Osteoporoza

Osteoporoza (izguba kostne mase) je presnovna bolezen okostja, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna.

Večina ljudi misli, da je kost trda, čvrsta struktura, ki se le stežka spremeni. V resnici pa v zdravem telesu ves čas prihaja do nenehnega iskanja ravnovesja med razpadanjem in tvorbo kostnine. Če pride do razpada več kostnine kot se je uspe tvoriti, pride do njene izgube. Ta proces kaže na nastanek osteoporoze. Kosti izgubijo svojo moč in se lažje zlomijo. Poleg kosti podlakti in zgornjega dela nog  je še posebej ogrožena tudi hrbtenica. Poškodovano vretence se sesede in razvije se trajna deformacija, imenovana kot kifoza oziroma grba prsne hrbtenice. Gre za ukrivljen hrbet, kar pripisujemo nastanku osteoporoze. Znaki za preplah pri nenormalni izgubi kostne mase so velika bolečina v hrbtenici ali v prsnici. Tovrstna bolečina nakazuje, da se je sesedlo eno ali več vretenc. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

medi-spinomed-orthese-paar-druck-199x300
Spinomed active in Spinomed IV

Osteoporoza je zelo razširjena bolezen. V Nemčiji naj bi za to boleznijo trpelo približno 8 milijonov ljudi, od tega je kar 80 odstotkov žensk. V Sloveniji naj bi bilo bolnikov z osteoporozo približno 140.000.

Svetovna zdravstvena organizacija je osteoporozo uvrstila na seznam desetih najpomembnejših bolezni na svetu. To odločitev so sprejeli zaradi posledic, ki jih ta bolezen povzroči ter zaradi visokih stroškov zdravljenja. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Vzroki za nastanek osteoporoze

Primarna osteoporoza

V približno 95 odstotkih primerov gre za primarno osteoporozo(tip 1). Ta prizadene predvsem ženske v obdobju po menopavzi. Prvi zlomi kosti se pojavijo približno 8 do 10 let po zadnji menstruaciji. Najbolj prizadeta so ledvena vretenca.

Pri osteoporozi tipa 2 pa se prvi zlomi ne pojavijo pred 70. letom starosti. Tudi tu med bolniki prevladujejo ženske (dve tretjini vseh bolnikov). Pri tem tipu osteoporoze so poleg hrbtenice prizadeti tudi kolki in roke.

Dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoporoze ležijo v družinski zgodovini, hormonskem stanju (pozna prva menstruacija in zgodnja zadnja menstruacija) ter  načinu življenja (malo telesne aktivnosti, daljše obdobje negibnosti, prehrana, ki vsebuje malo kalcija ali veliko fosfatov, na primer veliko hitre prehrane, gaziranih pijač, suhomesnatih izdelkov; nezdrave razvade, kot je uživanje alkohola, kave in cigaret, nizka telesna teža). Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

spinomed_image_2-199x300
Spinomed IV

Sekundarna osteoporoza

Sekundarna osteoporoza se pojavi kot posledica določene bolezni ali kot neželen stranski učinek katerega zdravila.

Dejavniki tveganja za nastanek sekundarne osteoporoze so uživanje protivnetnih zdravil za zdravljenje astme ali revmatizma (kortizon), posebej veliki odmerki ščitničnih hormonov, sredstva proti strjevanju krvi iz derivatov kumarina, kronične presnovne motnje kot so povečano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen ali tumorji. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

spinomed_active_ansicht-199x300
Spinomed active

 

 

Grba prsne hrbtenice (kifoza)

Pri kifozi gre za ukrivljenost hrbtenice, ki jo povzročijo majhni zlomi vretenčnih teles vzdolž hrbtenice.

Vzrok za nastanek te grbe je navadno zmanjšana kostna masa ali osteoporoza, ki prizadene predvsem ženske v obdobju po menopavzi. Tako ukrivljen hrbet, ki se pojavi pri tej bolezni, navadno poimenujemo grba prsne hrbtenice. Boleče spremembe v drži ne smemo nikoli prezreti oziroma jo obravnavati kot znak staranja, saj gre v resnici lahko za že zelo napredovano obliko osteoporoze: posamezna vretenčna telesa so izgubila svojo moč zaradi zmanjšanja kostne mase in se zato sesedla.

