Stabilizacija sklepov

 

Pripomočki za stabilizacijo sklepov

medi proizvodi pri boleznih in poškodbah sklepov pomagajo sklep stabilizirati…

…a pri tem ohranijo najboljšo možno mobilnost pacienta. Proizvodi so namenjeni poškodbam, ki so posledica padcev, nesreč in udarcev – klasičnih vzrokov za motnje lokomotornega sistema. Primerni so tudi v primerih vnetij, ki so posledica osteoartritisa, ki lahko nastane zaradi prevelikega stresa in naporov.

genumedi-pss

V preteklosti smo poškodbe sklepov zdravili z mavčno oblogo, ki je predstavljala precej neudobno rešitev. Danes imamo na razpolago moderne ortoze, ki so enostavne in udobne za uporabo. Redna uporaba medijevih ortoz nam predstavlja zmago v napredku terapije vsak sleherni dan. Bolnik zato uspešno okreva in se hitro »postavi na lastne noge«, hkrati pa še vedno poteka proces zdravljenja sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

OBOLENJA SKLEPOV

Sklepi so gibljive povezave, ki omogočajo, da se kosti lahko gibljejo.

Gibljivost ni odvisna le od oblike sklepa, ampak tudi od struktur, ki ga obdajajo (mišic, vezi, ovojnice).

Sklepni hrustanec prekriva konce kosti in lahko zakrije morebitne nepravilnosti na površini sklepa. Hrustanec zaradi svoje gibljivosti pomaga ublažiti udarce, neprestano menjavanje  obremenitve in razbremenitve pa ga hrani in vzdržuje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

levamed
medi Levamed active

 

Bolečina v sklepu

Vztrajna in močna bolečina v sklepu je lahko prvi znak za osteoartritis (naravno obrabo sklepa). Bolečina v hladnem in vlažnem vremenu ter ob naporih postane še hujša.

Posebej boleče je, če na sklep pritisnemo z veliko silo. Pogosto se bolečina v sklepu pojavi, ko se začnemo gibati. Pri bolečih kolenih se pojavi, ko izstopamo iz avtomobila, ko smo dalj časa sedeli, itd. Z gibanjem se bolečina najprej zmanjša, nato pa se po daljšem času telesne aktivnosti spet vrne.

Bolečina, ki se pojavi po padcu, udarcu ali drugi nesreči, je lahko znak za izvin, izpah, poškodbo vezi ali zlom. Laikom je pogosto težko razložiti razliko med temi vrstami poškodb. Nekatere vrste zlomov ali poškodb vezi ne povzročajo skoraj nobenih simptomov, medtem ko so lahko “nedolžni” izvini zelo boleči. Nikar torej ne čakajte, da bo bolečina minila sama od sebe, ampak odidite k zdravniku. Zdravnik je edina oseba, ki se lahko odloči, če bo potrebno zdravljenje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izpah

Do izpaha sklepa lahko pride, če nanj pritiska prevelika sila.

Izpah je pogosto povezan z raztrganinami v sklepni ovojnici in strganimi vezmi.

Simptomi za izpah (luksacijo) so močna bolečina ob gibanju ali pritisku, oteklina, modrica (hematom), nepravilna postavitev sklepa in omejena možnost premikanja sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

omomed-opornica-za-ramo-200x300
medi Omomed

 

Če sumite, da ste si izpahnili sklep, morate nemudoma k zdravniku, saj je pomembno, da se izpahnjen sklep naravna čim prej po nezgodi.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri izpahnjenem sklepu v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Zvin

O zvinu (distorziji) govorimo, ko se površine sklepa zaradi prevelike sile začasno ločijo. Deli, ki sestavljajo sklep, se premaknejo, a se nato vrnejo na svoje prvotno mesto.

Kljub temu lahko zaradi te kratke in začasne prekinitve v sklepu pride do precejšnje poškodbe sklepne ovojnice in vezi – slednje se lahko celo pretrgajo.

