NOSEČNOST

Nosečnost je obdobje sprememb za vsako žensko. Je obdobje v katerem se telo povsem spreminja. Kar 50% – 80% žensk se posledično srečujejo z različnimi spremembami v telesu kot so pojav krčnih žil in ob enem še nosečniškimi simptomi, ki se pojavijo v zgodnji nosečnosti ( med prvim in zgodnjim drugim trimesečjem).

Nosečnost in simptomi( slabost, bruhanje,…)

V študiji, ki je bila objavljena v Internacional Jornal of Woman’s health(2017) sta Mendoza in Amsler raziskovala učinkovitost kompresijskih nogavic na nosečniške simptome, kot so jutranja slabost in bruhanje, ter kvaliteto življenja nosečnice. Dokazujejo, da nošenje kompresijskih nogavic med zgodnjo nosečnostjo zmanjša simptome kot so slabost in bruhanje, ob enem pa poviša kakovost življenja žensk. Prav tako, da z nošenjem kompresijskih nogavic med zgodnjo nosečnostjo zmanjšamo možnost za nastanek venskih obolenj. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza1-200x300

Pri približno polovici žensk se v času njihove prve nosečnosti pojavijo krčne žile. Odstotek je še višji pri ženskah v drugi nosečnosti.

Prav tako se zelo poveča tveganje za nastanek venske okluzije: Nosečnice so od tri- do petkrat bolj izpostavljene tveganju za pojav tromboze kot ostale ženske. Tveganje se še povečuje tudi do obdobja šestih tednov po otrokovem rojstvu – še posebej, če je ženska rodila s carskim rezom ali pri porodu izgubila veliko krvi.

Povečano dovzetnost za venska obolenja povzročijo hormonske spremembe in večja količina krvi, ki se že na začetku nosečnosti zviša za do 20 odstotkov. Tudi povečanje telesne teže poveča pritisk na vene v nogah. Tudi rast maternice in otrokove glavice povečujeta pritisk na vene v medeničnem predelu in ovirata pretok krvi nazaj v srce. Večji kot je trebuh, manj okretna in mobilna je ženska, in mišice v mečih so posledično manjkrat aktivirane.

Tudi ženske, ki prej niso kazale znakov za oslabljene venske stene, lahko zaradi povečane telesne teže doleti ta nevšečnost. Noge otečejo in pojavijo se tako imenovane nosečniške krčne žile, ki pa pogosto, ne pa vedno, izginejo po otrokovem rojstvu. Pri ženskah, ki so že zaradi dednosti bolj izpostavljene dodatnim dejavnikom tveganja (ki na primer podedujejo oslabljenost vezivnega tkiva ali debelost), pa lahko nosečnost zaznamuje začetek trajnega venskega obolenja. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Preprečevanje s kompresijo

Z nošenjem kompresijskih nogavic med nosečnostjo lahko preprečite venska obolenja. Zadošča že kompresijski razred I. V primeru obstoječih problemov z venami ali opaznim zastajanjem tekočine, lahko uporabite tudi nogavice iz kompresijskega razreda II. Nogavice nosite od tretjega meseca nosečnosti, pa tja do dveh mesecev po porodu ali dokler ne nehate dojiti.

Če bo potrebno, se bodo v bolnišnici ali porodnišnici odločili za dodatne ukrepe za preprečevanje nastanka tromboze. Dobili boste posebne kompresijske nogavice (antiembolične nogavice), več se boste morali gibati, morda pa se bo zdravnik odločil in vam predpisal tudi zdravila proti strjevanju krvi. Če boste rodili doma ali ambulantno, se morate o možnih tveganjih že prej posvetovati z zdravnikom.

Otekle noge med nosečnostjo so lahko tudi znak za HELLP sindrom ali preeklampsijo. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

48,20 
New
89,20 94,40 
59,90