Tromboza

Kaj je tromboza?

Pomanjkanje gibanja, na primer po daljšem obdobju v postelji doma ali v bolnišnici, lahko povzroči, da kri zastaja v venah, posledica pa je lahko nastanek krvnega strdka.

Krvi strdek preprečuje, da bi se kri vrnila nazaj v srce. Kri dobesedno obtiči v venah. Noga oteče, v njej čutimo napetost in bolečino.

tromboza-200x300

Globoka venska tromboza, kjer je krvni strdek nastal v veni, ki leži globoko v mišici ali v medenični veni, je še posebej resno bolezensko stanje.

Če se krvi strdek odtrga od venske stene, potuje po krvnem obtoku do plučnih arterij, ki jih lahko zamaši. To imenujemo pljučna embolija, ki je resno bolezensko stanje, včasih tudi s smrtnim izidom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Vzroki

Različni dejavniki tveganja še dodatno spodbujajo možnosti za nastanek tromboze. Dejavnike tveganja je berlinski patolog Rudolf Virchow leta 1852 razdelil v tri glavne razrede. Po njem jih danes imenujemo Virchowova triada:

  • Upočasnjen pretok krvi, ko na primer dalj časa preživimo v postelji, ko se ne moremo gibati zaradi mavca ali opornice na nogi. Krvni pretok se lahko upočasni tudi zaradi dehidracije ali zametkov venskega obolenja (kroničnega venskega popuščanja).
  • Poškodba žilne stene, na primer med operacijo, zaradi poškodbe ali vnetja, pa tudi zaradi sprememb ven, ki so posledica staranja (krčne žile).
  • Večja nagnjenost k strjevanju krvi; če so povečani dejavniki za strjevanje krvi ali če je porušeno ravnovesje med procesoma strjevanja in redčenja krvi.

Na splošno velja, da se tveganje za trombozo povečuje zaradi starosti, prekomerne telesne teže, nosečnosti, po porodu, pa tudi zaradi kajenja. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza1-200x300

Kaj se zgodi, če tromboze ne zdravimo:

Venski sistem v nogi sestavljajo površinske vene v vezivnem tkivu takoj pod kožo ter globoke vene, ki se nahajajo v mišicah. Če se krvni strdek naredi v globoki veni, je pretok krvi bolj resno oviran kot če se strdek nahaja v površinski veni. Kri ostane ujeta v nogi in vena se vname. To občutite kot topo bolečino, podobno tisti po športni aktivnosti. Navadno bolečina popusti, če noge dvignete v zrak in ko oteklina splahni. Ostali znaki so tudi izjemno občutljiva in vroča koža, ki se včasih obarva rožnato.

Poleg bolečine, do katere pride zaradi vnetja vene, pa se je pri globoki venski trombozi najbolj bati možnih zapletov: če se krvni strdek odtrga, lahko pride do embolije pljuč, to pa je za bolnika lahko tudi usodno. Največja možnost za nastanek embolije je prvih treh do petih dneh po nastanku tromboze.

Posttrombotski sindrom je običajni zaplet v kasnejši fazi venske okluzije. Do sindroma pride zaradi poškodovanih venskih zaklopk, kar lahko vodi do trajne poškodbe vene z vsemi spremljajočimi posledicami, med katerimi so tudi golenje razjede na nogah. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Preprečevanje tromboze z bolnišničnimi kompresijskimi nogavicami

V času, ki ste ga preležali v postelji ali pa ste bili nemobilni, so bili vsi mehanizmi, ki skrbijo za to, da se kri po venah nemoteno vrača do srca, izklopljeni. Tu še posebej izpostavljamo mišično neaktivnost.

Medicinske nogavice za preprečevanje tromboze na vene pritiskajo od zunaj. Pritisk zoži vene in kri se do srca zopet vrača hitreje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza2-200x300

Ali moram tudi ponoči nositi nogavice za preprečevanje tromboze?

Seveda. Ker ponoči pretežno mirujete, se posledično pretok krvi upočasni, zelo pa se poveča tveganje za nastanek krvnega strdka. Mediven thrombexin 18 vam posebej ponoči nudi ustrezno zaščito. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Koristni namigi

Kako še lahko pomagate preprečiti nastanek tromboze?

Pazite na to, da boste med hospitalizacijo popili dovolj tekočine. Zadosten vnos tekočine ravno tako zelo vpliva na sestavo krvi in pomaga izboljšati njej pretok.

Se lahko tromboza pojavi tudi po tem, ko že zapustim  bolnišnico?

Tromboza se lahko pojavi, če je prisoten vsaj eden od že naštetih vzrokov, zato to velja tudi za čas, ko ne boste več v bolnišnici. Spodaj je nekaj koristnih namigov za vsak dan:

tromboza3-200x300-1

Dvignite noge!

Ko daljši čas sedite ali stojite, nogam dobro dene, če jih dvignete v zrak! Tako bo pretok krvi do srca spet lažji in ne bo več zastajanja.

Bolje z mrzlo kot s  toplo vodo!

Med prhanjem vsako jutro in večer predel meč s krožnimi gibi redno večkrat poškropite z mrzlo vodo. Tako boste omilili bolečino, oteklina pa bo izginila.

Ustrezna prehrana

Jejte zdravo in naj bo vaš način prehranjevanja uravnotežen. Posebno pozornost namenite hrani, bogati z vlakninami, saj pomaga preprečevati prebavne težave in tako zmanjšati pritisk na vaše vene. Vsak dan popijte tudi najmanj 2 litra tekočine.