Zvini gležnja so zelo pogosti pri nogometu in košarki, prav tako tudi pri teku in disciplinah, kjer se veliko skače po neravni podlagi.  Do zvinov kolena pri nogometu prihaja predvsem pri osebnih napakah ali zaradi nenaravne rotacije sklepa. Do zvinov palca in drugih prstov pogosto pride pri odbojki, gimnastiki (ko je treba na primer ujeti žogo medicinko) in smučanju.

levamed1
medi Levamed

 

Ob zvinu občutimo bolečino, sklep oteče, pojavi se modrica, sklep je v nenormalnem položaju, pa tudi premikamo ga zelo težko. Ti simptomi se pojavijo ob vseh vrstah zvinov, ne glede na to, za kako hudo poškodbo gre. Od primera do primera pa je odvisno, kako močni bodo našteti simptomi. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri zvinu v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Obraba sklepov

Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki jo povzroča obraba sklepnega hrustanca. Začne se s poškodbami sklepnega hrustanca, ki so pogosto sprva prisotne v majhnem obsegu.

Nato se kost začne zadebeljevati, površina sklepa pa se uničuje. To nas boli, sklep je zatrdel in vse bolj deformiran. V kasnejši fazi sklepni hrustanec ni le poškodovan, ampak praktično izgine. Kosti v sklepu se zdaj neposredno drgneta ena ob drugo, v zadnji fazi pa lahko sklep popolnoma okosteni. Ta proces lahko upočasnimo z različnimi ukrepi, zadnja možnost pa je operacija, s katero sklep zamenjamo z umetnim.

m4s-opornica-za-koleno-200x300

Tveganje za nastanek osteoartritisa se s staranjem povečuje. Med dvajsetletniki jih ima osteoartritis le 4 odstotke, medtem ko se pri ljudeh po 70. letu ta pojavlja pri kar 70 odstotkih. Ženske zbolijo pogosteje kot moški. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Določeni sklepi so še posebej dovzetni:

  • Sklepi na konicah prstov (Heberdenova artroza)
  • Srednji sklepi na prstih (Bouchardova artroza)
  • Osnovni sklep palca na roki (rizartroza)
  • Kolenski sklepi (gonartroza): je najpogostejša oblika osteoartritisa, povezana s staranjem in prizadene skoraj vsakogar
  • Kolčni sklepi (koksartroza)

Artritis majhnih sklepov hrbtenice (vretenčni sklepi): pogosto se pojavi v kombinaciji s katero drugo obliko degenerativne bolezni hrbtenice, kot so na primer težave z medvretenčnimi ploščicami, degeneracija ploščic (spondiloza), premik enega vretenca čez drugega (spondilolisteza), stenoza (zožitev) spinalnega kanala, itd. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri različnih fazah osteoartritisa:

Vnetje sklepov

Izraz artritis označuje dražeča in vnetna stanja enega ali več sklepov.

Vnetje v sklepu je boleče, bolečino pa spremljajo tudi oteklina, vročina v predelu sklepa in omejena mobilnost. V veliko primerih se razvije efuzija sklepa – v sklepu se nabere tekočina. Pri revmatoidnem artritisu se bolečina navadno pojavi medtem ko počivamo, z gibanjem pa popusti. Če gre za resno obliko vnetja, je lahko bolečina tako huda, da nas ponoči zbudi iz spanca.

manumed-active-opornica-za-zapestje-2

Artritis se lahko pojavi povsem nenadno (akutni artritis) ali pa se razvija postopoma (kronični artritis) in vztraja dalj časa.

Artritis je mogoče pozdraviti le v primerih, če do artritisa pride zaradi infekcije ali akutne obremenitve sklepa. Pri revmatoidnem artritisu, najbolj razširjeni obliki artritisa, pa z zdravljenjem lahko le omilimo simptome.

Če želimo, da akutno stanje ne bi postalo kronično, moramo k zdravniku takoj, ko opazimo prve znake bolezni – če sklep postane rdeč, vroč, otečen in boleč. Pri revmatoidnem artritisu se lahko majhno zbadanje razvije v bolečino, ki jo v nekaj dneh čutimo prav povsod po telesu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je najpogostejša oblika vnetja sklepov. Gre za vnetje več sklepov in sčasoma ti lahko postanejo deformirani ali celo popolnoma otrdeli.

Eden od običajnih znakov revmatoidnega artritisa je, da se razvije povsem simetrično, na primer na sklepih leve in desne roke ali noge.
Vendar pa revmatoidni artritis ni le bolezen sklepov, gre namreč za sistemsko bolezen, ki se razvije zaradi oslabljenega imunskega sistema in ki se lahko pojavi praktično kjerkoli v našem telesu. Poleg sklepov lahko na primer prizadene notranje organe ali očesno veznico. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri različnih fazah vnetja sklepov:

Teniški komolec

Teniški komolec je boleča degenerativna poškodba mišic. Mišice iztegovalke v zapestju so prizadete pogosteje kot mišice upogibalke.