Zlomi ostalih kosti brez kakega posebnega razloga ali tisti zlomi, ki nastanejo med povsem vsakdanjimi opravili ali vadbo, so lahko znak za osteoporozo. Zlomi kolka že pri manjših padcih ter zlomljena zapestja, ko oseba želi preprečiti padec, so zelo pogosti. Do zloma reber pogosto pride tudi že med kašljanjem. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

m_spinomed_active_men_hinten_10122_10x15_300-199x300
Spinomed active men

Zlomi vretenc

Obstaja več različnih oblik zlomov vretenc: zlom glavnine ali vretenčnega telesa, zlom vretenčnega loka ali zlom vretenčnih odrastkov.

Pri zlomih vretenčnega telesa gre lahko za kompresijske zlome (vretenčno telo je stisnjeno), kominutivne zlome (vretenčno telo se zdrobi) ali klinaste zlome (na sprednjem ali zadnjem robu). Skoraj polovica vseh primerov vretenčnih zlomov prizadene spodnji prsni in zgornji ledveni del hrbtenice.

Za zlom vretenc je potrebna velika moč, razen če poškodba ni posledica “zredčene” kostnine (glejte poglavje Osteoporoza / Izguba kostne mase) ali bolezni (rak s sekundarnim tumorjem v hrbtenici).

Občasno pri zlomih vretenc ne opazimo nobenih simptomov, navadno pa prizadeti del boli, če nanj pritisnemo, po njem udarimo ali ga stisnemo. Redko pa začutimo kostno izboklino ali otipamo razpoko v vretencih vzdolž hrbtenice. Gibljivost hrbtenice je zaradi bolečine pogosto otežena, bolnik zavzame držo, ki je zanj najmanj boleča, posledično pa se pojavi napetost v mišicah. Če je prizadeta tudi hrbtenjača, se motnje pojavijo pod prizadetim mestom. Lahko se pojavijo  paraliza, čutilne motnje ali nenaravni refleksni gibi. Odvisno od stopnje vretenčnega zloma in tega, kako hudo je poškodovana hrbtenjača, lahko pri hudih primerih pride celo do popolne paralize.
Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

zlom-vretenc-200x300

Zmanjšanje telesne višine

Izguba približno 4 centimetrov ali več telesne višine lahko kaže na zmanjšano kostno maso, in posledično na osteoporozo.

Zmanjšana kostna gostota povzroči, da vretenca postanejo bolj krhka in lomljiva, sčasoma pa se sesedejo.

Zlomi kosti, ki nastanejo brez kakega posebnega vzroka ali pa med povsem vsakdanjimi aktivnostmi, ukrivljen hrbet (kifoza) in nenehna bolečina v ledvenem ali prsnem (torakalnem) predelu, so možni znaki za osteoporozo. Zlomi stegneničnega vratu (kolka) pri lažjih padcih in zlomi zapestij, do katerih pride, ko se želimo obvarovati pred padcem, so zelo pogosti. Prihaja lahko tudi do zlomov reber pri kašljanju. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

PREVENTIVA

Zelo pomembno: telesna dejavnost in prehrana

Tudi mladi ljudje morajo poskrbeti za preventivne ukrepe, saj bodo tako zmanjšali verjetnost za izgubo kostnine.

Z ustrezno prehrano, zadostno količino kalcija ter veliko telesne aktivnosti, če je mogoče naj bo slednja zunaj, na svežem zraku, lahko veliko naredimo za to, da preprečimo nastanek osteoporoze.

