Obolenja sklepov

Sklepi so gibljive povezave, ki omogočajo, da se kosti lahko gibljejo.

Gibljivost ni odvisna le od oblike sklepa, ampak tudi od struktur, ki ga obdajajo (mišic, vezi, ovojnice).

Sklepni hrustanec prekriva konce kosti in lahko zakrije morebitne nepravilnosti na površini sklepa. Hrustanec zaradi svoje gibljivosti pomaga ublažiti udarce, neprestano menjavanje  obremenitve in razbremenitve pa ga hrani in vzdržuje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

levamed

Bolečina v sklepu

Vztrajna in močna bolečina v sklepu je lahko prvi znak za osteoartritis (naravno obrabo sklepa). Bolečina v hladnem in vlažnem vremenu ter ob naporih postane še hujša.

Posebej boleče je, če na sklep pritisnemo z veliko silo. Pogosto se bolečina v sklepu pojavi, ko se začnemo gibati. Pri bolečih kolenih se pojavi, ko izstopamo iz avtomobila, ko smo dalj časa sedeli, itd. Z gibanjem se bolečina najprej zmanjša, nato pa se po daljšem času telesne aktivnosti spet vrne.

Bolečina, ki se pojavi po padcu, udarcu ali drugi nesreči, je lahko znak za izvin, izpah, poškodbo vezi ali zlom. Laikom je pogosto težko razložiti razliko med temi vrstami poškodb. Nekatere vrste zlomov ali poškodb vezi ne povzročajo skoraj nobenih simptomov, medtem ko so lahko “nedolžni” izvini zelo boleči. Nikar torej ne čakajte, da bo bolečina minila sama od sebe, ampak odidite k zdravniku. Zdravnik je edina oseba, ki se lahko odloči, če bo potrebno zdravljenje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

O izvinu (distorziji) govorimo, ko se površine sklepa zaradi prevelike sile začasno ločijo. Deli, ki sestavljajo sklep, se premaknejo, a se nato vrnejo na svoje prvotno mesto.

Kljub temu lahko zaradi te kratke in začasne prekinitve v sklepu pride do precejšnje poškodbe sklepne ovojnice in vezi – slednje se lahko celo pretrgajo.

Izvini gležnja so zelo pogosti pri nogometu in košarki, prav tako tudi pri teku in disciplinah, kjer se veliko skače po neravni podlagi.  Do izvinov kolena pri nogometu prihaja predvsem pri osebnih napakah ali zaradi nenaravne rotacije sklepa. Do izvinov palca in drugih prstov pogosto pride pri odbojki, gimnastiki (ko je treba na primer ujeti žogo medicinko) in smučanju.

levamed1

Ob izvinu občutimo bolečino, sklep oteče, pojavi se modrica, sklep je v nenormalnem položaju, pa tudi premikamo ga zelo težko. Ti simptomi se pojavijo ob vseh vrstah izvinov, ne glede na to, za kako hudo poškodbo gre. Od primera do primera pa je odvisno, kako močni bodo našteti simptomi. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri izvinu v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Obraba sklepov

Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki jo povzroča obraba sklepnega hrustanca. Začne se s poškodbami sklepnega hrustanca, ki so pogosto sprva prisotne v majhnem obsegu.

Nato se kost začne zadebeljevati, površina sklepa pa se uničuje. To nas boli, sklep je zatrdel in vse bolj deformiran. V kasnejši fazi sklepni hrustanec ni le poškodovan, ampak praktično izgine. Kosti v sklepu se zdaj neposredno drgneta ena ob drugo, v zadnji fazi pa lahko sklep popolnoma okosteni. Ta proces lahko upočasnimo z različnimi ukrepi, zadnja možnost pa je operacija, s katero sklep zamenjamo z umetnim.

m4s-opornica-za-koleno-200x300

Tveganje za nastanek osteoartritisa se s staranjem povečuje. Med dvajsetletniki jih ima osteoartritis le 4 odstotke, medtem ko se pri ljudeh po 70. letu ta pojavlja pri kar 70 odstotkih. Ženske zbolijo pogosteje kot moški. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Določeni sklepi so še posebej dovzetni:

  • Sklepi na konicah prstov (Heberdenova artroza)
  • Srednji sklepi na prstih (Bouchardova artroza)
  • Osnovni sklep palca na roki (rizartroza)
  • Kolenski sklepi (gonartroza): je najpogostejša oblika osteoartritisa, povezana s staranjem in prizadene skoraj vsakogar
  • Kolčni sklepi (koksartroza)

Artritis majhnih sklepov hrbtenice (vretenčni sklepi): pogosto se pojavi v kombinaciji s katero drugo obliko degenerativne bolezni hrbtenice, kot so na primer težave z medvretenčnimi ploščicami, degeneracija ploščic (spondiloza), premik enega vretenca čez drugega (spondilolisteza), stenoza (zožitev) spinalnega kanala, itd. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri različnih fazah osteoartritisa:

Vnetje sklepov

Izraz artritis označuje dražeča in vnetna stanja enega ali več sklepov.

Vnetje v sklepu je boleče, bolečino pa spremljajo tudi oteklina, vročina v predelu sklepa in omejena mobilnost. V veliko primerih se razvije efuzija sklepa – v sklepu se nabere tekočina. Pri revmatoidnem artritisu se bolečina navadno pojavi medtem ko počivamo, z gibanjem pa popusti. Če gre za resno obliko vnetja, je lahko bolečina tako huda, da nas ponoči zbudi iz spanca.

manumed-active-opornica-za-zapestje-2

Artritis se lahko pojavi povsem nenadno (akutni artritis) ali pa se razvija postopoma (kronični artritis) in vztraja dalj časa.

