko znaki venske okluzije (tromboze). Če te znake opazite po daljšem letu, potovanju ali ležanju v postelji, morate nemudoma obiskati svojega zdravnika. Nevarnost, da bi se strdek odtrgal in zamašil žilo, to pa je lahko včasih celo usodno, je največja v prvih treh do petih dneh! Za ogled izdelkov kliknite tukaj

mg_5592_bear_10x15_300-199x300

Znaki za limfedem

Oteklina, ki na začetku čez noč ali po nekaj dneh počitka izgine, čez čas pa enostavno tudi dalj časa ne splahni, je lahko znak za limfedem. Limfedem se lahko razvije na nogah ali rokah, v nekaterih primerih pa tudi na drugih delih telesa, in sicer brez nekega oprijemljivega vzroka oziroma kot posledica obsevanja, vnetja, poškodbe ali tumorja. Pogosto prizadene le eno roko ali nogo.

V več kot 80 % primerov lahko limfedem odkrijemo z uporabo preprostega testa: Če površine kože na koncu prstov na nogah ali rokah nikakor ne moremo prijeti, saj je tako močno zategnjena in zabuhla, to pomeni, da se je pri nas razvil limfedem. V medicini temu pravimo »pozitivni Stemmerjev znak«.

lymphoedema2
pozitivni Stemmerjev znak

 

Globlja kožna guba, še posebej na koncu prstov rok in nog, oteklina na vrhu stopala ali dlani ter otekla kolena, so prav tako lahko znaki za limfedem.

Ne vensko obolenje ne limfedem nista stanji, ki bi se izboljšali kar sami od sebe, zato morate, če se pri vas pojavijo prej opisani znaki, nemudoma obiskati svojega osebnega zdravnika, ki vas bo po potrebi napotil k ustreznemu specialistu – flebologu (bolezni ven), angiologu (žilne bolezni) ali dermatologu (težave s kožo).

Pri limfedemu lahko dodatni posegi, kot je na primer limfna drenaža, olajšajo kopičenje tekočine. Ko je faza odstranjevanja nakopičene tekočine končana, mora bolnik za vzdrževanje stanja nositi kompresijske nogavice. Namesto elastičnih povojev naj bolnik uporabi plosko pletene kompresijske nogavice. Za ogled izdelkov kliknite tukaj

Razvoj in vrste venskih obolenj

Kronično vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje se pojavi, ko vene niso več kos svoji nalogi, in sicer prenašanju krvi nazaj v srce.

Glavni razlog so okvarjene zaklopke v venah, do katerih pride po venski okluziji ali zaradi oslabljenega vezivnega tkiva, ki obkroža vene na nogah. Vene se zato razširijo in njihove zaklopke se ne morejo več pravilno zapreti.

Kri se ne more več v celoti prečrpati nazaj v srce, zato se je nekaj vrne nazaj v vene, kar povzroči, da se trajno razširjene vene razvijejo v  krčne žile, zaradi zadrževanja vode pa se lahko pojavijo tudi otekline. Koža in tkiva se odebelijo, pojavi se boleče vnetje, tkivo odmre in na nogi se lahko pojavijo celo razjede.

venska-obolenja2-200x300

Prvi znaki kroničnega venskega popuščanja so tako imenovane »svarilne vene«, površina, v obliki kroga, povečanih ven okrog predela gležnjev. Sledijo občutek težkih nog, srbečica, mravljinci in nočni krči v nogah. Koža se obarva rjavkasto, pojavijo se rdeče lise, ki spominjajo na šen, ter majhni beli madeži – vse to so znaki, da je bolezen že v zelo napredovanim stadiju.

Pri prvih znakih venskega obolenja obiščite specialista (flebologa, angiologa, kirurga za žilne bolezni, dermatologa), da vam temeljito pregleda noge. Odločil se bo za učinkovite ukrepe, ki bodo preprečili, da bi se bolezen še poslabšala. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Okvare na venskih zaklopkah

Venske zaklopke so tako imenovani »nepovratni ventil« v venah. Preprečujejo, da bi se kri zbirala v nogah.