Močne hrbtne mišice so za pravilno držo, gibljivost in ravnotežje zelo pomembne, saj pomagajo preprečevati padce in zlome hrbtenice.

spinomed_image_1-199x300
Spinomed IV

 

Šport pozitivno vpliva na krepitev kosti. Znanstveniki z Univerze v Cambridgeu so v klinični študiji odkrili, da so tako imenovani »visoko intenzivni« športi še posebej primerni za preprečevanje nastanka osteoporoze. Pri teh športih na naše kosti delujejo velike sile, ti učinki pa naj bi prispevali k večji moči in gostoti kosti. Čeprav športi, kot so plavanje in hoja dobro vplivajo na naš srčno-žilni sistem in nam pomagajo, da lažje izgubljamo odvečno telesno težo, pa je stopnja stresa, ki se ustvari pri športih visoke intenzivnosti, bistvenega pomena za zdravje naših kosti. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

POZOR!

»Visoko intenzivni« športi niso primerni za bolnike, ki že bolehajo za osteoporozo ali za starejše z zmanjšano kostno gostoto, saj je tveganje za zlome ali padce pri tovrstnih športih preveliko.

»Visoko intenzivni« športi so aerobika, tek, tenis, badminton, skvoš, odbojka, košarka, nogomet, hokej, …

 

Prehrana

Osnove: kalcij in vitamin D

Zadostna količina kalcija je pomembna za preprečevanje in zdravljenje osteoporoze. Kalcij in fosfat sta glavna sestavna dela kostnine. Brez kalcija je rast kosti nemogoča.

Mleko in mlečni izdelki so najboljši vir kalcija. Pri zdravljenju osteoporoze mora bolnik kalcij in vitamin D3 jemati tudi v obliki prehranskih dopolnil.

mlecniizdelki-200x300

Ključna vloga vitamina D

Vitamin D igra pomembno vlogo pri absorpciji kalcija v telo iz prehrane, saj se slednji v telo absorbira v kri le s pomočjo vitamina D.

Telo lahko samo proizvaja vitamin D v koži s pomočjo UVB sevanja. Svetujemo vam, da vsak dan veliko časa preživite zunaj in tako pomagate preprečiti nastanek osteoporoze oziroma na ta način pripomorete k njenemu zdravljenju.

OBLIKE ZDRAVLJENJA OSTEOPOROZE

Zdravljenje z zdravili

Kar eden od petih bolnikov v obdobju enega leta poleg prvega zloma doživi še kakšnega, zato je hitro ukrepanje ključnega pomena.

Seznam skupin zdravil, ki jih uporabljamo pri zdravljenju osteoporoze:

 • Kalcij in vitamin D
  sta osnova tako pri preprečevanju kot zdravljenju osteoporoze. Kalcij je glavni sestavni del mineralnega dela kostnine. Vitamin D povečuje absorpcijo kalcija iz prehrane in mu pomaga, da preide v kost, prav tako pa skrbi tudi za izboljšanje delovanja mišic.
 • Bisfosfonati
  ustavljajo celice, ki povzročajo razpad kostnine. Ta proces z uživanjem bisfosfonatov upočasnimo in kostna masa naraste, kar posledično znatno zmanjša tveganje za zlome vretenc in udov.
 • Selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev
  Najpogostejši vzrok za nastanek osteoporoze pri ženskah je pomanjkanje hormona estrogena po obdobju menopavze. V odsotnosti estrogena se poveča razpad kostnine. Čeprav lahko estrogeni pomagajo preprečiti nadaljnje razpadanje kostnine, hkrati tudi povečajo tveganje za nastanek raka na dojkah in srčno-žilnih bolezni, zato njihova uporaba ni priporočljiva za zdravljenje osteoporoze. Selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev pa učinkujejo na dele kosti, povezane z estrogenom, ne pa tudi na tiste v prsih in maternici, zato so za zdravljenje osteoporoze primerni.
 • Kalcitonin
  je hormon, ki ga proizvaja ščitnica. Skrbi za zmanjševanje sproščanja kalcija in fosfatov iz kostnine, hkrati pa tudi stimulira nalaganje teh dveh substanc v kosti. Deluje podobno kot nadomestna hormonska terapija z estrogeni in ga lahko uporabimo kot alternativo, če terapija z estrogeni ni primerna. Kalcitonin lahko uporabljamo tudi pri moških bolnikih.
 • Anestetiki
  Zlomi so boleči. Zlomi vretenc, ki so pri osteoporozi pogosti, zelo otežujejo gibanje in ravno zato je treba bolečino najprej zdraviti z ustreznimi zdravili. Opore za hrbet pomagajo pri zdravljenju bolečine z zdravili, in sicer tako, da pritiskajo na prizadeta mesta v vretencih.
 • Fluoridi
  se že dolgo uporabljajo pri zdravljenju osteoporoze. Zbirajo se v kostnini, kjer skrbijo za večjo kostno moč – v hrbtenici bolj kot v ostalih kosteh. Zdravljenje s fluoridi ne sme trajati več kot tri leta.
spinomed1
Spinomed II