Artritis je mogoče pozdraviti le v primerih, če do artritisa pride zaradi infekcije ali akutne obremenitve sklepa. Pri revmatoidnem artritisu, najbolj razširjeni obliki artritisa, pa z zdravljenjem lahko le omilimo simptome.

Če želimo, da akutno stanje ne bi postalo kronično, moramo k zdravniku takoj, ko opazimo prve znake bolezni – če sklep postane rdeč, vroč, otečen in boleč. Pri revmatoidnem artritisu se lahko majhno zbadanje razvije v bolečino, ki jo v nekaj dneh čutimo prav povsod po telesu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je najpogostejša oblika vnetja sklepov. Gre za vnetje več sklepov in sčasoma ti lahko postanejo deformirani ali celo popolnoma otrdeli.

Eden od običajnih znakov revmatoidnega artritisa je, da se razvije povsem simetrično, na primer na sklepih leve in desne roke ali noge.
Vendar pa revmatoidni artritis ni le bolezen sklepov, gre namreč za sistemsko bolezen, ki se razvije zaradi oslabljenega imunskega sistema in ki se lahko pojavi praktično kjerkoli v našem telesu. Poleg sklepov lahko na primer prizadene notranje organe ali očesno veznico. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri različnih fazah vnetja sklepov:

Teniški komolec

Teniški komolec je boleča degenerativna poškodba mišic. Mišice iztegovalke v zapestju so prizadete pogosteje kot mišice upogibalke.

Teniški komolec se večinoma pojavi pri ljudeh, ki so preobremenitvam mišic izpostavljeni na delovnem mestu ali pa med športnimi aktivnostmi. Teniški komolec se pojavlja predvsem pri rokodelcih, mehanikih, fizičnih delavcih (na primer pri gradbenikih), le redko pa pri teniških igralcih. Teniški komolec se pogosteje pojavi pri ljudeh v zrelih letih. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

epibrace4

Ko želimo obrniti podlaket, iztegniti zapestje proti uporu, iztegniti sredinec proti uporu in ko želimo istočasno iztegniti komolec in upogniti zapestje, se na zunanji strani komolca pojavi močna bolečina. Bolečina je lahko tako huda, da ne moremo dvigniti niti lahkih predmetov, včasih pa se razširi tudi v mišice podlakti. Te mišice so pogosto zelo napete. Pojavijo se lahko tudi mile senzorične motnje.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri bolečinah v komolcu:

Zamrznjena rama

Bolečina in otrdelost v rami (zamrznjena rama) se pojavita kot primarno obolenje (brez kakršnihkoli predhodnih zdravstvenih težav) pri ženskah med 40. in 50. letom.

Razlog za to redko otrdelost v ramenskem predelu je vnetje sklepne ovojnice (sinovialne membrane). Vzrokov za primarno zamrznjeno ramo ne poznamo, obolenje pa zahteva poseben način zdravljenja.

medi-arm-fix-3-200x300

O sekundarnem pojavu zamrznjene rame  pa govorimo, ko je  bila rama po poškodbi in operaciji rotatorne manšete daljše obdobje imobilizirana. Takrat nas rama boli tako pri aktivnem (pri gibih, ki jih povzroči krčenje ramenskih mišic) kot tudi pasivnem gibanju (ko ramo sami premaknemo oziroma nam jo premakne nekdo drug). Tudi sklep lahko oteče, na otip pa je zelo vroč. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Utesnitveni sindrom

Ramenske tetive se zagozdijo v okolna tkiva, kar povzroča hude bolečine. Utesnitveni sindrom je boleča poškodba ramenskega sklepa, ki se pojavi na primer zaradi obrabe ali kot posledica zlomov ali sprememb kosti. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri hudih bolečinah v ramenskem sklepu:

Zlom gležnja

Zlomi kosti v predelu gležnja so precej pogosti.

Do zloma navadno pride, ko se spotaknemo ali nam spodrsne in se gleženj zasuka, pri padcih na smučanju, pri padcih z velike višine, prav tako pa tudi v avtomobilskih nesrečah in kot posledica neposrednih udarcev. Z drugimi besedami: gre za travmatske poškodbe, ki so nastale kot posledica nesreče. Od resnosti poškodbe in točnega položaja zloma pa je odvisno, ali bosta potrebna operacija in/ali mavčna obloga.

rom1

Najbolj jasni simptomi pri zlomu gležnja so izrazita bolečina med gibanjem (ko s celo nogo stopimo na tla), vedno večja oteklina in sprememba barve kože okrog gležnja. Možni sta celo nepravilna lega stopala ter odprti zlomi, pri katerih deli kosti predrejo kožo, stopalo pa v celoti izgubi svojo funkcijo. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri zlomu gležnja v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Poškodba meniskusa

Poškodbe meniskusa so tipične športne poškodbe, posebno pogoste pa so pri nogometaših.

Vendar pa do polovice vseh primerov poškodb meniskusa pride zaradi prevelike obremenitve – predvsem pri poklicih, kjer se veliko kleči.

protect-co3400x600

Meniskusa ležita na zunanji in notranji strani kolenskega sklepa, njuna naloga pa je blaženje udarcev med stegnom in meči. Če na primer nekdo obrne koleno, stopalo pa je fiksirano, se bo meniskus zmečkal in se bodisi strgal vzdolž svoje osi bodisi se odtrgal od kosti (to se navadno zgodi pri notranjem meniskusu). Poleg raztrganega meniskusa pogosto pride še do poškodb vezi v kolenskem sklepu – potek obeh poškodb je namreč zelo podoben. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri poškodbah meniskusa v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Opornice za gleženj/stopalo

medi protect.Air Walker boot

95,90 

Opornice za roko

medi elbow support (644)

16,50 

Opornice za roko

medi Rhizomed

67,82 
-30%
116,90  81,83