Telesna teža

Če boste izgubili odvečne kilograme, boste videti bolje, poskrbeli pa boste tudi za svoje vene. Manjša telesna teža pomeni tudi manjši pritisk na vene in hkrati pomaga preprečevati nastanek venskih obolenj.

Senca namesto sonca

Prevelika vročina pogosto povzroči otekanje in bolečine v nogah, zato vam svetujemo, da se soncu izogibate – že zaradi zdravja svoje kože.

Vadba

Redna telesna vadba ohranja vaše vene v teku. Kolesarjenje in plavanje sta še posebej primerni obliki rekreacije, lahko pa poskusite tudi z nordijsko hojo. Obstaja veliko tečajev za začetnike, kjer se je lahko naučite.

Namigi za v pisarno

Medtem ko se pogovarjate po telefonu, stojte, hodite okrog, krožite z nogami ali se vsaj prestopajte, lahko pa jih rahlo stresate od gležnjev do konic stopala.

Stopnice pred dvigalom

Za zdravje svojih ven lahko poskrbite že, če namesto dvigala uporabite stopnice.

S stopali na tleh

Noge razvajajte s čevlji brez pete. Visoke pete so resda videti zapeljivo, a povzročajo zastajanje krvi v nogah.

POTOVALNA TROMBOZA

Da boste na mesto vašega oddiha prišli spočiti

Prepričani smo, da so počitnice in vsa priprava nanje tudi za vas ena bolj prijetnih reči v življenju: najprej pregledujete kataloge potovalnih agencij, iščete informacije o oddaljenih državah in kulturah, pri tem pa ležerno dvignete vaše noge v zrak, ste sproščeni in preprosto pozabite na vsakodnevni stres.

Tisti, ki ste po urah ali celo dneh vožnje z avtom, vlakom, avtobusom ali letalom na kraj vašega zasluženega počitka prispeli s težkimi in zateklimi nogami, lahko to neprijetnost preprečite z uporabo potovalnih nogavic medi travel.

Tveganje za nastanek potovalne tromboze in edemov

Tveganje za potovalno trombozo ter otekle noge in stopala se med daljšimi potovanji še poveča, saj je pretok krvi skozi vene nazaj v srce zaradi sedečega položaja in skrčenih nog v kolenskem predelu in dimljah upočasnjen. Nizek zračni pritisk in malo vlage v zraku na letalu ter pomanjkanje gibanja so še ostali dejavniki, ki spodbudijo nastanek krvnih strdkov v venah. Če se krvni strdek odtrga, obstaja resna nevarnost za nastanek tromboze. Nekateri možni opozorilni znaki so na primer bolečine v mečih, otečen gleženj ali spodnji del noge, modrikasta koža ali mrzel občutek v nogah. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

travel1

Medi travel z najnaprednejšo tehnologijo kompresije zmanjša tveganje za nastanek tromboze

Medi travel je prva in edina klinično preizkušena potovalna nogavica (The Lancet, 2001). Zmanjšuje tveganje za nastanek tromboze in učinkovito pomaga pri preprečevanju edemov. Kompresijska aktivna potovalna nogavica, ki jo odlikuje najnaprednejša kompresijska tehnologija, z najmočnejšo silo deluje na predel gležnja, pritisk pa se proti kolenu zmanjšuje. Razširjene vene se stisnejo, notranje venozne zaklopke se zopet zaprejo in tako spodbudijo pretok krvi proti srcu. Z nogavicami medi travel boste na kraj vašega oddiha prispeli s spočitimi in neoteklimi nogami, počutili se boste dobro in tako boste kar takoj lahko začeli uživati v vašem dopustu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kdo je bolj izpostavljen dejavnikom tveganja?

Za  kadilce, nosečnice, diabetike in pretežke ljudi obstaja kar nekaj dodatnih namigov kako zmanjšati tveganje za nastanek potovalne tromboze. Pijte veliko vode, čaja ali sadnih sokov, zmešanih z vodo, nosite ohlapna oblačila in udobno obutev. Med potjo krožite z nogami in se vsaj malo prestopajte, saj boste tako spodbudili pretok krvi v vaših nogah. Vsaka oblika mišičnega krčenja spodbudi, da se kri normalno vrača proti srcu. Ljudje, ki z venskimi obolenji nimajo težav, lahko kljub temu s potovalnimi nogavicami še dodatno poskrbijo za svoje noge. Potovalna nogavica medi travel je na voljo brez recepta in je namenjena ljudem, ki nimajo težav z venami. Bolniki z venskimi obolenji naj med potjo vedno nosijo predpisane medicinske kompresijske nogavice. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

travel-man2-preventivne-kompresijske-dokolenke-za-moske
medi travel men

Potovalna nogavica medi travel …

…je pri specializiranih dobaviteljih na voljo v petih velikostih (S – XXL), v dveh dolžinah (normalna in kratka) ter v črni in karamelni barvi. Obseg gležnja (in ne številka vaše obutve) je ključen za izbiro ustrezne velikosti nogavice, saj je tu kompresija najmočnejša, proti kolenu pa se sorazmerno zmanjšuje (najnaprednejša kompresijska tehnologija). Patentiran sistem Clima Fresh vašim stopalom zagotavlja antibakterijsko svežino, tehnologija Clima Comfort pa z odvajanjem vlage iz tkanine skrbi, da je vaša koža prijetno suha.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

88,00 
New

Kompresijska oblačila za lip/limfedem

mediven forte dokolenke BLUE JEANS (modna barva 2020/2021)

56,20 
New
44,90 48,20 
37,90