Teniški komolec se večinoma pojavi pri ljudeh, ki so preobremenitvam mišic izpostavljeni na delovnem mestu ali pa med športnimi aktivnostmi. Teniški komolec se pojavlja predvsem pri rokodelcih, mehanikih, fizičnih delavcih (na primer pri gradbenikih), le redko pa pri teniških igralcih. Teniški komolec se pogosteje pojavi pri ljudeh v zrelih letih. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

epibrace4
medi Epibrace

 

Ko želimo obrniti podlaket, iztegniti zapestje proti uporu, iztegniti sredinec proti uporu in ko želimo istočasno iztegniti komolec in upogniti zapestje, se na zunanji strani komolca pojavi močna bolečina. Bolečina je lahko tako huda, da ne moremo dvigniti niti lahkih predmetov, včasih pa se razširi tudi v mišice podlakti. Te mišice so pogosto zelo napete. Pojavijo se lahko tudi mile senzorične motnje.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri bolečinah v komolcu:

Zamrznjena rama

Bolečina in otrdelost v rami (zamrznjena rama) se pojavita kot primarno obolenje (brez kakršnihkoli predhodnih zdravstvenih težav) pri ženskah med 40. in 50. letom.

Razlog za to redko otrdelost v ramenskem predelu je vnetje sklepne ovojnice (sinovialne membrane). Vzrokov za primarno zamrznjeno ramo ne poznamo, obolenje pa zahteva poseben način zdravljenja.

medi-arm-fix-3-200x300
medi Shoulder fix

 

O sekundarnem pojavu zamrznjene rame  pa govorimo, ko je  bila rama po poškodbi in operaciji rotatorne manšete daljše obdobje imobilizirana. Takrat nas rama boli tako pri aktivnem (pri gibih, ki jih povzroči krčenje ramenskih mišic) kot tudi pasivnem gibanju (ko ramo sami premaknemo oziroma nam jo premakne nekdo drug). Tudi sklep lahko oteče, na otip pa je zelo vroč. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Utesnitveni sindrom

Ramenske tetive se zagozdijo v okolna tkiva, kar povzroča hude bolečine. Utesnitveni sindrom je boleča poškodba ramenskega sklepa, ki se pojavi na primer zaradi obrabe ali kot posledica zlomov ali sprememb kosti. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri hudih bolečinah v ramenskem sklepu:

Zlom gležnja

Zlomi kosti v predelu gležnja so precej pogosti.

Do zloma navadno pride, ko se spotaknemo ali nam spodrsne in se gleženj zasuka, pri padcih na smučanju, pri padcih z velike višine, prav tako pa tudi v avtomobilskih nesrečah in kot posledica neposrednih udarcev. Z drugimi besedami: gre za travmatske poškodbe, ki so nastale kot posledica nesreče. Od resnosti poškodbe in točnega položaja zloma pa je odvisno, ali bosta potrebna operacija in/ali mavčna obloga.

rom1
medi protect Air ROM Walker

 

Najbolj jasni simptomi pri zlomu gležnja so izrazita bolečina med gibanjem (ko s celo nogo stopimo na tla), vedno večja oteklina in sprememba barve kože okrog gležnja. Možni sta celo nepravilna lega stopala ter odprti zlomi, pri katerih deli kosti predrejo kožo, stopalo pa v celoti izgubi svojo funkcijo. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri zlomu gležnja v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

Poškodba meniskusa

Poškodbe meniskusa so tipične športne poškodbe, posebno pogoste pa so pri nogometaših.

Vendar pa do polovice vseh primerov poškodb meniskusa pride zaradi prevelike obremenitve – predvsem pri poklicih, kjer se veliko kleči.

protect-co3400x600
medi protect. CO

 

Meniskusa ležita na zunanji in notranji strani kolenskega sklepa, njuna naloga pa je blaženje udarcev med stegnom in meči. Če na primer nekdo obrne koleno, stopalo pa je fiksirano, se bo meniskus zmečkal in se bodisi strgal vzdolž svoje osi bodisi se odtrgal od kosti (to se navadno zgodi pri notranjem meniskusu). Poleg raztrganega meniskusa pogosto pride še do poškodb vezi v kolenskem sklepu – potek obeh poškodb je namreč zelo podoben. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo pri poškodbah meniskusa v zgodnji ali kasnejših fazah zdravljenja:

OBOLENJA KIT IN VEZI

Kite povezujejo mišice in kosti. Obremenitve prenašajo v skeletni sistem.

