Prestali ste operacijo, se poškodovali, pičil vas je kateri od insektov ali pa je vaša roka ali noga otekla brez kakršnega posebnega razloga.

Velikokrat pomaga, če za zdravljenje tovrstnih nevšečnosti uporabljamo mazilo, povoje in nekoliko bolj počivamo. A ne vedno!

Včasih oteklina postane še večja, za to pa obstaja veliko različnih vzrokov. Najpogostejši med njimi je limfedem, bolezen limfnega sistema.

Informacij o tej bolezni ni veliko, a bi marsikomu prišle še kako prav. Samo v Nemčiji naj bi z boleznimi limfnega sistema težave imelo kar 3 milijone ljudi.

 

LIMFEDEM

 

Limfni sistem

Limfne žile so kot mreža razpredene po človeškem telesu. Zbirajo in prenašajo proteine, tekočino, maščobne molekule, tuje snovi kot so beljakovine, virusi…
Poleg tega da po našem telesu kroži kri, pa se v njem nahaja še drug, a zato nič manj pomemben transportni sistem – limfni sistem. Krvožilni sistem je zaprt sistem, sestavljen iz arterij in ven, pri limfnem sistemu pa gre za polodprti sistem.

limfni-sistem-200x300

Limfni sistem v telesu

Limfni sistem igra v našem telesu neko vlogo čistilca, ki iz tkiv vsak dan odvede do štiri litre limfe- gre za mešanico beljakovin, metaboličnih odpadnih snovi, vnetnih produktov, maščob in vode.
Če limfni sistem ne deluje kot bi moral, limfna tekočina ne more odtekati dovolj hitro in tako se začne kopičiti v tkivih. Površina kože se lahko obarva, pojavi se oteklina, ki pa na otip ne boli. To imenujemo limfedem.

Motnje limfnega sistema so lahko prirojene (primarni limfedem), lahko pa nastanejo zaradi operacije, radioterapije, infekcij ali poškodb (sekundarni limfedem).

Pogosto se zgodi, da limfno obolenje prizadene le eno okončino. Vendar pa lahko prizadene več okončin, pa tudi obraz, trup ali celo notranje organe. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

DIAGNOZA: LIMFEDEM

Le strokovnjak lahko ugotovi, ali dejansko bolehate za limfedemom ali ne. Specialist lahko po tem, ko je preučil vašo zdravstveno anamnezo in vas temeljito pregledal, pove, za katero vrsto edema gre v vašem primeru.

Če je vaša diagnoza nejasna, pa tudi za to, da izključi kakršnekoli maligne tvorbe se lahko zdravnik odloči za uporabo še drugih diagnostičnih tehnik, kot so ultrazvok, tehnika uporabe fluorescence in indirektno limfografijo ter najnovejših, kot so fuzija PET z MRI(magnetna resnonanca) in CT. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Če opazite sumljivo oteklino, nikar ne čakajte predolgo in obiščite specialista.

lymphoedema2lymphedemaarm

STADIJI BOLEZNI

Stadij 0
Limfne žile so poškodovane, a otekline še ni mogoče opaziti.

Stadij 1
Oteklina je opazna proti večeru, izgine pa takrat, ko bolnik prizadeto roko ali nogo dvigne.

stemmerjev-znak-limfedem-1-stopnje-200x300

Primer limfedem stadji 1

 

Stadij 2
Oteklina je prisotna veš čas, tkivo pa začne trdeti.

 

lymphoedema-stadium-2-2

Primer limfedem stadji 2

Stadij 3
Koža na prizadetem predelu se začne spreminjati- nastanejo mehurčki, fistule ali bradavicam podobne tvorbe. Najhujša oblika limfedema je elefantiaza. Če limfedema ne zdravimo, se lahko pojavi ne le zatrjevanje tkiv( fibroza), ampak tudi tipični zapleti kot so glivične okužbe kože in šen.

limfedem1

Primer limfedem stadji 3

 

OSKRBA LIMFEDEMA

Limfedem je kronična bolezen, ki pa se jo lahko uspešno zdravi. Prej ko začnemo z zdravljenjem, bolj uspešno je.

Faze oskrbe limfedema

1. DEKONGESTIVNA FAZA

Pri tej fazi želimo zmanjšati obseg edema.

Dekongestivna terapija limfedema (DLT) je sistemsko zdravljenje limfedema, ki vključuje ročno limfno  drenažo (MLD), kompresijo, vadbo in izobraževanje o samooskrbi. Sestavljena je iz začetne omejevalne (intenzivne) faze (I. faza), sledi pa ji posamezniku prilagojena faza vzdrževanja stanja (II. faza). Terapija obsega MLD, večplastno kompresijsko povezovanje s kratko-elastičnimi povoji, zdravilno telovadbo, nego kože, izobraževanje o samooskrbi in kompresijska oblačila. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Pri dekongestivni fazi je nujna uporaba kompresijskih oblačil, da zmanjšajo edem, pri tem klasični kratko elastični povoji niso uporabni, saj si pacient težko sam in pravilno povija.

