težave s stopali

 

ANALIZA STOPAL

Imate po dnevnih in športnih aktivnostih bolečine v stopalih, gležnjih, kolenih, kolkih in hrbtenici?

Analiza stopal je pregled, kateri je namenjen prepoznavanju neskladnosti obremenjevanja stopal, razporeditev teže med levo in desno nogo, ugotavljanja ali gre za plosko ali obokano stopalo, kakšen je vzorec hoje, s katerim lahko preprečimo nadaljnjo deformacijo stopal in os celotnega telesa. V našem salonu izvajamo preglede z 2D/3D skenerjem, katerega opravi inženir ortotike in protetike in ob vaši prisotnosti izdela vam optimalen vložek.  Z pravo izbiro in izdelavo vložkov lahko telo postavimo v pravilno ravnovesje in s tem izboljšamo biomehaniko človeka. Za prijavo na analizo kliknite tukaj.

 

 analiza-stopal

Deformacije stopal:
– valgusno stopalo
– plosko stopalo (spuščen notranji lok)
– obokano stopalo (dvignjen notranji lok)
– petni trn
– vnetje ahilove tetive
– iliotibialni sindrom (tekaško koleno)
– spuščen prečni stopalni lok
– prirojen talipes
– Hallux Valgus  (lateralni odmik MTP sklepa palca)
– Hallux Rigidus (zatrjen palčev sklep)
– Mortonova metatarzalgija  (bolečine v prečnem (stopalnice) stopalnem loku)


odtis

PLOSKO STOPALO

 

Pri ploskem stopalu nožni obok, ki ga sestavljajo loki, popusti; podplat z vso površino leži na tleh. Plosko stopalo ni boleče; bolečine se pokažejo pozneje, in sicer zaradi degeneracije sklepov. Plosko stopalo lahko nastopi zaradi slabe drže, pogosto spremlja kolena v obliki črke X ali prirojeno navpično skočnico, povzročijo pa ga lahko tudi zavitost golenice navznoter, poševen skočni sklep, prekratka ahilova tetiva ali ohromelost. Plosko stopalo pogosto nastane v času, ko se začne otrok postavljati na noge; stanje se največkrat hitro popravi, včasih pa šele pri otrokovem šestem ali sedmem letu.

Včasih nastane zaradi naglega povečanja telesne teže, povzroči ga lahko oslabitev mišic in vezi, ki podpirajo loke, kar se najpogostje zgodi, denimo, pri nevrološki ali mišični bolezni.

Kriva je lahko tudi slaba obutev. Ta je še posebej pomembna, če opravljate stoječ poklic, kajti tudi to je pogosto vzrok za plosko stopalo in z njim povezanimi bolečinami v nogah in hrbtenici. Plosko stopalo otroka navadno ne boli in tudi pozneje deformirano stopalo v začetku še lahko prekrijemo z obuvalom.

Vendar strokovnjaki svetujejo, da plosko stopalo preprečimo že v otroštvu, kajti kot posledica ploskega stopala se začnejo med odraščanjem, še bolj v odrasli dobi, pogosto pojavljati bolečine v mišicah, sklepih in kosteh, plosko stopalo pa je lahko vzrok tudi za bolečine v hrbtenici.

Zaradi ploskega stopala je pogosto omejena tudi gibljivost, noge bolijo predvsem pri hoji in takrat, ko dlje časa stojimo. Morda bo za marsikoga presenetljivo tudi dejstvo, ki so ga zapisali zdravniki: Tudi krčne žile so lahko posledica ploskih stopal. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

PETNI TRN

Je zelo pogost problem na stopalih zaradi katerega trpi zelo veliko ljudi. Bolečina se pri večini oseb najpogosteje pojavlja pri njihovih prvih korakih zjutraj, ko vstanejo iz postelje.

Petni trn sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto tkivo, ki se nahaja okoli njega na peti. Bolečino v peti in petni trn povzroča stanje stopala, ki mu pravimo Planatarni Fascilitis. To je latinski izraz za vnetje dolge ligamentne strukture na dnu stopala (plantarne fascije), ki poteka od prstov na nogah do petne kosti in tvori ter podpira stopalni lok. Plantarna fascija je izpostavljena obremenitvam in nategu pri vsakem koraku, vendar v zdravem stanju ostane vselej prožna in močna.