Če so venske zaklopke poškodovane ali če so stene ven mehke in raztegnjene, zaklopke niso več zmožne opravljati svoje funkcije. Nekaj krvi se ustavi v venah in lahko se razvijejo krčne žile ali pa pride do kroničnega venskega popuščanja.

venska-obolenja3-200x300
zgornja slika prikazuje popuščanja venskih zaklop

Mrežasto razpredene vene

Mrežasto razpredene vene so drobne kapilare, rdeče ali modrikaste barve, ki ležijo tik pod kožo. Navadno so dolge nekaj milimetrov in kot zemljevid pokrivajo stegna in spodnji del nog.

Strokovnjaki ocenjujejo, da so mrežasto razpredene vene prisotne pri skoraj polovici populacije. V večini primerov gre za bolj lepotno kot pa zdravstveno težavo. Kljub vsemu pa le pojdite k svojemu osebnemu zdravniku, saj so lahko mrežasto razpredene vene znak za krčne žile ali za začetek venskega obolenja. Vaš zdravnik se bo po pregledu odločil za ustrezno zdravljenje.

venska-obolenja4-200x300

Skupine mrežasto razpredenih ven na zunanji strani stegen so lahko znak za lipedem. Če imate tudi predebela stegna, ki se kljub dieti nočejo zmanjšati, se morate o tem pogovoriti s svojim zdravnikom.

Kaj pa, če se izkaže, da so mrežasto razpredene vene le povsem nedolžna sprememba vaših ven? Z njimi se vam absolutno ni treba kar sprijazniti, saj jih je mogoče uspešno odstraniti s skleroterapijo ali laserjem. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Krčne žile (varice)

Krčne žile so razpredene, zavite vene v nogah, ki silijo proti površju kože kot nabrekli vozli.

Danes, v primerjavi  z mišljenjem iz preteklosti, ko so bile krčne žile le estetska težava ali neizbežen znak staranja, medicinska stroka to težavo obravnava sila resno. Če ne zdravimo že majhnih krčnih žil, lahko te postanejo močno nabrekle in kot prst debele krčne žile. Slednje ne povzročajo le resnih simptomov, temveč lahko zelo ogrozijo naše zdravje. Če krčnih žil ne zdravimo, se lahko te razvijejo v kronično vensko obolenje, nastanejo pa lahko celo boleče razjede na nogah.

venska-obolenja5-200x300

Krčne žile je mogoče odstraniti s posebnimi injekcijami ali z operacijo. Vzrok za njihov nastanek so okvarjene zaklopke, ki se ne morejo več dobro zapreti. To pomeni, da se kri zbira v venah. Sčasoma povečan volumen krvi povzroči, da se stene žil raztegnejo in povesijo – tako nastanejo krčne žile. Navadno zdravnik predpiše nošenje kompresijskih nogavic, saj te pomagajo sistemu venskih zaklopk.

Če opazite, da so se vam pojavile krčne žile, se takoj posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k specialistu (flebologu, dermatologu). Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Vnetje ven (flebitis)

Flebitis je boleče vnetje sten ven in okolnega tkiva.

Ko pride do vnetja vene, je koža, ki jo obdaja, rdeča in vroča, vena postane kot vrv, zaradi kopičenja tekočine v tkivu pa lahko celo oteče (nastane edem). Posledično se delčki krvi začno zbirati na stenah vene in tvorijo krvne strdke, ki za človeka predstavljajo veliko grožnjo.

Flebitis navadno povzročijo krčne žile, lahko pa ga sprožijo tudi poškodbe (udarci, vbodi v kožo), alergije in žarišča vnetij v telesu, na primer hudo vnetje mandljev.

venska-obolenja6-200x300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flebitis se lahko pojavi na nogah, rokah, zelo redko pa tudi na drugih delih telesa (prsih, vratu, penisu).