Prav tako se lahko zaradi kompresijskega delovanja oblika edema hitro spreminja oz manjša. V pomoč mu je lahko Circaid redukcijski komplet, ki z svojim enostavnim nadevanje in rokovanjem prinaša odlične rezultate.

Circaid je na voljo za različne predele telesa: roko, dlan, nogo, stopalo..in ustrezajo specifičnim potrebam pacienta.

Enostavno oblačenje, idealno prileganje, pravilna stopnja kompresije predvsem pa samostojnost so skupne lastnosti kompresijskih oblačil Circaid.

Prav tako Circaid oblačila nosite tudi med spanjem. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

circaid_jc_aza_02_4788_sbacircaid_jc_aza_03_4801_sba medi-circaid-anlegen-jwc-wuwhs-award

 

circaid-juxtafit-premium-interlocking-ankle-foot-wrap-sbacircaid_juxtafit_glove_dorsum_strap_135_sba

2. PREHODNA FAZA

Po intenzivni terapiji lahko nekateri pacienti preidejo v  prehodno fazo, kjer se rezultati, doseženi med fazo dekongestije, lahko optimizirajo, preden se premaknete na fazo vzdrževanja.

Pri prehodni fazi želimo:

  • čim bolj povečati učinke intenzivne terapije in stabilizirati nihanja otekanja na posamezno sprejemljivo raven
  • preprečiti nihanje otekanja edema  pri prehodu na kompresijska oblačila
  • določiti dolgoročne strategije vzdrževanja
  • podpirati in olajšati samostojnost

3. FAZA VZDRŽEVANJA

Med vzdrževalno fazo bolniki z limfedemom običajno nosijo plosko pletena oblačila.

Plosko pletena kompresijska oblačila so glavna točka v zdravljenju

limfedema, morajo pa se dobro prilegati in imeti zadostne lastnosti kompresije, saj lahko sicer poslabšajo otekanje. Oblačila se uporabljajo za omejevanje prostornine okončine po dekongestivni fazi. Oblačila so lahko brezšivna ali s ploskimi šivi, obe vrsti pa imata različne učinke. Brezšivna kompresijska oblačila so tanjša in lepšega videza, toda niso primerna za vse paciente. Kompresijska oblačila s ploskimi šivi so iz trdnejših tkanin, kar je koristno pri mnogih pacientih, pri katerih se pojavi sprememba tkiva. Večina pacientov potrebuje po meri narejena oblačila, saj je ustrezno prileganje bistvenega pomena. Pomembna je ustrezna stopnja kompresije, ki mora biti skladna z nemškim standardom RAL-GZ 38

Pri ploskem pletenju imamo na voljo več različnih materialov, barv, vzorcev in modnih dodatkov. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

13562102_573177216185317_678844943_n bildschirmfoto-2017-06-25-um-14-19-47entertainment_0104_cmyk_sba27066908_1572517072836485_4071586990241137342_n   img_2680 kaffeetasse_img_6667_unbearbeitet_sba lipoedem_mode_outfit_ornaments_27_klein lipoedemmode-outfit-magenta-christmas-16_web

TELOVADBA

Posebne telovadne vaje spodbujajo vračanje limfe. Za primer limfedema rok in nog obstajajo ločeni vadbeni programi.

Nizkointenzivna vadba  je lahko koristna za vse paciente. Čeprav lahko aktivnost in vadba začasno povečata obremenjenost limfe, ustrezna vadba pacientu z limfedemom omogoča nadaljevanje redne vadbe in aktivnosti, ki omejijo tveganje za poslabšanja otekline. Med vadbo je treba nositi kompresijska oblačila in povoje, da se uravnovesi prekomerno nastajanje in zastajanje intersticijske tekočine. Načrt vadbe je treba prilagoditi posameznemu pacientu. Vaje (dekongestivne vaje) so standardno vključene v I. in II. fazo programa dekongestivne  terapije limfedema za paciente z limfedemom.

LIPEDEM

Pri lipedemu gre za neenakomerno razporeditev podkožne maščobe. V večini primerov ta bolezen prizadane področja stegen in meč, zato lipedem imenujemo tudi sindrom jahalnih hlač. Lipedem poleg nog, pogosto prizadane tudi roke. Edem nastane v drugi polovici dneva. Na otip boleče področje je tipičen pokazatelj lipedema.
Lipedema ne povzroča nepravilno prehranjevanje. Strokovnjaki sumijo, da vzrok tiči v nepravilnem delovanju hormonov. Zato se nikar ne poslužujte posebnih, strogih diet ali postenja. Prav tako se lipedem ne odziva na zdravila ali mazila.