Dejavniki kot so nenehen stres, pretirana telesna teža, starost in znižanje stopalnih lokov ali pretirano zvračanje stopal navznoter, lahko povzročijo kronični vnetni proces in draženje narastišča plantarne fascije na petnici. Stalna napetost in vlek plantarne fascije povzroči rast točkovne kostne tvorbe, ki draži mehko tkivo in živce v predelu pete. Med spanjem se plantarna fascija krči in širi. Ko zjutraj vstanemo pa jo nenadoma obremenimo z vso težo, tako da se mora naenkrat raztegniti, kar povzroči ostro bolečino ob prvih jutranjih korakih. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

VNETJE AHILOVE TETIVE

Poškodba je značilna predvsem za bolj aktivne posameznike srednjih let in zajema vse do 11% vseh tekaških poškodb. Tej poškodbi so, kot že omenjeno, najbolj podvrženi posamezniki srednjih let, ob nenadnem povečanju količine treninga, še posebej teka v hrib in hitrih tekov. Bolj ogroženi so tudi tekači s šibkejšimi mečnimi mišicami, vzrok za poškodbo je lahko tudi pritisk obutve na ahilovo tetivo ali zvračanje stopala.

Tendinitis ahilove tetive je poškodba takšne narave, za katero je značilno, da je ne moremo enostavno preteči. Ob prvih bolečinah moramo prekiniti aktivnost in raje počivati nekaj dni, saj se lahko kaj kmalu zgodi, da se akutna faza spremeni v kronično nadlogo, ki se nas lahko drži 6 ali več mesecev. Pri kronični poškodbi je kita pogosto boleča in otrdela zjutraj ter npr. po dolgotrajnem sedenju. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

PRIROJEN TALIPES

Ekvinovarus je prirojena deformacija stopala in gležnja. Poznan je tudi pod imeni clubfoot, talipes equinovarus (TEV), pes equinovarus (PEV), congenital talipes equinovarus (CTEV).

Deformacija je lahko zgolj pozicijska, kar pomeni, da je stopalo zaležano zaradi nepravilne lege otroka v maternici. Struktura kosti in mišic v tem primeru nista prizadeti. Takšno obliko ekvinovarusa se zdravi z redno masažo stopala in gležnja, v redkih primerih pa je treba zdravljenje nadgraditi s kratkotrajnim mavčenjem.

Če gre pri otroku za pravo (fiksno) obliko ekvinovarusa, sta običajno prizadeti strukturi mišičnega in vezivnega tkiva. Same kosti niso deformirane, so pa zamaknjene v nepravilen položaj. Zdravljenje je v tem primeru dolgotrajnejše, vendar v večini primerov zelo uspešno. V 80 % primerov je treba, poleg spreminjanja pozicije stopala, opraviti tudi kratek, neinvaziven operativni poseg, ki pripomore k sprostitvi in podaljšanju ahilove tetive. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

HALLUX VALGUS

Valgusna deformacija palca noge je ena najpogostejših deformacij stopal pri ženskah. Palec se pomakne proti malim prstom, glavica prve stopalnice se zadebeli in izboči, nastane tipična izboklina, ki je boleča in onemogoča normalno hojo.

Posledično pride do sprememb tudi na drugih prstih, pojavijo se otiščanci itd.Hallux valgus se pojavlja pogosteje v določenih družinah, zato govorimo o dedni predispoziciji.

Pomemben dejavnik je vsekakor neprimerna obutev (dolgoletna nošnja trdih, spredaj zoženih čevljev z visoko peto)Začetne spremembe je moč odpraviti s primerno obutvijo, fizioterapijo in ortopedskimi vložki. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

HALLUX RIGIDUS

V sklepih povzroča bolečino in togost, sčasoma postane vse težje upogniti palčni prst. Hallux se nanaša na palec, medtem ko rigidus kaže, da je prst togo trd in se ne more premakniti. Hallux rigidus je pravzaprav oblika degenerativnega artritisa.

