ESTETSKI KIRURŠKI POSEGI

Kompresijska oblačila po estetskih kirurških posegih

Kljub urejeni prehrani in telesni aktivnosti se je nekaj maščobnih oblog le stežka znebiti.

Kljub temu da se vztrajno trudite in borite proti maščobnim obročkom, pa so učinki vaših prizadevanj pogosto le kratkotrajni. Seveda vas frustrira, ko se maščobne celice potem spet razširijo in so pogosto še večje kot so bile prej.

Le liposukcija, kirurški poseg, s katerim se zmanjša število maščobnih celic na točno določenem predelu telesa, zagotavlja trajni uspeh. Razlog za to je število maščobnih celic, ki je določeno po obdobju pubertete in se kasneje ne spreminja. Odrasli se zredijo ali shujšajo, ko se vsebina maščobnih celic v sorazmerju s spremenjenim prehranskim režimom spreminja. Na samo razporeditev maščobnih celic v našem telesu pa s telesno aktivnostjo ali dieto ne moremo vplivati. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

lipomed1

Ko se maščobne obloge neenakomerno kopičijo na specifičen delu telesa (navadno je to povezano z genetiko), govorimo o adipoznem stanju oziroma o motnji razporeditve maščobnih celic (lipodistrofiji). Pomembno je, da se zavedate, da je liposukcija operativni poseg in ne bližnjica, s katero se izognemo mučnim dietam.

Metode in postopki, ki jih je stroka uporabljala za zmanjševanje števila maščobnih celic in ki prispevajo k temu, da se maščoba na določenih predelih ne kopiči več, so se od 70-ih let prejšnjega stoletja ves čas izpopolnjevali. Na naših straneh vam bomo podrobneje predstavili najpogostejše metode in nego, ki je potrebna po opravljenem posegu. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Nega po posegu

Liposukcija med kožo in maščobnim tkivom povzroči, da na tem mestu nastane prazno mesto. Kljub temu da se koža zahvaljujoč svoji naravni elastičnosti skrči, pa ta proces krčenja ni enakomeren, še posebej, če je poseg zajel večjo površino telesa. Če predelu, kjer so vam opravili liposukcijo, ne nudite prave in dosledne nege, se koža naguba, končni rezultat posega pa ni tak kot bi moral biti.

Zdravljenje s kompresijskimi oblačili ne preprečuje le nastanek brazgotin po operaciji, ampak je pravzaprav obvezen del terapije. Kompresijska oblačila, pa naj gre za korzet ali hlačne nogavice, so udobna, odlikuje pa jih tudi modern dizajn. Te lastnosti omogočajo, da je zdravljenje s kompresijo, ki vam ga predpiše zdravnik, lažje. Ustrezna medicinska kompresija spodbuja krčenje kože in istočasno zmanjšuje možnost nastanka oteklin (edemov) in modric (hematomov). Zdravnik se odloči, koliko časa boste morali nositi kompresijska oblačila, ta čas pa naj že zaradi same uspešnosti posega ne bil v nobenem primeru krajši od štirih tednov.

lipomed2
medi Lipomed

 

O uspešnosti oziroma neuspešnosti operacije je mogoče govoriti tri mesece po opravljenem posegu. V nekaj primerih je potreben še drugi poseg, s katerim se popravijo morebitne nepravilnosti in pomanjkljivosti; na primer pri odstranitvi odvečne kože in maščobe na področju trebuha. Veliko bolnikov na mestu operacije občuti rahlo odrevenelost, ta občutek pa popolnoma izzveni v 6 do 12 mesecih po operaciji. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Zakaj kompresijska oblačila?

24-urna kompresijska terapija po operaciji je nujna za to, da preprečimo nastanek gubic in praznin v maščobni plasti pod kožo.

Kompresija poskrbi, da se preostale maščobne celice enakomerno razporedijo, da se prazni prostori zapolnijo ter da naše telo dobi pravo obliko. Bolnik mora določeno časovno obdobje, ki ga določi zdravnik (od 4 do 6 tednov), nositi ustrezna medicinska kompresijska oblačila, ki se mu popolnoma prilegajo. Tako prepreči, da bi se koža nagubala, spodbudi njeno krčenje, prav tako pa zmanjša možnost nastanka pooperativniih oteklin (edemov) in modric (hematomov).

