Obolenja kit in vezi

Kite povezujejo mišice in kosti. Obremenitve prenašajo v skeletni sistem.

Kite sestavljajo kolagenska vezivna vlaknasta tkiva, ki so v razbremenjenem stanju rahlo zgrbančena, saj tako omilijo obremenitve sklepov, ki se prenašajo na kosti.

Kitne ovojnice so s tekočino napolnjeni mazivni tulci. Nahajajo se tam, kjer se kite upognejo okrog ali čez kostne izrastke. Tako med gibanjem pomagajo zmanjšati trenje med kito in okoliškim tkivom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

m4s-1-opornica-za-koleno-200x300

Poškodba vezi v kolenskem sklepu je v športu zelo pogosta. Navadno se pojavi zaradi prevelikega raztezanja ali zaradi pretrganja križnih vezi preko neposredne ali posredne sile – ko je na primer rotacijski gib v kolenskem sklepu nenadoma ustavljen.

Poškodbe vezi v gležnju so ravno tako zelo pogoste pri športnih aktivnostih. Raztrganine zunanjih vezi in poškodbe ovojnice v sklepu gležnja se zelo pogosto pojavijo takrat, ko se stopalo pri seskoku zasuka. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Poškodbe vezi je vedno potrebno imobilizirati

Vezi se lahko nategnejo ter v celoti ali le delno strgajo.

Simptomi se razlikujejo glede na to, kako resna je poškodba: lahko se pojavijo modrice, oteklina in bolečina zaradi nezmožnosti premikanja nestabilnega sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

medi-m-step-200x300

 

 

 

 

Poškodba križnih vezi

Zadnja križna vez se poškoduje le takrat, ko je izpostavljena zelo veliki sili, na primer pri avtomobilskih in športnih nesrečah.

Čeprav naj bi bili zadnja in sprednja križna vez po zgradbi enako močni, pa do poškodbe sprednje križne vezi prihaja veliko pogosteje – včasih se vez popolnoma strga, spet drugič se strgajo le posamezna mišična vlakna.

Strgana križna vez je poškodba, ki jo pogosto povezujemo s kontaktnimi športi. Pri športih, kot so judo, nogomet in smučanjre, je možnost, da pride do poškodbe, še posebej velika. Do poškodbe navadno pride, ko se koleno obrne navznoter, zgornji del telesa pa se nagne nazaj. Vlakna se pogosto strgajo na mestu, kjer je vez povezana s stegnenico (femurjem).

m4s-2-opornica-za-koleno

 

Še eden od razlogov za poškodbo je prirojena deformacija križne vezi, zaradi katere je vez stalno napeta in se lahko strga že ob manjših obremenitvah.

Bolniki trpijo zaradi bolečin, ki so v nekaterih primerih zares hude, sklep jim navadno v nekaj urah po poškodbi tudi oteče, še eden od simptomov pa je tudi efuzija sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Tendosinovitis

Povsod, kjer so kite izpostavljene velikim silam trenja, drsijo znotraj tako imenovane kitne (sinovialne) ovojnice.

Te cevke v vezivnem tkivu so napolnjene z mazivno tekočino in kito obdajajo kot tunel. Sama kita je obdana s kitasto membrano. Če se membrana vname ali se zaradi prevelikih obremenitev kakorkoli spremeni, se vzdolž kite pojavi trgajoča bolečina. Čeprav je vzrok za bolečino navadno prevelika obremenitev kite, lahko simptome povzroča tudi vneti sklep. Najpogosteje so prizadete kite v zapestju, a tudi ostale kite s sionvialno membrano nikakor niso izvzete. V večini primerov se vnetje pojavi zaradi kronične preobremenjenosti, ne pa zaradi infekcije.

cts4-opornica-za-zapestje-200x300

Simptom za vnetje je močna in povratna trgajoča bolečina, ki se na začetku pojavlja med gibanjem, kasneje pa je prisotna tudi v času mirovanja. Vneto mesto je lahko na otip vroče, oteklo in pordeči. Če prizadeti sklep ne miruje ali če ga ne imobiliziramo, simptomi lahko postanejo le še hujši, vse dokler sklepa zaradi tako hudih bolečin ne moremo niti premikati več. Obolelo mesto je na otip mehkejše, med premikanjem pa nam v sklepu škrta. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Poškodbe ahilove tetive

Ahilova tetiva je najmočnejša kita v človeškem telesu.

Ahilova tetiva prenaša silo mečnih mišic na stopalo in največ prispeva k temu, da lahko s celim stopalom stopimo na tla, kar je pri hoji tako zelo pomembno.

rom1

Ahilova tetiva se najpogosteje pretrga med športnimi aktivnostmi. Bolnik to občuti kot »pok« ali »udarec«, hkrati pa nima več moči ali pa ne more več iztegniti gležnja. Po poškodbi ne more več stopiti na konice prstov, posebno velike bolečine pa ne občuti. Navadno se del vzdolž tetive ugrezne, ahilova tetiva pa ne more več izzvati ustrezne reakcije. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

-30%
39,84  27,88 

Opornice za koleno

medi protect.Genu

39,84 

Opornice za koleno

medi Genumedi

44,90 49,90 
Ni na zalogi

Opornice za hrbtenico

medi Spinomed active men

332,40