Šport je koristen, ampak brez kompresije se bo obseg noge zaradi večje mišične mase le povečal. Priporočamo naslednje športe: nordijska hoja, hitra hoja, počasna hoja, lažje pohodništvo, jogging v vodi in plavanje ( vodni pritisk pozitivno vpliva na lipedem).

Možne so operacije, s katerimi odstranijo maščobo ( liposukcija). Poseg mora opraviti izkušen specialist za limfna obolenja, pred operacijo je potrebno ugotoviti, če je bolezen prizadela limfni sistem.

  • Skoraj ved delež bolnikov z lipedemom predstavljajo ženske
  • Bolezen se navadno začne ob koncu pubertete ali med nosečnostjo
  • Bolezen je v skoraj vseh primerih dedna, zato znanstveniki sumijo, da je vzrok zanjo v nepravilnem delovanju hormonov, a tega še niso uspeli potrditi
  • Število maščobnih celic je pri bolnikih z lipedemom večje kot pri zdravih ljudeh

Lipedem spremeni obliko nog, ki zabolijo že ob manjšem pritisku. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

STADIJI BOLEZNI

Stadij 1
Videz »pomarančne kože«, njena površina je grudičasta.

lipedem-stadij-11

Primer lipedem stadji 1

Stadij 2
Videz kože spominja na vzmetnico, na otip je groba in grudičasta, pojavijo se globje vdolbinice.

lipedem-stadij-2

Primer lipedem stadji 2

Stadij 3
Velike, nepravilne gmote maščobe. Bolezen se najprej razvije okrog bokov, kasneje se pa razširi na celotno področje stegen. Če se maščoba kopiči na notranji strani kolen, lahko zaradi drgnjenja med hojo pride do vnetja. Napredujoč lipedem ovira tako pretok krvi po venah, kot tudi limfno drenažo skozi limfni sistem. Če lipedema ne zdravimo, se lahko razširi od bokov(jahalne hlače) in notranje strani kolen do gležnjev (»hlače s patentom«).

lipedem-stadij-3
Primer lipedem stadij 3

KONZERVATIVNA TERAPIJA PRI LIPEDEMU

Pri lipedemu specialisti priporočajo zdravljenje, ki je kombinacija terapije s kompresijo in športno dejavnosti, pri težjih oblikah bolezni (3.stadij) pa mora bolnik prej opraviti še limfno drenažo. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

V 1. stadiju
bolnik pogosto uporablja krožno pletene kompresijske nogavice, na primer artikel mediven forte. Kljub temu se v večini primerov svetuje uporaba plosko pletenih kompresijskih oblačil, na primer artikel mediven 550.

V 2. stadiju
se priporoča uporaba plosko pletenih kompresijskih nogavic ( s šivi), na primer mediven 550, ki naj jih bolnik nosi vsak dan.

V 3. stadiju

in primeru limfedema se specialist odloči za kompleksno fizično dekogestivno terapij, s katero se zmanjša kopičenje tekočine. Tudi v tem stadiju zdravljenje temelji na terapiji s kompresijo.

Poleg vsega naštetega pomaga še terapija z infrardečimi žarki, ki lahko izboljša mikrocirkulacijo v žilah podkožnih maščobnih tkiv. Tudi nadzorovana izguba telesne teže pri bolnikih s prekomerno telesno težo pozitivno vpliva na zdravljenje.

FLEBOLIMFEDEM

Venski limfedem
Tako krvni obtok kot limfni sistem sta zelo občutljiva sistema v človeškem telesu in nujno ravnovesje se zlahka poruši. Če je poškodovan venski sistem, to skoraj vedno vpliva tudi na limfni žilni sistem. Resno vensko vnetje lahko na primer povzroči vnetje limfnih žil. Globoka venska tromboza lahko trajno poškoduje globoki limfni žilni sistem.
Venski lipedem je vrsta lipedema, ki nastane zaradi nepravilnosti v venah. Lahko ga povzroči resno vensko vnetje, tromboza ali celo izrazite krčne žile.

Zdravljenje
Podobno limfedemu, vključuje pa nego kože, limfno drenažo, kompresijsko terapijo in poseben vadbeni program. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

LIPOLIMFEDEM

Ko se maščobno tkivo kar veča in veča, se pri nekaterih ženskah pole tega pojavi še limfedem – specialisti temu pravijo lipolimfedem.  Poškodbo sistema limfnih žil je moč opaziti, ko stopalo in prsti otečejo.
Zdravljenje
Podobno limfedemu, vključuje pa nego kože, limfno drenažo, kompresijsko terapijo in poseben vadbeni program. Zdravljenje vedno spremlja tudi sprememba prehrane. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje2 dobrije4 dobroje3 dobroje1

Iz naše ponudbe