Lipomed pomaga in skrbi za optimalne rezultate estetskih operativnih posegov, kot so liposukcija in liposkulptura (odstranitev maščobnega tkiva), odstranitev odvečne kože in maščobe na področju trebuha, lepotni popravki dojk (povečanje, zmanjšanje, lifting). Poleg tega Lipomed nudi oporo ohlapnemu vezivnemu tkivu, na primer po nosečnosti ali na področjih, ki jih je prizadel celulit.

lipomed3
medi Lipomed

 

Izdelek je praktičen in preprost za uporabo, odlikuje pa ga tudi najvišja kakovost, ki zadovolji visoka pričakovanja, ki jih imajo zdravniki in bolniki glede sodobnih kompresijskih oblačil.

Zaradi popolnega udobja in materiala, ki diha, je lipomed prijetno nositi celo v poletnih mesecih. Učinkovita kompresija karseda lepo oblikuje postavo in v veliki meri pomaga prikriti morebitne nepravilnosti na vašem telesu.

Lipomed ne vsebuje lateksa in zato diha ter odlično odvaja vlago. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Za optimalen rezultat kirurškega posega

Lipomed omogoča lažji kontakt med povrhnjico in spodnjimi tkivi in tako pospešuje želeno krčenje kože.

Posebna sestava inovativne tkanine izboljšuje mikrocirkulacijo in posledično prenos tekočine iz tkiv. Samo s sistematičnim nošenjem Lipomeda se lahko borite proti neželenemu kopičenju vode v tkivih (nastanek edemov) in nastanku oteklin.

Zdravnik navadno poskrbi za vse potrebne meritve in izbor ustrezne velikosti izdelka Lipomed. Vse je odvisno tudi od cilja postopka, zato se zdravnik naknadno tudi odloči, koliko časa bo Lipomed potrebno nositi. Navadno ga bolnik nosi od štiri do šest tednov. Da bi dosegli najboljše možne rezultate, je treba Lipomed nositi ves čas  – podnevi in ponoči.

Upoštevati je potrebno, da se z estetsko kirurgijo, tako kot z vsemi operativnimi posegi, poveča tveganje za nastanek tromboze. Da bi se temu izognili, priporočamo uporabo kompresijskih nogavic za postoperativno terapijo mediven Struva 23 ali mediven kompresijske nogavice. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

VRSTE ESTETSKIH KIRURŠKIH POSEGOV

Liposukcija

Danes je liposukcija najbolj razširjen postopek za zmanjševanje maščobnega tkiva. Ta kirurški poseg se uporablja, ko je treba zaradi funkcionalnih ali estetskih nepravilnosti zmanjšati kopičenje maščobe.

Liposukcija je najbolj učinkovita pri odpravljanju maščobnih blazinic na zunanji strani stegen (tako imenovane “jahalne hlače”), zadnjici, trebuhu in na ledvenem predelu, poslužujemo pa se je tudi za predel obraza. Čvrsta, prožna koža, ki prekriva področje, na katerem je bila izvedena liposukcija, da kasneje še boljše rezultate. Zdravnik in bolnik se temeljito posvetujeta in pretehtata vsa medicinska in psihološka tveganja ter se šele potem skupaj odločita za poseg.

Pri liposukciji zdravnik v maščobno tkivo skozi majhno zarezo v koži vstavi kovinsko cevko s premerom od 2 do 4,5 cm. Kovinski kateter in posebna črpalka sta povezana s cevko. Črpalka s pomočjo vakuuma posesa maščobno tkivo. Med posegom kirurg premika kateter naprej in nazaj in tako poskrbi za karseda enakomerno črpanje maščobe.

Liposukcija je navadno ambulantni poseg in traja od dve do pet ur, odvisno od tega, kako obsežen je sam poseg. Velja, da naj v enem posegu ne bi izčrpali več kot dva litra maščobnega tkiva, pa vendar se lahko v izjemnih primerih izčrpa tudi do pet litrov maščobe. Večje količine maščobe, do 20 litrov, se lahko odstranijo v zelo redkih in izjemnih primerih, poseg pa lahko opravi le zelo izkušen kirurg. V takih primerih je potem potrebna tudi hospitalizacija.

Danes obstaja veliko načinov liposukcije. Medtem ko so se včasih zdravniki posluževali tako imenovane »suhe liposukcije«, pri kateri so uporabljali katetre s premerom do 10 mm, se danes uporabljajo bolj »mokre« tehnike, kjer ne prihaja več do toliko oteklin po samem posegu. Ostali načini, ki se dopolnjujejo z »mokro« liposukcijo, vključujejo ultrazvok in uporabo laserja. Danes je maščobne celice, dobljene z liposukcijo, mogoče celo presaditi na drug del telesa. Temu postopku pravimo liposkulptura.

