Preventiva

Zelo pomembno: telesna dejavnost in prehrana

Tudi mladi ljudje morajo poskrbeti za preventivne ukrepe, saj bodo tako zmanjšali verjetnost za izgubo kostnine.

Z ustrezno prehrano, zadostno količino kalcija ter veliko telesne aktivnosti, če je mogoče naj bo slednja zunaj, na svežem zraku, lahko veliko naredimo za to, da preprečimo nastanek osteoporoze.

Močne hrbtne mišice so za pravilno držo, gibljivost in ravnotežje zelo pomembne, saj pomagajo preprečevati padce in zlome hrbtenice.

spinomed_image_1-199x300

Šport pozitivno vpliva na krepitev kosti. Znanstveniki z Univerze v Cambridgeu so v klinični študiji odkrili, da so tako imenovani »visoko intenzivni« športi še posebej primerni za preprečevanje nastanka osteoporoze. Pri teh športih na naše kosti delujejo velike sile, ti učinki pa naj bi prispevali k večji moči in gostoti kosti. Čeprav športi, kot so plavanje in hoja dobro vplivajo na naš srčno-žilni sistem in nam pomagajo, da lažje izgubljamo odvečno telesno težo, pa je stopnja stresa, ki se ustvari pri športih visoke intenzivnosti, bistvenega pomena za zdravje naših kosti.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

POZOR!

»Visoko intenzivni« športi niso primerni za bolnike, ki že bolehajo za osteoporozo ali za starejše z zmanjšano kostno gostoto, saj je tveganje za zlome ali padce pri tovrstnih športih preveliko.

»Visoko intenzivni« športi so aerobika, tek, tenis, badminton, skvoš, odbojka, košarka, nogomet, hokej, …

 

Prehrana

Osnove: kalcij in vitamin D

Zadostna količina kalcija je pomembna za preprečevanje in zdravljenje osteoporoze. Kalcij in fosfat sta glavna sestavna dela kostnine. Brez kalcija je rast kosti nemogoča.

Mleko in mlečni izdelki so najboljši vir kalcija. Pri zdravljenju osteoporoze mora bolnik kalcij in vitamin D3 jemati tudi v obliki prehranskih dopolnil.

mlecniizdelki-200x300

Ključna vloga vitamina D

Vitamin D igra pomembno vlogo pri absorpciji kalcija v telo iz prehrane, saj se slednji v telo absorbira v kri le s pomočjo vitamina D.

Telo lahko samo proizvaja vitamin D v koži s pomočjo UVB sevanja. Svetujemo vam, da vsak dan veliko časa preživite zunaj in tako pomagate preprečiti nastanek osteoporoze oziroma na ta način pripomorete k njenemu zdravljenju.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed sacro

119,90 

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed stabil

103,10 138,80 
Ni na zalogi

Opornice za hrbtenico

medi Spinomed active men

332,40 

Opornice za hrbtenico

medi Spinomed IV

258,30