Bolečine v križu

Vzrokov za bolečine v križu je veliko

Pri bolečinah v križu se bolečina širi od spodnjega dela rebernega loka navzdol po nogi.

Včasih se bolečina  razširi po zadnjici do zadnjega dela stegna in zunanje strani meč ali pa v predel dimelj. Mišice so zakrčene, hrbet je tog. Pri  akutni bolečini se hrbet pogosto usloči naprej in vstran. Včasih bolečino v križu spremlja tudi oster in zbadajoč občutek v predelu zadnjice.

lumbamed1

Če se bolečina pojavi iznenada in povsem nepričakovano, stanje imenujemo lumbago. Če bolečina traja več kot tri mesece, govorimo o kronični bolečini v križu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

 

Kaj povzroča bolečine v križu?

Pri 75 odstotkih ljudi za bolečine v križu ne moremo najti nobenega oprijemljivega razloga. Povsem jasno pa je, da vzroki niso le fizičnega, temveč tudi psihičnega izvora.

Pri vsakem četrtem bolniku lahko kljub vsemu ugotovimo vzrok za bolečine. Navadno gre za poškodbo medvretenčne ploščice, obrabo sklepov med vretenci ali za izgubo kostne mase (osteoporozo). Ukrivljena (skolioza) ali grbava hrbtenica (kifoza) povzroča boleče mišične krče. Tudi ostale bolezni, kot so na  primer ledvični kamni ali pljučnica, lahko povzročajo bolečine v križu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

lumbamed-facet1

 

 

 

 

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Akutne (trenutne, občasne) zmerne bolečine v križu so redko povezane z resnim obolenjem. Navadno simptomi izzvenijo v nekaj dneh.

V primeru, če že dalj časa trpite zaradi bolečin v križu, obiščite svojega zdravnika, ki se bo odločil za ustrezen način zdravljenja.

hrbtenica-slo-200x300

Močna, nevzdržna bolečina v križu je lahko znak za nujno zdravstveno stanje. Če kar naenkrat ne morete več nadzorovati procesov izločanja in iztrebljanja, če ne čutite predela dimelj ali če ena ali obe nogi postaneta paralizirani, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Našteti simptomi so lahko znak za zdrs ali poškodbo medvretenčne ploščice, ki ga moramo ustrezno zdraviti, saj sicer lahko privede do trajne okvare. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Zdravljenje bolečin v križu

Postopek zdravljenja močnih bolečin v križu je sledeč: bolečine najprej lajšamo z zdravili proti bolečinam (s tabletami ali injekcijami) in zdravili za sproščanje mišic.

Nato sledi zdravljenje s fizioterapijo: manualna terapija (osteopatija), zdravljenje s segrevanjem prizadetega predela, masaža ali elektroterapija.

Strokovnjaki opozarjajo, da pri tovrstnih bolečinah ne smete le ležati v postelji, saj so šibke hrbtne mišice dejavnik tveganja za bolečine v križu. Redno izvajanje vaj za hrbet in plavanje sta del dolgoročnega procesa zdravljenja, hkrati pa sta tudi najboljša oblika preventive. Pravilne drže in navad se lahko naučite na posebnih tečajih.

lumabed-nov1

Opornica za ledveni predel lahko pomaga stabilizirati hrbtenico in zmanjša napetost v mišicah. Nositi jo je potrebno takrat ko se gibljete. Med mirovanjem opornica slabi mišice hrbtenice. Lahko jo uporabljate v vseh fazah zdravljenja, saj vam omogoča boljšo mobilnost. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Ni na zalogi

Opornice za hrbtenico

medi Spinomed active

332,40 
-30%
116,90  81,83 

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed stabil

103,10 138,80 

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed facet

159,90