Pooperativno kompresijsko zdravljenje je pri vseh načinih enako in zagotavlja željene trajne rezultate. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Prednosti liposukcije

Razen majhnega vreza, koža, ki prekriva maščobne blazinice, ostane nedotaknjena. Ker ima kateter topo, podolgovato konico, žile v maščobnem tkivu večinoma ostanejo nepoškodovane. Tveganje za nastanek resnejših krvavitev je zelo majhno. Še ena prednost liposukcije je, da so prisotne le majhne zareze v kožo, to pa zmanjša možnost zapletov pri celjenju rane. Poseg, izveden pod lokalno anestezijo, prav tako zmanjša tveganje. Ambulantno zdravljenje navadno spodbudi bolnika k sodelovanju in mobilnosti po posegu, na ta način pa se tudi zmanjša tveganje za nastanek pooperativne tromboze. Seveda pa se moramo zavedati, da je liposukcija še vedno operativni poseg in je zato možnosti tveganja potrebno pretehtati pri vsakem bolniku posebej. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Abdominoplastija

Nosečnosti, velike spremembe v telesni teži in povsem naravni procesi staranja povzročijo, da trebušna stena oslabi.

To vodi do nadležnih obročkov okrog trebuha. Nagubano tkivo je zelo opazno in se navadno ne odziva na našo telesno aktivnost ali doslednost pri prehrani.

V takih primerih sama liposukcija ni dovolj, saj je glavni namen odstraniti odvečno tkivo. Abdominoplastija oziroma odstranitev odvečne kože in maščobe na spodnjem delu trebuha se je v kombinaciji z liposukcijo pri tovrstnih primerih izkazala za uspešno. Poseg se izvede pod splošno anestezijo, po njem pa je potrebna tudi hospitalizacija.

Kirurg naredi vodoravno zarezo v predelu sramnih dlak v spodnjem delu trebuha. Dober kirurg bo zarezo naredil tako, da jo bodo kasneje spodnje perilo ali kopalke popolnoma prekrile. Nato loči kožo in maščobno tkivo od trebušnih mišic. Če je koža dovolj prožna, jo zategne navzdol, višek pa odstrani. Preden zapre rano, naredi še novo odprtino za popek.

Pooperativna nega je pri abdominoplastiji podobna kot pri liposukciji. Abdominoplastija je kljub temu bolj zahteven kirurški poseg, saj je treba negovati tudi rano. Tudi splošno tveganje je pri tem posegu bistveno večje. Tako kot po opravljeni liposukciji, se tudi po abdominoplastiji bolnik približno osem tednov ne sme ukvarjati s telesno dejavnostjo ali dvigovati težkih bremen. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Ginekomastija

Tudi pri moških se lahko pojavi oblika prsi kot jo imajo ženske. Pojav imenujemo ginekomastija, nastane pa zaradi prevelike količine nakopičenega maščobnega tkiva ali povečanega tkiva mlečnih žlez oziroma zaradi nepravilnega delovanja hormonov.

Moški, pri katerih se ginekomastija pojavi,  imajo pogosto s tem povezane psihološke težave.

Namen operacije je zmanjšati povečane moške prsi. Pri posegu se odstrani maščobno in žlezno tkivo ter se zopet oblikuje naravno obliko moških prsi.

Pred operacijo gre bolnik na temeljit pregled, kjer zdravnik ugotovi, če povečane prsi sestavlja večinoma maščobno ali žlezno tkivo.

Nakopičeno maščobno tkivo je z liposukcijo mogoče preprosto odstraniti. Kirurg naredi v kožo med bradavico in pazduho drobno zarezo, ki je po posegu komaj opazna. Če se je povečanje prsi pojavilo predvsem na račun žleznega tkiva, tega kirurg odstrani skozi majhne zareze v spodnjem delu prsne bradavice.

Po operaciji, ki jo navadno opravijo ambulantno, mora bolnik približno 4 do 6 tednov ves čas nositi posebno kompresijsko majico. Ta pomaga zmanjševati oteklino, koža pa se tako prilagodi novi obliki telesa. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Estetski kirurški posegi na dojkah

Dvig dojk

Tkivo dojk začne po 30. letu izgubljati svojo prožnost. Hkrati se žlezno in maščobno tkivo začneta zmanjševati, dojke pa se povesijo in postanejo vrečaste oblike.