Ta motnja je lahko zelo zaskrbljujoča in celo onemogoča hojo. Ker je hallux rigidus progresivno stanje, se gibanje prstov zmanjšuje s časom. V zgodnejši fazi, ko je premik palca le nekoliko omejen, se pogoj imenuje hallux limitus. Toda, ko se težava napreduje, se stopnja gibanja palca postopoma zmanjšuje, dokler ne pride do končne stopnje rigidusa ali kar se včasih imenuje zamrznjen sklep. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

MORTONOVA METATARZALGIJA

Mortonova metatarzalgija je bolečina v sprednjem delu stopala, natančneje med glavicami druge in tretje ali tretje in četrte stopalnice. Nastane zaradi zadebelitve živca med sosednjima stopalnicama (Mortonov nevrinom), ta pa se pojavi zaradi kronične kompresijske preobremenitve sprednjega dela stopala.

Dejavniki tveganja za nastanek Mortonovega nevrinoma so preobremenitve sprednjega dela stopala zaradi spredaj ožje obutve s pretrdim ali obrabljenim podplatom. Diagnozo postavi specialist za stopalo z natančnim kliničnim pregledom in diagnostičnim injiciranjem anestetika s kortikosteroidom ali brez njega v boleče mesto. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

ORTOPEDSKI VLOŽKI
Po opravljeni analizi vam svetujemo in apliciramo optimalen ortopedski vložek. V našem salonu imamo široko paleto modelov ortopedskih vložkov, kateri zagotavljajo rešitve za zgoraj naštete težave in nekatere bolečine, ki se pojavljajo v gležnjih, kolenih, kolkih in hrbtenici. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 slika11

Funkcije ortopedskih vložkov
Blaženje
Blazinjen vložek pripomore, k razbremenitvi prekomernih obremenjenih delov stopala in s tem pridobimo enakomerno razporeditev pritiska na celotno površino stopal.

Podpora
Podpora stopala je bistvenega pomena, saj nudi razbremenitev in pravilno postavitev stopala, kar izboljša vzorec hoje in pripomore k stabilizaciji sklepov.

Lajšanje bolečin
Kombinacija materialov in oblika vložka zmanjšajo bolečine v stopalih.

Materiali
– velur

– pene različnih debelosti
– spominska pena
– večplastni termoplastični materiali
– karbonska ploskev


Ortopedski vložki footsupport

 

medi-vlozki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IGLI KARBONSKI ORTOPEDSKI VLOŽKI

So edinstveni na področju korekcije stopal in posledično celotnega lokomotornega sistema nog. So lahki, fleksibilni, raznoliki in individualno prilagodljivi. Vložek se prilagodi glede na odtis obremenitve, anatomije in biomehanike stopala.  S pravilno postavitvijo in izbiro modela vložka dosežemo nežno senzomotorično stimulacijo, stabilizacijo in korekcijo stopal, ki se dinamično prenaša na celoten gibalni sistem. 
Za ogled izdelkov kliknite tukaj. igli-razlicni

Sestava

Karbonska plast
Spodnja plast je lahka in tanka, izdelana iz karbona, ki daje stopalu stabilnost, brez izgube fleksibilnosti pri hoji. Osnovna površina vložka je pa izdelana iz različnih materialov, ki se razlikujejo glede na model.

Čepki
Posebnost vložkov so prilagodljivi čepki, katere namestimo na karbonsko plast tam, kjer je korekcija stopala potrebna. So različnih velikosti in višine, katere lahko še dodatno oblikujemo, da dosežemo željeno korekcijo stopalnih lokov. Preprosto jih prilagajamo, prestavljamo in menjamo, kar je bistveno za dolgotrajno zdravljenje z pozitivnimi rezultati.

igli-vlozki

Udobno blaženje
Anatomsko oblikovan večplastni stopalni del se odlično prilega stopalu, enakomerno razporedi obremenitve in s tem področno razbremeni podplat. Vložek ustvari optimalno povezavo med čevljem in stopalom, ki deluje kot vmesnik pri prenašanju stimulacijskih impulzov vložka na stopalo.

KORISTNE INFORMACIJE
Vaje za krepitev in izboljšanje gibljivosti stopal

vaja1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Položite masažno žogico z ježki na tla in masirajte stopala v vzdolžni in krožni smeri (sprostitev).

vaja2

 

 

 

 

 

 

 

 

Pobiranje frnikol ali podobnih predmetov (koordinacija in gibljivost).

vaja3

 

Trganje časopisnega papirja (koordinacija, gibljivost).

vaja4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potiskanje predmeta naprej (krepitev).

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4