Vrste estetskih kirurških posegov

Liposukcija

Danes je liposukcija najbolj razširjen postopek za zmanjševanje maščobnega tkiva. Ta kirurški poseg se uporablja, ko je treba zaradi funkcionalnih ali estetskih nepravilnosti zmanjšati kopičenje maščobe.

Liposukcija je najbolj učinkovita pri odpravljanju maščobnih blazinic na zunanji strani stegen (tako imenovane “jahalne hlače”), zadnjici, trebuhu in na ledvenem predelu, poslužujemo pa se je tudi za predel obraza. Čvrsta, prožna koža, ki prekriva področje, na katerem je bila izvedena liposukcija, da kasneje še boljše rezultate. Zdravnik in bolnik se temeljito posvetujeta in pretehtata vsa medicinska in psihološka tveganja ter se šele potem skupaj odločita za poseg.

Pri liposukciji zdravnik v maščobno tkivo skozi majhno zarezo v koži vstavi kovinsko cevko s premerom od 2 do 4,5 cm. Kovinski kateter in posebna črpalka sta povezana s cevko. Črpalka s pomočjo vakuuma posesa maščobno tkivo. Med posegom kirurg premika kateter naprej in nazaj in tako poskrbi za karseda enakomerno črpanje maščobe.

Liposukcija je navadno ambulantni poseg in traja od dve do pet ur, odvisno od tega, kako obsežen je sam poseg. Velja, da naj v enem posegu ne bi izčrpali več kot dva litra maščobnega tkiva, pa vendar se lahko v izjemnih primerih izčrpa tudi do pet litrov maščobe. Večje količine maščobe, do 20 litrov, se lahko odstranijo v zelo redkih in izjemnih primerih, poseg pa lahko opravi le zelo izkušen kirurg. V takih primerih je potem potrebna tudi hospitalizacija.

Danes obstaja veliko načinov liposukcije. Medtem ko so se včasih zdravniki posluževali tako imenovane »suhe liposukcije«, pri kateri so uporabljali katetre s premerom do 10 mm, se danes uporabljajo bolj »mokre« tehnike, kjer ne prihaja več do toliko oteklin po samem posegu. Ostali načini, ki se dopolnjujejo z »mokro« liposukcijo, vključujejo ultrazvok in uporabo laserja. Danes je maščobne celice, dobljene z liposukcijo, mogoče celo presaditi na drug del telesa. Temu postopku pravimo liposkulptura.

Pooperativno kompresijsko zdravljenje je pri vseh načinih enako in zagotavlja željene trajne rezultate. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Prednosti liposukcije

Razen majhnega vreza, koža, ki prekriva maščobne blazinice, ostane nedotaknjena. Ker ima kateter topo, podolgovato konico, žile v maščobnem tkivu večinoma ostanejo nepoškodovane. Tveganje za nastanek resnejših krvavitev je zelo majhno. Še ena prednost liposukcije je, da so prisotne le majhne zareze v kožo, to pa zmanjša možnost zapletov pri celjenju rane. Poseg, izveden pod lokalno anestezijo, prav tako zmanjša tveganje. Ambulantno zdravljenje navadno spodbudi bolnika k sodelovanju in mobilnosti po posegu, na ta način pa se tudi zmanjša tveganje za nastanek pooperativne tromboze. Seveda pa se moramo zavedati, da je liposukcija še vedno operativni poseg in je zato možnosti tveganja potrebno pretehtati pri vsakem bolniku posebej. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Abdominoplastija

Nosečnosti, velike spremembe v telesni teži in povsem naravni procesi staranja povzročijo, da trebušna stena oslabi.

To vodi do nadležnih obročkov okrog trebuha. Nagubano tkivo je zelo opazno in se navadno ne odziva na našo telesno aktivnost ali doslednost pri prehrani.

V takih primerih sama liposukcija ni dovolj, saj je glavni namen odstraniti odvečno tkivo. Abdominoplastija oziroma odstranitev odvečne kože in maščobe na spodnjem delu trebuha se je v kombinaciji z liposukcijo pri tovrstnih primerih izkazala za uspešno. Poseg se izvede pod splošno anestezijo, po njem pa je potrebna tudi hospitalizacija.

Kirurg naredi vodoravno zarezo v predelu sramnih dlak v spodnjem delu trebuha. Dober kirurg bo zarezo naredil tako, da jo bodo kasneje spodnje perilo ali kopalke popolnoma prekrile. Nato loči kožo in maščobno tkivo od trebušnih mišic. Če je koža dovolj prožna, jo zategne navzdol, višek pa odstrani. Preden zapre rano, naredi še novo odprtino za popek.

Pooperativna nega je pri abdominoplastiji podobna kot pri liposukciji. Abdominoplastija je kljub temu bolj zahteven kirurški poseg, saj je treba negovati tudi rano. Tudi splošno tveganje je pri tem posegu bistveno večje. Tako kot po opravljeni liposukciji, se tudi po abdominoplastiji bolnik približno osem tednov ne sme ukvarjati s telesno dejavnostjo ali dvigovati težkih bremen. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Ginekomastija

Tudi pri moških se lahko pojavi oblika prsi kot jo imajo ženske. Pojav imenujemo ginekomastija, nastane pa zaradi prevelike količine nakopičenega maščobnega tkiva ali povečanega tkiva mlečnih žlez oziroma zaradi nepravilnega delovanja hormonov.

