Limfedem

Kongestija v tkivih

Pri limfedemu gre za otekanje pod kožo ležečega mehkega tkiva. Pojavi se, ko limfni sistem ne more več odvajati limfe.

limfni-sistem-200x300

Otekanje se pojavi, ker se v tkivu zadržujejo voda in beljakovine. Beljakovine lahko v tkivu povzročijo tudi kronično vnetje, zaradi česar se v vezivnem tkivu tvorijo vlakna. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Vrste limfedema

Primarni limfedem

Podedovanemu limfedemu pravimo tudi primarni limfedem. Navdano nastane zaradi deformacije limfnih žil ali limfnih vozlov ali pa zaradi popolne odsotnosti limfnih žlez. Primarni limfedem postane viden pred 35. letom starosti.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Sekundarni limfedem

Edemu, ki se pojavi  tekom življenja, pravimo sekundarni limfedem. Na njegov nastanek vpliva veliko različnih dejavnikov:Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

  • vnetje, zaradi katerega se tvori več tekočine kot jo limfne žile lahko odvedejo.
  • poškodbe limfnih žil, ki pogosto nastanejo med operacijami. Limfedemi se v rokah pogosto pojavijo pri ženskah, ki so prestale operacijo zaradi raka na dojkah, s katero so jim iz predela pazduh odstranili limfne vozle.
  • maligni tumorji, kjer se rakave celice zbirajo v limfnih vozlih.
  • poškodbe, nastale zaradi obsevanja, kjer so se limfne žile zlepile skupaj.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Znaki za bolezen

V zgodnjih fazah primarnega limfedema se pojavi otekanje v predelu narta in gležnjev. Prsti na nogah so otekli in so videti kot bi bili pravokotne oblike.

limfedem1

Tako imenovani »Stemmerjev znak« je pozitiven pri 82 odstotkih ljudi, ki jih limfedem prizadene: pozitiven Stemmerjev znak pomeni, da je površino kože na koncu prstov nemogoče potegniti stran od podkožnih tkiv tkiv, saj je tako močno zategnjena.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

V primerjavi s primarnim limfedemom, pa se oteklina pri sekundarnem limfedemu pojavi od trupa navzdol. Zgornji deli dlani in stopal niso otekli, pa tudi prsti ne dobijo značilne pravokotne oblike.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

Povzetek znakov limfedema:

  • pozitiven Stemmerjev znak
  • asimetrično otekanje
  • globlja naravna kožna guba, še posebej pri osnovnih sklepih
  • pogosto otekanje na zgornjem delu dlani ali stopal
  • koža je gladka in zategnjena. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

Potek bolezni

Limfedem ni ozdravljiv. Bolezen brez ustreznega zdravljenja napreduje.

Ena od posledic kopičenja limfe v tkivih je, da se poveča število vlaken v vezivnih tkivih, kar onemogoča delovanje limfnih žil. Bolezen lahko glede na ta, kako hudo je stanje, razdelimo v tri stadije:Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Stadij 0 – brez vidnih poškodb

Limfne žile so poškodovane, a tega še ni moč opaziti. Še vedno namreč lahko prenašajo dovolj limfe, zato ne pride do otekanja.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Stadij 1 – spremenljivi stadij

Otekanje se pojavi po fizični aktivnosti ali ob koncu dneva. Oteklina je na otip mehka, če pa nanjo pritisnemo, nastane vdrtina. Edem čez noč ali po nekajdnevnem počitku v postelji izgine.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

stemmerjev-znak-limfedem-1-stopnje-200x300

Stadij 2 – spontani nespremenljivi stadij

Edem ne izgine niti po daljšem počitku. Oteklino je mogoče odstraniti s posebno metodo zdravljenja. V tem stadiju se zelo poveča dovzetnost za infekcije.Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Stadij 3 – nespremenljivi stadij

Stanje edema se ne spreminja – otekline se praktično ni mogoče znebiti. Lahko se pojavijo tudi ostali zapleti, kot so ekcemi, šen ali limfne fistule. V tem stadiju lahko nastane tudi tako imenovana elefantiaza. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

 

 

 

Lipedem

lipedem-stadij-11

Lipedem je prirojeno, boleče povečanje maščobnega tkiva v okončinah. Običajno se bolezen pojavi v puberteti ali po prvi nosečnosti, zelo redko v menopavzi. Lipedem je napredujoča bolezen, ki se najpogosteje pojavi na spodnjih in/ali zgornjih okončinah, in sicer simetrično. V večini primerov prizadene področja stegen in meč – sindrom jahalnih hlač. Značilna je povišana občutljivost na dotik in pritisk ( možnost hematomov). Ker so prizadete skoraj samo ženske, se domneva, da je poleg dedne obremenjenosti pri nastanku verjetno prisotna tudi hormonska motnja. Dieta ne pomaga. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

lipedem-stadij-2

Začetni stadij lipedema je zelo težko odkriti in se ponavadi kaže kot široka stegna v predelu kolena, kar posledično privede do tega, da bolnica ne more popolnoma približati stopal. Ponavadi lahko lipedem diagnosticirajo v fazi, ko se pojavijo izrazitejše “jahalne hlače”, oziroma takrat, ko se zaradi lipedema pojavi sekundarni limfedem (nabiranje maščobe, otežuje pretok limfe). Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

lipedem-stadij-3

Zdravljenje lipedema

Diagnozo za bolezensko stanje lipedema mora dati zdravnik specialist. Terapija je enaka kot pri limfedemu, torej limfna drenaža, povijanje s kratkoelastičnimi povoji ali nošenje plosko pletenih kompresijskih nogavic (rokavov). V redkih primerih se izkaže za učinkovito tudi korenita sprememba prehranjevalnih in gibalnih navad. Za ogled izdelkov kliknite tukaj.

Iz naše ponudbe