V takem primeru morate nemudoma obiskati ustreznega specialista (flebologa, angiologa, kirurga za venska obolenja, dermatologa), saj se flebitis površinskih ven lahko razširi globlje v venski sistem in nato povzroči nevarno obliko okluzije ali globoko vensko trombozo. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Golenske razjede (ulkus)

Ko se rana noče zaceliti

Krvožilni sistem je zares izdelan do popolnosti: srce potisne kri skozi arterije – vse do prstov na nogah. Mišice v nogah (ali mečne mišice črpalke) kri stisnejo v vene in jo vrnejo nazaj v srce. Venske zaklopke omogočajo, da kri spet ne odteče navzdol in se nabira v venah nog. Če pa venske zaklopke ne delujejo kot bi morale, se kri zadržuje v venah, posledica pa so krčne žile. Zaradi povečanega pritiska v krčnih žilah, ki ga povzroča zamašena žila, tekočina in ostale sestavine krvi pobegnejo iz žile v tkivo. Posledično prizadeto tkivo ne dobi dovolj kisika in hranil. Koža spremeni barvo, stopala in noge otečejo. Že majhna poškodba lahko povzroči nastanek razjede, slednjo pa je zelo težko zdraviti. To je golenska razjeda na nogah.

venska-obolenja7-200x300

Na primer v Nemčiji gre iz državne zdravstvene blagajne za zdravljenje golenskih razjed kar milijarda evrov .

Odprta rana zelo boli, poleg tega pa mikrobi, ki se v njej in okoli naselijo in množijo, povzročajo neprijeten vonj. Zato ljudje, ki jih doleti ta neprijetnost, neradi zahajajo v družbo. Zaradi bolečine morajo z nogo mirovati, zelo težko pa jo tudi premikajo. Posledično to pomeni, da je »mehanizem«, ki premika kri proti srcu, izklopljen. Bolnik se znajde v začaranem krogu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

PREVENTIVA

 Najučinkovitejši način za upočasnitev razvoja krčnih žil in ostalih venskih obolenj je, da dosledno nosite kompresijske nogavice kompresijskih razredov I ali II.

Ponudba kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice preventivno nosite, če …

 • …imate v družini prirojeno oslabljeno vezivno tkivo. O tem govorimo, ko bližnji sorodniki trpijo zaradi krčnih žil ali drugih venskih obolenj.
 • …morate na delovnem mestu veliko časa sedeti, stati ali čepeti. Sklepne in mišične črpalke lahko delujejo z vso močjo le med telesno dejavnostjo. Mišična aktivnost spodbuja, da se iz žil prečrpa čisto vsa kri. Neaktivnost pa deluje ravno obratno – kri se iz žil ne prečrpava.
 • …ste velikokrat zaprti. Pritisk v trebušnem predelu je povečan, to pa za vaše vene predstavlja še dodatno breme.
 • …če pogosto uživate alkoholne pijače. Alkohol namreč širi žile.
 • …če ste noseči oziroma ste pred kratkim rodili ali če jemljete hormonska nadomestila za lajšanje menopavze. Hormonske spremembe spodbujajo nastanek krčnih žil.

Celo ljudem z zdravimi venami priporočamo, da v posebnih situacijah, kot so na primer daljša potovanja (še posebej z letalom), ali če morajo dalj časa stati, nosijo posebne dokolenske nogaviceZa ogled izdelkov kliknite tukaj.

 venska-obolenja8-200x300

Namigi za vsak dan

 • S športom se ukvarjajte karseda pogosto. Pogosto spremenite svoj položaj in če je le mogoče, postavite noge na neko višjo točko (na primer, ko telefonirate).
 • Uživajte lahko in uravnoteženo hrano.
 • Če ste pretežki, se potrudite izgubiti odvečno telesno težo.
 • Nosite ohlapna in udobna oblačila.
 • Izberite udobno obutev brez pete.
 • Noge redno prhajte s hladno vodo. Med prhanjem izmenjujte curke hladne in tople vode, saj s tem krepite vezivna tkiva.
 • V svojo dnevno rutine vpeljite desetminutno vadbo za bolj zdrave vene.
 • Če imate ploske noge, v čevljih nosite vložke.
 • Nosite kompresijske nogavice.