Moški, pri katerih se ginekomastija pojavi,  imajo pogosto s tem povezane psihološke težave.

Namen operacije je zmanjšati povečane moške prsi. Pri posegu se odstrani maščobno in žlezno tkivo ter se zopet oblikuje naravno obliko moških prsi.

Pred operacijo gre bolnik na temeljit pregled, kjer zdravnik ugotovi, če povečane prsi sestavlja večinoma maščobno ali žlezno tkivo.

Nakopičeno maščobno tkivo je z liposukcijo mogoče preprosto odstraniti. Kirurg naredi v kožo med bradavico in pazduho drobno zarezo, ki je po posegu komaj opazna. Če se je povečanje prsi pojavilo predvsem na račun žleznega tkiva, tega kirurg odstrani skozi majhne zareze v spodnjem delu prsne bradavice.

Po operaciji, ki jo navadno opravijo ambulantno, mora bolnik približno 4 do 6 tednov ves čas nositi posebno kompresijsko majico. Ta pomaga zmanjševati oteklino, koža pa se tako prilagodi novi obliki telesa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Estetski kirurški posegi na dojkah

 

Dvig dojk

Tkivo dojk začne po 30. letu izgubljati svojo prožnost. Hkrati se žlezno in maščobno tkivo začneta zmanjševati, dojke pa se povesijo in postanejo vrečaste oblike.

Nosečnosti, dojenje in spremembe v telesni teži lahko stanje še poslabšajo.

Namen operacije je preoblikovati in dvigniti povešene dojke. To storijo tako, da odstranijo odvečno kožo, nato pa prsne bradavice prestavijo navzgor, podobno kot pri zmanjšanju dojk. Želeni rezultat pa kirurg lahko doseže tudi tako, da odstrani tkivo in v dojke vstavi silikonske vsadke. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Povečanje dojk

Veliko žensk se zaradi majhnih dojk počuti nesamozavestno in manj ženstveno. Prav zato se veliko parov po skupnem posvetu odloči, da si bo partnerica povečala dojke. Tako na nek oseben način obogatijo svojo zvezo.

Sodobni načini operacij dojk v kombinaciji z visoko kakovostnimi vsadki kirurgom omogočajo, da z operacijo dosežejo karseda naraven videz dojk.

Razlog za majhne dojke je navadno dedne narave – dojke se ne razvijejo popolnoma  oziroma se sploh ne.

Za poseg povečanja dojk se lahko odločite kadarkoli po obdobju, ko se je telo prenehalo razvijati. Po posegu so dojke enako občutljive, pa tudi dojenje je neovirano.

Estetski kirurgi pri posegih povečanja dojk danes uporabljajo vsadke iz silikona, ki jih nato lahko napolnijo z različnimi materiali, na primer s silikonskim gelom, fiziološko raztopino ali hidrogelom. Uporaba vrečic z nekoliko tršo steno kar precej zmanjša možnost za to, da bi se kapsula poškodovala. Vsadki s silikonskim gelom naj bi bili najboljša možnost, saj so najbolj podobni občutku naravnih dojk, poleg tega pa so na voljo v praktično katerikoli velikosti in obliki (okrogli in v obliki kapljice).

Do sedaj še nobena študija ni uspela dokazati povezave med silikonskimi vsadki in obolevnostjo za rakom, revmatičnimi obolenji in avtoimunskimi boleznimi.

Kirurg v dojke naredi majhne zareze, zato da lahko vstavi vsadke. Položaj zarez je odvisen od tehnike, za katero se kirurg odloči – zareže lahko v pazduhah, pod dojkami ali na robu prsnih bradavic. Če se rana normalno zaceli, brazgotin praktično ni mogoče opaziti. Prostor za vsadke se navadno nahaja bodisi med mlečnimi žlezami in prsno mišico bodisi za prsno mišico.

Takoj po operaciji je potrebno nositi elastično bandažo, šivi pa se odstranijo deset dni po posegu. Bolnica naj približno štiri tedne po operaciji ves čas nosi poseben nedrček, ki dojkam nudi veliko opore in ki poskrbi za optimalen rezultat posega, poleg tega pa naj se v tem času izogiba telesnim naporom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Zmanjšanje dojk

Čeprav so navadno prevelike dojke povezane z dednimi dejavniki, se lahko povečajo tudi zaradi hormonskih sprememb ali zaradi povečanja telesne teže.

Če odmislimo telesne simptome, na primer bolečine v prsih, vratu in hrbtu, izpuščaje na koži pod dojkami, slabo držo z napetostjo v mišicah in bolečine zaradi preveč napetih paščkov na modrčku, imajo ženske s prevelikimi dojkami tudi čustvene težave, kažejo lahko celo znake depresije.

Obstaja kar precej različnih kirurških načinov, s katerimi je mogoče zmanjšati dojke, vse pa izvedejo pod splošno anestezijo.

Kot pri posegu povečanja dojk, se tudi pri zmanjšanju dojk uporablja elastična bandaža, šivi pa se odstranijo dva tedna po operaciji. Poseben nedrček, ki naj ga bolnica dosledno nosi, nudi dojkam dovolj opore 4 do 6 tednov po operaciji, prav tako skrbi za zares dober končni rezultat posega. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

Iz naše ponudbe

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed belt

33,90 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic G – N (pod prsmi do dimelj)

78,90 84,90 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic G – M (od pasu do dimelj)

63,90 69,90 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic D – N (pod prsmi do pod kolena)

99,90 105,90