 

Učinek telesne dejavnosti na zdravljenje osteoporoze

Telesna dejavnost igra pomembno vlogo pri zdravljenju osteoporoze.

Čeprav je že prišlo do zloma, lahko posebna fizioterapija in zdravljenje s telesno dejavnostjo pomagata. Ti dve obliki zdravljenja skupaj določita fizioterapevt in zdravnik, njun primarni namen pa je, da bolnik okrepi mišice in se lahko spet giba. Zdravila in opore za hrbet bolečino blažijo.

Bistvenega pomena je, da s telesno dejavnostjo nadaljujete tudi po tem, ko ste zlom pozdravili. Glavni namen telesne dejavnosti je, da mišicam hrbta zopet povrnete vzdržljivost. Posebne opore za hrbet, pri katerih se uporablja tako imenovani bio-feedback princip, pomagajo podpirati hrbtenico in pospešujejo izgradnjo mišic. Poleg telovadbe pri in s fizioterapevtom so določeni športi še posebej primerni za bolnike z osteoporozo: hoja, tek na smučeh, plavanje in ples.

Dejavnost je še posebej učinkovita, če jo izvajate na prostem. Tovrstna oblika telesne dejavnosti izgrajuje mišično maso, hkrati pa sončna svetloba spodbuja nastanek vitamina D v koži. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

spinomed2
Spinomed IV

 

Vaje, ki jih izvajajte doma (splošna priporočila)

Preden začnete z vajami, se posvetujte s svojim zdravnikom in/ali fizioterapevtom. Če se vam med izvajanjem vaj pojavi bolečina, takoj prenehajte in o tem obvestite svojega zdravnika.

 • Ne izvajajte nobenih hitrih/nekontroliranih gibov.
 • Vsako vajo izvajate z enakomernim tempom, pri tem pa poskrbite za stabilnost.
 • Vse vaje ponovite od tri- do petkrat, odvisno od vaše osebne telesne pripravljenosti.
 • Vaje izvajajte redno, in sicer trikrat ali štirikrat tedensko.

Vaje v stoječem položaju

 • Dvignite roke v višino prsi in dlani pritisnite skupaj kolikor se le da močno.
 • Iztegnite roke in dlani nad glavo pritisnite skupaj kolikor se le da močno.
 • Roke dvignite v višino prsi.
 • Sedaj konice prstov obeh rok z vso močjo pritisnite skupaj.
 • Brisačo si namestite okrog zadnjega dela glave in primite oba njena konca.
 • Brisačo močno potegnite naprej, glavo pa istočasno porinite nazaj.
 • Oba konca brisače držite v višini glave.
 • Oba konca z vso močjo potegnite narazen.
 • Dvignite eno nogo in okoli zadnjega dela kolena ovijte brisačo.
 • Oba konca brisače močno potegnite navzgor, s kolenom pa istočasno pritiskajte navzgor.
 • To ponovite štiri- do petkrat, nato pa zamenjajte nogi.

Izvajajte krožne gibe z rameni: štiri- do petkrat naprej, nato štiri- do petkrat nazaj.