Kite sestavljajo kolagenska vezivna vlaknasta tkiva, ki so v razbremenjenem stanju rahlo zgrbančena, saj tako omilijo obremenitve sklepov, ki se prenašajo na kosti.

Kitne ovojnice so s tekočino napolnjeni mazivni tulci. Nahajajo se tam, kjer se kite upognejo okrog ali čez kostne izrastke. Tako med gibanjem pomagajo zmanjšati trenje med kito in okoliškim tkivom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

m4s-1-opornica-za-koleno-200x300
medi M.4S comfort

 

Poškodba vezi v kolenskem sklepu je v športu zelo pogosta. Navadno se pojavi zaradi prevelikega raztezanja ali zaradi pretrganja križnih vezi preko neposredne ali posredne sile – ko je na primer rotacijski gib v kolenskem sklepu nenadoma ustavljen.

Poškodbe vezi v gležnju so ravno tako zelo pogoste pri športnih aktivnostih. Raztrganine zunanjih vezi in poškodbe ovojnice v sklepu gležnja se zelo pogosto pojavijo takrat, ko se stopalo pri seskoku zasuka. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Poškodbe vezi je vedno potrebno imobilizirati

Vezi se lahko nategnejo ter v celoti ali le delno strgajo.

Simptomi se razlikujejo glede na to, kako resna je poškodba: lahko se pojavijo modrice, oteklina in bolečina zaradi nezmožnosti premikanja nestabilnega sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

medi-m-step-200x300
protect. Ankle air foam

Poškodba križnih vezi

Zadnja križna vez se poškoduje le takrat, ko je izpostavljena zelo veliki sili, na primer pri avtomobilskih in športnih nesrečah.

Čeprav naj bi bili zadnja in sprednja križna vez po zgradbi enako močni, pa do poškodbe sprednje križne vezi prihaja veliko pogosteje – včasih se vez popolnoma strga, spet drugič se strgajo le posamezna mišična vlakna.

Strgana križna vez je poškodba, ki jo pogosto povezujemo s kontaktnimi športi. Pri športih, kot so judo, nogomet in smučanjre, je možnost, da pride do poškodbe, še posebej velika. Do poškodbe navadno pride, ko se koleno obrne navznoter, zgornji del telesa pa se nagne nazaj. Vlakna se pogosto strgajo na mestu, kjer je vez povezana s stegnenico (femurjem).

m4s-2-opornica-za-koleno
medi M.4S comfort

 

 

Še eden od razlogov za poškodbo je prirojena deformacija križne vezi, zaradi katere je vez stalno napeta in se lahko strga že ob manjših obremenitvah.

Bolniki trpijo zaradi bolečin, ki so v nekaterih primerih zares hude, sklep jim navadno v nekaj urah po poškodbi tudi oteče, še eden od simptomov pa je tudi efuzija sklepa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Tendosinovitis

Povsod, kjer so kite izpostavljene velikim silam trenja, drsijo znotraj tako imenovane kitne (sinovialne) ovojnice.

Te cevke v vezivnem tkivu so napolnjene z mazivno tekočino in kito obdajajo kot tunel. Sama kita je obdana s kitasto membrano. Če se membrana vname ali se zaradi prevelikih obremenitev kakorkoli spremeni, se vzdolž kite pojavi trgajoča bolečina. Čeprav je vzrok za bolečino navadno prevelika obremenitev kite, lahko simptome povzroča tudi vneti sklep. Najpogosteje so prizadete kite v zapestju, a tudi ostale kite s sionvialno membrano nikakor niso izvzete. V večini primerov se vnetje pojavi zaradi kronične preobremenjenosti, ne pa zaradi infekcije.

cts4-opornica-za-zapestje-200x300
medi CTS

 

Simptom za vnetje je močna in povratna trgajoča bolečina, ki se na začetku pojavlja med gibanjem, kasneje pa je prisotna tudi v času mirovanja. Vneto mesto je lahko na otip vroče, oteklo in pordeči. Če prizadeti sklep ne miruje ali če ga ne imobiliziramo, simptomi lahko postanejo le še hujši, vse dokler sklepa zaradi tako hudih bolečin ne moremo niti premikati več. Obolelo mesto je na otip mehkejše, med premikanjem pa nam v sklepu škrta. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Poškodbe ahilove tetive

Ahilova tetiva je najmočnejša kita v človeškem telesu.