Športne aktivnosti zavirajo razvoj in napredovanje venskih obolenj

Vensko popuščanje je v veliki meri pogojeno z dednostjo. Če se bodo krčne žile pojavile ali ne, pa je zelo odvisno tudi od tega, kako dobro skrbite za zdravje svojih ven.

Povsem drži, da bodo stene vaših ven ostale prožne, če boste mišice, ki jih obdajajo, redno trenirali. To pa ne pomeni, da morate športu posvetiti ure in ure. Že z nekaj minutami posebnih vaj za vene jim boste dali dobro popotnico.

venska-obolenja9-200x300

Če že trpite za venskim obolenjem in nosite kompresijske nogavice pa je pomembno, da jih imate obute tudi med športnimi aktivnostmi. Kompresijske nogavice ščitijo obolele vene in z ustvarjanjem mehanskega pritiska skrbijo za nemoten pretok krvi iz ven na nogah nazaj do srca. To ni nujno potrebno le pri vsakdanjih opravilih, ampak tudi pri športu.
Za ženske bo zanimiv predvsem podatek, da  imajo kompresijske nogavice med telesno dejavnostjo tudi masažni učinek na problematične dele zadnjice in stegen in tako pomagajo učvrstiti tkivo na teh predelih. Poleg tega se med telesno aktivnostjo dobesedno borite proti uporu, ki ga ustvarjajo kompresijske nogavice, to pa na splošno dobro vpliva na boljši tonus mišic. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

NAČINI ZDRAVLJENJA IN PREPREČEVANJA NAPREDOVANJA VENSKIH OBOLENJ

Kompresijska terapija

Ponudba kompresijskih oblačil

Glavni namen zdravljenja s kompresijskimi nogavicami je okrepiti vene, zmanjšati pritisk v njih, normalizirati delovanje žilnih sten in spodbuditi presnovno izmenjavo v tkivih.

Kompresijske nogavice ožijo obseg vaših ven v nogah. Z njihovo pomočjo venske zaklopke spet pravilno delujejo in kri ne zastaja v nogah. Z nošenjem kompresijskih nogavic postanejo strije, pajkaste vene in krčne žile manj vidne ter preprečujejo njihov nastanek. Točno določena razlika med tlakom (tlak se zmanjšuje od stopala proti stegnu) pospeši, da se kri po venah vrne nazaj v srce, kar tudi zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov in embolij. Tudi dobro delujoča presnova pomaga preprečiti nastanek golenskih razjed, obenem pa kot posledica zunanjega pritiska odteče tudi manj tkiva. Kompresijska nogavica zato tudi preprečuje nastanek edemov.

 strumpfschnecke_10x15_300-199x300

Obstajajo štirje kompresijski razredi, ki jih uporabljamo glede na to, za kako težko obliko obolenja gre. Glavne razlike so v moči tkanine oziroma v stopnji pritiska, ki se izvaja na vene. Vaš zdravnik se bo odločil, kateri kompresijski razred je primeren za vaše zdravljenje.

Kompresijskih nogavic nikoli ne nosite kar na lastno pest, saj pri kompresijski terapiji obstajajo tudi kontraindikacije. Te so: napredovana arterijska okluzivna bolezen, hujše oblike srčnih obolenj, izjemno močno potenje, hujše oblike živčnih obolenj v rokah in nogah. Celo pri primarnem kroničnem revmatskem artritisu se mora o možnostih  za zdravljenje odločiti zdravnik. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred I