 • Raztegnite roke in prsi navzgor in globoko vdihnite.
 • Nato zgornji del telesa upognite naprej, pri tem pa naj vaše roke prosto padejo. Dihajte počasi.
 • Roke z upognjenimi komolci držite v višini prsi.
 • Roke premaknite vstran in nazaj ter z njimi zanihajte.
 • Roke dajte v bok. Obrnite se vstran in pri tem rahlo zanihajte.
 • Ponovite izmenično na vsaki strani.
 • Levo roko položite na desno ramo, desno roko pa na levo ramo.
 • Sedaj komolce z vso močjo potisnite skupaj.
 • Zamenjajte roki.

Postrani stojte med vrati.

 • Z rokami se primite za obe strani vratnega okvirja. Sedaj roke močno pritisnite skupaj in zadržite nekaj sekund.

 

Funkcionalno zdravljenje

Zaradi tesne povezave med mišicami in kostmi se izguba kostne in mišične mase vedno pojavi istočasno.

Ko se enkrat pojavijo zlomi vretenc, je bistvenega pomena, da se zdravite z medicinsko pomočjo (funkcionalna terapija) v kombinaciji z ustreznimi zdravili. Zlomi povzročajo bolečino in zato vodijo do izgube mišične mase, saj se zaradi njih ne moremo veliko gibati. Z novimi oblikami medicinske pomoči lahko zopet dosežemo ravno hrbtenico in istočasno razgibamo mišice.

Čeprav so bili včasih bolniki z osteoporozo velikokrat povsem imobilizirani s posebnim korzetom, kar je povzročilo še dodatno izgubo mišične mase, danes v nasprotju s preteklim prepričanjem velja, da je mišična aktivnost, v kombinaciji z ustreznimi zdravili,  bistvenega pomena za izgradnjo kosti.

Da bi še olajšali gibanje pri osteoporozi, je podjetje Medi v sodelovanju s prof. dr. Helmutom W. Minnejem razvilo popolnoma nove vrste opor – Spinomed  in Spinomed active. Ti opori pomagata zravnati zgornji del telesa in aktivirati mišice trupa. Močne mišice podpirajo hrbtenico, krepijo kosti in pomagajo preprečevati nove zlome. Klinična študija je pokazala, da ti vrsti opor ne le povečata mišično moč, ampak tudi blažita bolečino. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kaj je »Biofeedback«?

Biofeedback je metoda v vedenjski medicini, s katero se začnemo zavedati navadno nezavednih aktivnosti v našem telesu. Blazinice, ki se nahajajo na trakovih na hrbtu in ramenih pri obeh oporah, tako Spinomedu kot Spinomedu active, začno nežno pritiskati takoj, ko se hrbet začne kriviti. Da bi se izognilo pritisku, telo uporabi lastno mišično moč in se zopet zravna.

Komu je namenjena opornica Spinomed?

Ljudem z osteoporozo in ukrivljenostjo prsne hrbtenice (kifozo). Namenjena je tudi otrokom in mladostnikom, ki imajo juvenilno (mladostno) kifozo.

Kako deluje?
S pomočjo elastičnih trakov, raztegljivim materialom in hrbtno letvijo ustvarja primerne sile v predelu ramen in medenice, ki so bistvenega pomena. S tem, vam trakovi ob nepravilnih gibih, dajo vedeti, da se morate poravnati nazaj. Kako vam bo to uspelo? Napeli boste trebušne mišice in se s tem poravnali.

Učinkovitosti spinomeda:
izboljšanje drže,
– krepitev mišice trupa, mišic hrbta,
– zmanjša se bolečina v hrbtenici,
– boljša stabilnost in koordinacija gibov,
– lažje dihanje in razbremenitev prebavil.

Več o spinomedu lahko izveste v našem prodajalnem salonu ali na spletni strani Ortopedske opornice (Opornice za hrbtenico) 

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

Iz naše ponudbe

Ni na zalogi

Opornice za hrbtenico

medi Spinomed active

332,40 

Opornice za hrbtenico

medi Lumbamed stabil

107,30 144,40 
-30%
116,90  81,83 

Opornice za hrbtenico

medi 4C flex TLSO opornica

214,95