Ahilova tetiva prenaša silo mečnih mišic na stopalo in največ prispeva k temu, da lahko s celim stopalom stopimo na tla, kar je pri hoji tako zelo pomembno.

rom1
protect. Air ROM Walker

 

Ahilova tetiva se najpogosteje pretrga med športnimi aktivnostmi. Bolnik to občuti kot »pok« ali »udarec«, hkrati pa nima več moči ali pa ne more več iztegniti gležnja. Po poškodbi ne more več stopiti na konice prstov, posebno velike bolečine pa ne občuti. Navadno se del vzdolž tetive ugrezne, ahilova tetiva pa ne more več izzvati ustrezne reakcije. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

BOLEČINE V KRIŽU

Vzrokov za bolečine v križu je veliko

Pri bolečinah v križu se bolečina širi od spodnjega dela rebernega loka navzdol po nogi.

Včasih se bolečina  razširi po zadnjici do zadnjega dela stegna in zunanje strani meč ali pa v predel dimelj. Mišice so zakrčene, hrbet je tog. Pri  akutni bolečini se hrbet pogosto usloči naprej in vstran. Včasih bolečino v križu spremlja tudi oster in zbadajoč občutek v predelu zadnjice.

lumbamed1
medi Lumbamed basic

 

Če se bolečina pojavi iznenada in povsem nepričakovano, stanje imenujemo lumbago. Če bolečina traja več kot tri mesece, govorimo o kronični bolečini v križu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Kaj povzroča bolečine v križu?

Pri 75 odstotkih ljudi za bolečine v križu ne moremo najti nobenega oprijemljivega razloga. Povsem jasno pa je, da vzroki niso le fizičnega, temveč tudi psihičnega izvora.

Pri vsakem četrtem bolniku lahko kljub vsemu ugotovimo vzrok za bolečine. Navadno gre za poškodbo medvretenčne ploščice, obrabo sklepov med vretenci ali za izgubo kostne mase (osteoporozo). Ukrivljena (skolioza) ali grbava hrbtenica (kifoza) povzroča boleče mišične krče. Tudi ostale bolezni, kot so na  primer ledvični kamni ali pljučnica, lahko povzročajo bolečine v križu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

lumbamed-facet1
medi Lumbamed facet

Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Akutne (trenutne, občasne) zmerne bolečine v križu so redko povezane z resnim obolenjem. Navadno simptomi izzvenijo v nekaj dneh.

V primeru, če že dalj časa trpite zaradi bolečin v križu, obiščite svojega zdravnika, ki se bo odločil za ustrezen način zdravljenja.

hrbtenica-slo-200x300

Močna, nevzdržna bolečina v križu je lahko znak za nujno zdravstveno stanje. Če kar naenkrat ne morete več nadzorovati procesov izločanja in iztrebljanja, če ne čutite predela dimelj ali če ena ali obe nogi postaneta paralizirani, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč. Našteti simptomi so lahko znak za zdrs ali poškodbo medvretenčne ploščice, ki ga moramo ustrezno zdraviti, saj sicer lahko privede do trajne okvare. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Zdravljenje bolečin v križu

Postopek zdravljenja močnih bolečin v križu je sledeč: bolečine najprej lajšamo z zdravili proti bolečinam (s tabletami ali injekcijami) in zdravili za sproščanje mišic.

Nato sledi zdravljenje s fizioterapijo: manualna terapija (osteopatija), zdravljenje s segrevanjem prizadetega predela, masaža ali elektroterapija.

Strokovnjaki opozarjajo, da pri tovrstnih bolečinah ne smete le ležati v postelji, saj so šibke hrbtne mišice dejavnik tveganja za bolečine v križu. Redno izvajanje vaj za hrbet in plavanje sta del dolgoročnega procesa zdravljenja, hkrati pa sta tudi najboljša oblika preventive. Pravilne drže in navad se lahko naučite na posebnih tečajih.

lumabed-nov1
medi Lumbamed basic

 

Opornica za ledveni predel lahko pomaga stabilizirati hrbtenico in zmanjša napetost v mišicah. Nositi jo je potrebno takrat ko se gibljete. Med mirovanjem opornica slabi mišice hrbtenice. Lahko jo uporabljate v vseh fazah zdravljenja, saj vam omogoča boljšo mobilnost. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4