Tromboza

Kaj je tromboza?

Pomanjkanje gibanja, na primer po daljšem obdobju v postelji doma ali v bolnišnici, lahko povzroči, da kri zastaja v venah, posledica pa je lahko nastanek krvnega strdka.

Krvi strdek preprečuje, da bi se kri vrnila nazaj v srce. Kri dobesedno obtiči v venah. Noga oteče, v njej čutimo napetost in bolečino. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza-200x300

Globoka venska tromboza, kjer je krvni strdek nastal v veni, ki leži globoko v mišici ali v medenični veni, je še posebej resno bolezensko stanje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Če se krvi strdek odtrga od venske stene, potuje po krvnem obtoku do plučnih arterij, ki jih lahko zamaši. To imenujemo pljučna embolija, ki je resno bolezensko stanje, včasih tudi s smrtnim izidom. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Vzroki

Različni dejavniki tveganja še dodatno spodbujajo možnosti za nastanek tromboze. Dejavnike tveganja je berlinski patolog Rudolf Virchow leta 1852 razdelil v tri glavne razrede. Po njem jih danes imenujemo Virchowova triada:

  • Upočasnjen pretok krvi, ko na primer dalj časa preživimo v postelji, ko se ne moremo gibati zaradi mavca ali opornice na nogi. Krvni pretok se lahko upočasni tudi zaradi dehidracije ali zametkov venskega obolenja (kroničnega venskega popuščanja).
  • Poškodba žilne stene, na primer med operacijo, zaradi poškodbe ali vnetja, pa tudi zaradi sprememb ven, ki so posledica staranja (krčne žile).
  • Večja nagnjenost k strjevanju krvi; če so povečani dejavniki za strjevanje krvi ali če je porušeno ravnovesje med procesoma strjevanja in redčenja krvi.

Na splošno velja, da se tveganje za trombozo povečuje zaradi starosti, prekomerne telesne teže, nosečnosti, po porodu, pa tudi zaradi kajenja. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza1-200x300

Kaj se zgodi, če tromboze ne zdravimo:

Venski sistem v nogi sestavljajo površinske vene v vezivnem tkivu takoj pod kožo ter globoke vene, ki se nahajajo v mišicah. Če se krvni strdek naredi v globoki veni, je pretok krvi bolj resno oviran kot če se strdek nahaja v površinski veni. Kri ostane ujeta v nogi in vena se vname. To občutite kot topo bolečino, podobno tisti po športni aktivnosti. Navadno bolečina popusti, če noge dvignete v zrak in ko oteklina splahni. Ostali znaki so tudi izjemno občutljiva in vroča koža, ki se včasih obarva rožnato. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Poleg bolečine, do katere pride zaradi vnetja vene, pa se je pri globoki venski trombozi najbolj bati možnih zapletov: če se krvni strdek odtrga, lahko pride do embolije pljuč, to pa je za bolnika lahko tudi usodno. Največja možnost za nastanek embolije je prvih treh do petih dneh po nastanku tromboze. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Posttrombotski sindrom je običajni zaplet v kasnejši fazi venske okluzije. Do sindroma pride zaradi poškodovanih venskih zaklopk, kar lahko vodi do trajne poškodbe vene z vsemi spremljajočimi posledicami, med katerimi so tudi golenje razjede na nogah. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Preprečevanje tromboze z bolnišničnimi kompresijskimi nogavicami

V času, ki ste ga preležali v postelji ali pa ste bili nemobilni, so bili vsi mehanizmi, ki skrbijo za to, da se kri po venah nemoteno vrača do srca, izklopljeni. Tu še posebej izpostavljamo mišično neaktivnost.

Medicinske nogavice za preprečevanje tromboze na vene pritiskajo od zunaj. Pritisk zoži vene in kri se do srca zopet vrača hitreje. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza2-200x300

Ali moram tudi ponoči nositi nogavice za preprečevanje tromboze?

Seveda. Ker ponoči pretežno mirujete, se posledično pretok krvi upočasni, zelo pa se poveča tveganje za nastanek krvnega strdka. Mediven thrombexin 18 vam posebej ponoči nudi ustrezno zaščito. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Koristni namigi

Kako še lahko pomagate preprečiti nastanek tromboze?

Pazite na to, da boste med hospitalizacijo popili dovolj tekočine. Zadosten vnos tekočine ravno tako zelo vpliva na sestavo krvi in pomaga izboljšati njej pretok. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Se lahko tromboza pojavi tudi po tem, ko že zapustim  bolnišnico?

Tromboza se lahko pojavi, če je prisoten vsaj eden od že naštetih vzrokov, zato to velja tudi za čas, ko ne boste več v bolnišnici. Spodaj je nekaj koristnih namigov za vsak dan: Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

tromboza3-200x300-1

Dvignite noge!

Ko daljši čas sedite ali stojite, nogam dobro dene, če jih dvignete v zrak! Tako bo pretok krvi do srca spet lažji in ne bo več zastajanja. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Bolje z mrzlo kot s  toplo vodo!

Med prhanjem vsako jutro in večer predel meč s krožnimi gibi redno večkrat poškropite z mrzlo vodo. Tako boste omilili bolečino, oteklina pa bo izginila. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Ustrezna prehrana

Jejte zdravo in naj bo vaš način prehranjevanja uravnotežen. Posebno pozornost namenite hrani, bogati z vlakninami, saj pomaga preprečevati prebavne težave in tako zmanjšati pritisk na vaše vene. Vsak dan popijte tudi najmanj 2 litra tekočine. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Telesna teža

Če boste izgubili odvečne kilograme, boste videti bolje, poskrbeli pa boste tudi za svoje vene. Manjša telesna teža pomeni tudi manjši pritisk na vene in hkrati pomaga preprečevati nastanek venskih obolenj. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Senca namesto sonca

Prevelika vročina pogosto povzroči otekanje in bolečine v nogah, zato vam svetujemo, da se soncu izogibate – že zaradi zdravja svoje kože. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Vadba

Redna telesna vadba ohranja vaše vene v teku. Kolesarjenje in plavanje sta še posebej primerni obliki rekreacije, lahko pa poskusite tudi z nordijsko hojo. Obstaja veliko tečajev za začetnike, kjer se je lahko naučite. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Namigi za v pisarno

Medtem ko se pogovarjate po telefonu, stojte, hodite okrog, krožite z nogami ali se vsaj prestopajte, lahko pa jih rahlo stresate od gležnjev do konic stopala. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Stopnice pred dvigalom

Za zdravje svojih ven lahko poskrbite že, če namesto dvigala uporabite stopnice. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

S stopali na tleh

Noge razvajajte s čevlji brez pete. Visoke pete so resda videti zapeljivo, a povzročajo zastajanje krvi v nogah. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Iz naše ponudbe