Nosečnosti, dojenje in spremembe v telesni teži lahko stanje še poslabšajo.

Namen operacije je preoblikovati in dvigniti povešene dojke. To storijo tako, da odstranijo odvečno kožo, nato pa prsne bradavice prestavijo navzgor, podobno kot pri zmanjšanju dojk. Želeni rezultat pa kirurg lahko doseže tudi tako, da odstrani tkivo in v dojke vstavi silikonske vsadke. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Povečanje dojk

Veliko žensk se zaradi majhnih dojk počuti nesamozavestno in manj ženstveno. Prav zato se veliko parov po skupnem posvetu odloči, da si bo partnerica povečala dojke. Tako na nek oseben način obogatijo svojo zvezo.

Sodobni načini operacij dojk v kombinaciji z visoko kakovostnimi vsadki kirurgom omogočajo, da z operacijo dosežejo karseda naraven videz dojk.

Razlog za majhne dojke je navadno dedne narave – dojke se ne razvijejo popolnoma  oziroma se sploh ne.

Za poseg povečanja dojk se lahko odločite kadarkoli po obdobju, ko se je telo prenehalo razvijati. Po posegu so dojke enako občutljive, pa tudi dojenje je neovirano.

Estetski kirurgi pri posegih povečanja dojk danes uporabljajo vsadke iz silikona, ki jih nato lahko napolnijo z različnimi materiali, na primer s silikonskim gelom, fiziološko raztopino ali hidrogelom. Uporaba vrečic z nekoliko tršo steno kar precej zmanjša možnost za to, da bi se kapsula poškodovala. Vsadki s silikonskim gelom naj bi bili najboljša možnost, saj so najbolj podobni občutku naravnih dojk, poleg tega pa so na voljo v praktično katerikoli velikosti in obliki (okrogli in v obliki kapljice).

Do sedaj še nobena študija ni uspela dokazati povezave med silikonskimi vsadki in obolevnostjo za rakom, revmatičnimi obolenji in avtoimunskimi boleznimi.

Kirurg v dojke naredi majhne zareze, zato da lahko vstavi vsadke. Položaj zarez je odvisen od tehnike, za katero se kirurg odloči – zareže lahko v pazduhah, pod dojkami ali na robu prsnih bradavic. Če se rana normalno zaceli, brazgotin praktično ni mogoče opaziti. Prostor za vsadke se navadno nahaja bodisi med mlečnimi žlezami in prsno mišico bodisi za prsno mišico.

Takoj po operaciji je potrebno nositi elastično bandažo, šivi pa se odstranijo deset dni po posegu. Bolnica naj približno štiri tedne po operaciji ves čas nosi poseben nedrček, ki dojkam nudi veliko opore in ki poskrbi za optimalen rezultat posega, poleg tega pa naj se v tem času izogiba telesnim naporom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Zmanjšanje dojk

Čeprav so navadno prevelike dojke povezane z dednimi dejavniki, se lahko povečajo tudi zaradi hormonskih sprememb ali zaradi povečanja telesne teže.

Če odmislimo telesne simptome, na primer bolečine v prsih, vratu in hrbtu, izpuščaje na koži pod dojkami, slabo držo z napetostjo v mišicah in bolečine zaradi preveč napetih paščkov na modrčku, imajo ženske s prevelikimi dojkami tudi čustvene težave, kažejo lahko celo znake depresije.

Obstaja kar precej različnih kirurških načinov, s katerimi je mogoče zmanjšati dojke, vse pa izvedejo pod splošno anestezijo.

Kot pri posegu povečanja dojk, se tudi pri zmanjšanju dojk uporablja elastična bandaža, šivi pa se odstranijo dva tedna po operaciji. Poseben nedrček, ki naj ga bolnica dosledno nosi, nudi dojkam dovolj opore 4 do 6 tednov po operaciji, prav tako skrbi za zares dober končni rezultat posega. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

IZDELKI IZ PONUDBE (ZA OGLED IZDELKOV KLIKNITE NA SLIKO)

dobroje3 dobroje1 dobroje2 dobrije4

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic G – N (pod prsmi do dimelj)

90,80 97,80 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic F – N (pod prsmi do sredine stegna)

99,90 106,90 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed basic B – N (pod prsmi do gležnja)

134,50 141,50 

Kompresijska oblačila estetska kirurgija

medi lipomed belt

38,90