Šibka kompresija za majhen pritisk v gležnjih. Primerna je za utrujene in težke noge, lažjo obliko krčnih žil ali za začetno obliko krčnih žil in lažje oblike otekanja. Kompresijski razred I je primeren za preprečevanje nastanka krčnih žil, na primer v času nosečnosti ali pri poklicih, kjer narava dela zahteva veliko sedenja ali stanja na mestu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred II

Zmerna kompresija za zmeren pritisk v gležnjih. Uporablja se pri težjih oblikah krčnih žil, pri pogostem otekanju nog, otekanju, ki mu sledi tromboza (venska okluzija), po zdravljenju manjših razjed, pri težjih vnetnih stanjih med nosečnostjo, po skleroterapiji ali operaciji, po zdravljenju površinskega flebitisa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred III

Močna kompresija se uporablja pri kroničnem venskem popuščanju, po trombozi (venski okluziji), kjer so prisotne spremembe na koži in po končanem zdravljenju venskih razjed. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kompresijski razred IV

Ta kompresijski razred se uporablja pri hujših sindromih, za katere kompresijski razred III ne zadostuje več, ter pri pojavu limfedema in lipedema. Pri limfedemu se večinoma uporabljajo nogavice s šivi (imenujemo jih tudi plosko pletene nogavice). Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

mediven-trendfarben-friedensengel-stehend-300dpi-199x300

Uporaba zdravil pri zdravljenju venskih obolenj

Izdelki za nego in pripomočki so vam na voljo v trgovini Mitral, Njegoševa cesta 6, 1000 Ljubljana.

Ti preparati vsebujejo predvsem aktivne zeliščne substance iz rastlin, kot sta na primer divji kostanj ali medena detelja.

Dejstvo pa je, da s temi izdelki ne moremo pozdraviti ne krčnih žil ne poškodovanih venskih zaklopk.
V kombinaciji s kompresijskimi nogavicami blagodejno učinkujejo predvsem pri otekanju.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Medicinski posegi pri zdravljenju krčnih žil

Po večini medicinskih posegov je uporaba kompresijskih nogavic obvezna.

V Nemčiji, na primer, vsako leto opravijo več kot 320.000 operacij krčnih žil. Če krčnih žil ne zdravimo, lahko pride do tromboze ali golenske razjede. Če vam zdravnik potrdi diagnozo, imate na voljo veliko različnih kirurških postopkov.

 venska-obolenja91-200x300

 1. »Stripping« – najbolj razširjena operacija ven
  Kirurg v obolelo veno v stegnu vstavi sondo in jo porine do stopala. Nato odstrani krčno žilo.
 2. Metoda CHIVA
  Kirurg zapre povečano veno, kri pa lahko teče po zdravih vejah te žile. Glavne vene (safena) ne odstranimo.
 3. Laserska terapija
  Laserska sonda od znotraj zapre stene obolele vene. Vena ostane trajno zaprta, sčasoma pa jo telo razgradi.
 4. Zdravljenje z elektromagnetnimi valovi
  Postopek je podoben laserski terapiji: kirurg v obolelo veno vstavi majhno sondo, vena zaradi vročine zatrdi in se kasneje razgradi.
 5. Skleroterapija
  Pri skleroterapiji v veno vbrizgamo zdravilo, zaradi katerega se njene stene zlepijo skupaj, telo pa potem samo razgradi zraščeno veno. Poleg klasične metode, pri kateri uporabljamo raztopino, pa obstaja tudi skleroterapija s peno, kjer, kot pove že ime, veno omrtvimo z vbrizganjem pene.

Takoj po kirurškem posegu uporabimo začasno kompresijsko bandažo (na primer mediven struva). Pozneje pa mora bolnik nositi ustrezne kompresijske nogavice (na primer mediven elegance), ki jih lahko predpiše zdravnik, zdravstvena zavarovalnica pa krije del stroškov. Dobavitelj vam bo priskrbel nogavice, ki dihajo in so na voljo v široki paleti barvnih odtenkov in vam zares omogočil možnost izbire, s katero boste vašim nogam vrnili novo energijo. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje2 dobrije4 dobroje3 dobroje1